StoryEditor

Prestaňte byť frustrovaní, pracujte a vyhrajte konečne voľby

07.06.2016, 15:33
Autor:
TASRTASR

Nenávisť je veľmi zlý politický program a má aj škaredú tvár. V pléne Národnej rady SR to dnes vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) počas mimoriadnej schôdze pléna, na ktorej chce opozícia odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Kabinet Kaliňákovo odvolanie odmieta.

"Je mi ľúto, že tak krátko po vzniku vlády sa prejavuje toľko nenávisti a odporu ku kabinetu, ktorý je výsledkom demokratických volieb. Ani sme nečakali, že budeme mať sto dní, čo je tradícia, ale tiež som nečakal, že v čase príprav na Predsedníctvo v Rade EÚ budeme takto nezmyselne atakovaní. Je to nevídané, aby v stodňovej lehote bol podaný návrh na odvolanie člena vlády, a to na základe vymyslených faktov a skutočností, ktoré nemajú s realitou nič spoločné," povedal Fico.

„Prestaňte byť frustrovaní, pracujte a vyhrajte konečne voľby. A ja budem prvý, kto vám zablahoželá," povedal Fico. "Rešpektujte výsledky volieb a nerobte nezmyselné divadlá. Ľudia si zaslúžia viac ako tieto politické hry."

Predseda vlády zdôraznil, že Robert Kaliňák je najdlhšie slúžiacim ministrom vnútra v novodobých dejinách Slovenska. "Bol pri obrovskom množstve aktivít a činností. Je to minister na svojom mieste, má plnú podporu tejto vlády. Je to jedna z najťažších pozícií vo vláde," povedal šéf kabinetu. Podľa jeho slov Kaliňák zvládol procesy, kde sme už boli na hrane totálneho zlyhania, ako napr. vstup do Schengenu.

Fico spomenul aj zavedenie Elektronického trhoviska, "čo je najväčšie protikorupčné opatrenie ktorejkoľvek vlády. Za 15 mesiacov sa zazmluvnilo 40.000 obchodov, úspora predstavuje 77 miliónov eur". Pochválil aj reformu verejnej správy ESO, kde úspora podľa jeho slov dosiahla viac ako 700 miliónov eur. Ako pozitívum Kaliňákovej činnosti vníma aj modernizáciu techniky Hasičského a záchranného zboru, ako aj "najlepšie výsledky v objasňovaní kriminality a najnižšie počty úmrtí na cestách".

Konanie opozície považuje Fico za zneužívanie prípadu na politický súboj. "Prípad je riadne prešetrovaný, minister vnútra nie je nadriadený vyšetrovateľom a nemôže zasahovať do vyšetrovania. Prestaňte s týmito nezmyselnými divadlami. Poďme hovoriť o tom, čo budeme robiť, ak Veľká Británia ohlási vystúpenie z EÚ," apeloval na opozíciu.

Podľa Fica každý hodnotí situáciu na Slovensku z vlastného pohľadu, ale ak sa pozrieme okolo seba, možno povedať, že SR je oáza pokoja a kľudu. "Štát funguje, má slušné výsledky v ekonomickej, sociálnej a finančnej oblasti a hlavne sa chceme presadiť kvalitným Predsedníctvom v Rade EÚ," deklaroval premiér.

Fico uznal, že možno nie každému vyhovuje takýto obraz Slovenska. "Bol by som ale rád, keby schôdza parlamentu neklesla na úplne dno, ale obávam sa, že klesne, že to bude za hranicami politickej kultúry. Je mi to osobne veľmi ľúto," podotkol.

Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) Fica upozornil, že vláda má sto dní na program, nie na krytie daňových podvodov jej blízkych ľudí. "Na to sto dní nemáte," odkázal vo faktickej poznámke s tým, že najväčším dnom je, ak si rečník nevypočuje reakcie na svoje vystúpenie.

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič sa premiéra pýtal, čo iné ako nenávisť šíril on v predvolebnej kampani. "Kto šíril nenávisť a strach? Kto nenávistne útočí aj po voľbách na novinárov či neziskové organizácie? Ak máte úprimný záujem urobiť Slovensku dobré meno, buďte osobným príkladom a okamžite opustite byt postavený z učebnicového daňového podvodu," odporučil Matovič.

Do rozpravy k návrhu na Kaliňákovo odvolanie je písomne prihlásených päť poslancov. Po ich vystúpeniach bude ešte možnosť prihlásiť sa ústne.

01 - Modified: 2021-08-12 08:18:07 - Feat.: - Title: Súd s Kováčikom pokračuje, na pojednávaní je prítomný aj Fico 02 - Modified: 2021-06-07 15:09:54 - Feat.: - Title: Aj toto vypustili z úst. Top výroky politických homofóbov, medzi nimi aj Sulík či Matovič 03 - Modified: 2019-12-07 17:34:06 - Feat.: - Title: Exvyšetrovateľ o obvinení Fica: Som prekvapený, že z takéhoto prejavu sa robí trestný čin 04 - Modified: 2019-02-26 14:28:21 - Feat.: - Title: Fico vyzval Kisku na súboj. Prezident mu odkázal, že s ním skončil 05 - Modified: 2019-02-07 09:17:26 - Feat.: - Title: Poslankyňa Mosta hovorí o tom, prečo odobrila Ficovu prax
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 20:17