StoryEditor

Kauza okolo Dankovho ministra nekončí. Vyšetrujú ho kvôli pôžičke pre finančnú skupinu

31.05.2016, 08:39
Autor:
lmlmTASRTASR
Podľa Krajskej prokuratúry nebola pochybná pôžička pre Slavia Capital preverená dostatočne a na túto kauzu si teraz posvieti bratislavská okresná prokuratúra.

Kauzu okolo ministra školstva Petra Plavčana budú opäť vyšetrovať. Krajská prokuratúra zistila, že možné pochybenia v Študentskom pôžičkovom fonde (ŠPF) neboli preverené dostatočne a posunula prípad na bratislavskú okresnú prokuratúru, píše denník SME

Prípad prešetrí okresná prokuratúra

Nový minister školstva Plavčan (nominant SNS) mal v Študentskom požičkovom fonde nezákonným spôsobom požičať finančnej skupine Slavia Capital 5,5 milióna eur. V tom čase bola členkou predstavenstva vo finančnej skupine aj jeho manželka Viera Plavčanová.

Poznatok odôvodňujúci podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku bol vyťažený na samostatné konanie a odovzdaný na ďalšie konanie Okresnej prokuratúre Bratislava I,“ potvrdil pre denník námestník a hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Oliver Janíček.

Okrem pôžičky pre Slavia Capital bude prokuratúra prešetrovať aj platenie nadštandardnej zdravotnej starostlivosti za desiatich zamestnancov fondu vrátane ich rodín. Štát to malo stáť približne 8 800 eur.

Plavčan obvinenia popieral

Na túto kauzu upozornil na viacerých brífingoch v apríli tohto roka nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Beblavý hovoril aj o tom, že Plavčan dostával v rokoch 2006 až 2011 najviac odmien zo všetkých ľudí zo ŠPF. „Bol hlavný prospechárom," vyhlásil Beblavý.

Podľa poslanca Plavčan porušil zákon o štátnej službe, pretože štátny zamestnanec nemôže poberať odmenu a iný príjem, čím dopustil, závažného priestupku.

Beblavý ďalej tvrdí, že fond investoval do Slavie Capital nie kvôli študentom, ale kvôli odmenám orgánov a svojho manažmentu. Podľa Beblavého, ak by investícia neprinášala zisk, bola by stratou pre štát a študentov.

Plavčan všetky obvinenia ohľadom kauzy odmietol. Vyhlásil, že jeho prioritou je teraz urobiť najväčšiu reformu v školstve za posledných 25 rokov. „Všetky tie obvinenia boli predmetom podania, ktoré bolo pred piatimi rokmi. Polícia aj dozorujúci prokurátori ich označili ako nedôvodné," vyhlásil Plavčan.

Minister školstva Peter Plavčan sa o kauze vyjadroval v rozhovore pre HNtelevíziu:

01 - Modified: 2023-12-01 10:46:02 - Feat.: - Title: Holandsko prispeje do fondu na ochranu klímy 15 miliónmi eur, má pomôcť chudobným krajinám 02 - Modified: 2023-11-25 18:30:00 - Feat.: - Title: Minister Takáč pre HN: Zvažujeme odvod pre reťazce. Majú brutálne zisky, zúžme im mantinely 03 - Modified: 2023-11-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Taiwanský minister životného prostredia: spolupracujeme so svetom na budúcnosti s nulovými čistými emisiami 04 - Modified: 2023-10-20 11:10:03 - Feat.: - Title: Príde po Bírešovi, podnikal s nábytkom a musí vyriešiť ceny potravín. Kto je nádejný minister Takáč zo Smeru? 05 - Modified: 2023-10-09 06:00:40 - Feat.: - Title: Prezidentský palác môže ovplyvniť kreovanie novej vlády. Zuzana Čaputová má v rukáve tajný tromf
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:46