Boris KollárPavol Funtál
StoryEditor

Matovič so Sulíkom nezavolali Kollára. Aj tak by ich odmietol

31.05.2016, 00:00
Poslanec Sme rodina Krajniak tvrdí, že SaS a OĽaNO-Nova privatizujú opozíciu. Pri tvorení koalície si rozumeli traja.

Mal byť jedným z pilierov pravicovej koalície, ale napokon ho neprizvali ani k užšej opozičnej spolupráci. Takzvaná Opozičná rada, tvorená stranami SaS a OĽaNO-Nova, ktorá vznikla v piatok, si nateraz vystačí aj bez hnutia Borisa Kollára Sme rodina. Podľa informácií HN mala za neprizvaním Kollárovej strany stáť aj neochota predsedu hnutia OĽaNO-Nova Igora Matoviča byť s Kollárom v jednom spolku. Ten to popiera. „Myslím si, že to bolo spoločné rozhodnutie SaS aj nás s tým, že kým nevieme, čo je to za hnutie, dovtedy nemá bližšia spolupráca zmysel. Nie sú dôležité len predvolebné videá, reči a sľuby, ale aj reálna práca v parlamente. Keď to budeme vidieť, tak samozrejme,“ odpovedal Matovič na otázku, či by hnutie Sme rodina prizvali do Opozičnej rady neskôr.

Kollár nechce
Napriek tomu, že dve najsilnejšie opozičné strany, ktoré vstúpili do formálneho „zväzku“, oficiálne deklarujú ochotu rozširovať svoje rady, zrejme sa tak nestane. Proti je totiž potenciálny tretí partner – Boris Kollár. Jeho hnutie by podľa neho ponuku neprijalo. Prekážkou sú napríklad názory na práva LGBTI osôb či partnerstvá homosexuálov, na ktoré sa Sme rodina a SaS pozerajú odlišnou optikou.

Od bývalých potenciálnych koaličných partnerov však predsedovi hnutia Sme rodina chýbala „elementárna slušnosť“. „To je ako keď ste traja kamaráti, jeden otvorí balíček cukríkov, ponúkne jednému, ale vám nie. Možno ani nemáte chuť na sladké, ale on ani neurobí to gesto, že natiahne ruku a povie: Dáš si? Môžete povedať, že nemáte rád cukríky, ale aspoň máte možnosť sa k tomu vyjadriť. Lebo keď vás potrebovali, tak vám cukríky ponúkali,“ ilustruje Kollár a s tým, že sa nechystá vytvoriť konkurenčný blok s Marianom Kotlebom, ani nebude bojkotovať rozumné návrhy opozičných strán združených v Opozičnej rade.

Hoci Kollár hovorí o tom, že neprizvanie na tesnejšiu spoluprácu sa jeho hnutia nedotklo, Milan Krajniak z Kollárovho hnutia si neodpustil „priateľské upozornenie“. Na svojej stránke napísal, že názov Opozičná rada sa pokúša o „privatizáciu“ opozície s odvolaním sa na to, že v nej majú SaS a OĽaNO-Nova väčšinu a dobre si rozumejú. Pripomína, že pri zostavovaní vlády okolo Richarda Sulíka si rozumeli traja. Samotný Sulík hovorí, že vytvorenie dvojspolku nemalo byť aktom nepriateľstva. „My s nimi spolupracujeme, vzťahy sú dobré, ale to neznamená, že musíme robiť spolu všetko a ihneď. Nevylučujeme, že v krátkom čase si spolu sadneme,“ dodal Sulík.

Priveľa kostlivcov?
Súčasné odmietnutie spolupráce s hnutím Sme rodina môže mať aj ďalšie dôvody. Politológ Tomáš Koziak poukazuje na kontroverznosť osoby Borisa Kollára. Počas rokovaní o zostavení koalície sa napríklad na verejnosť dostala jeho spoločná fotka s mafiánom Jurajom Ondrejčákom známym pod prezývkou Piťo. „Jeho hnutie je nepopísaný kus papiera a nemožno vedieť, čo sa dá od neho očakávať aj v zmysle toho, akí kostlivci vypadnú z jeho skrine. Pokiaľ by tých kostlivcov vypadlo priveľa, mohlo by to poškodiť aj SaS aj OĽaNO,“ hovorí Koziak.

Kontroverznosť Kollára však bola známa aj pred voľbami. Otázne teda je, prečo ho bol Sulík ochotný zobrať do koalície, ale dnes už má SaS aj OĽaNO inú rétoriku. „Predtým išlo o to, či vznikne vláda. Dnes je iná situácia. To, čo platilo pred vznikom koalície, dnes už neplatí,“ hovorí politický analytik Grigorij Mesežnikov.

Chcú odvolať Kaliňáka
Opozičná rada, ktorú v piatok vytvorila SaS a OĽaNO-NOVA má prvé zásadné vyhlásenie. Lídri strán na dnešnom brífingu oznámili, že žiadajú odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ide o kauzu Bašternák, kde mal podnikateľ podľa opozície krátiť daň vo výške dva milióny eur a mal byť krytý najvyššími predstaviteľmi Smeru. „Kaliňák je priamo zodpovedný za to, že táto kauza bola vyšetrovaná tak ako bola," vyhlásil šéf OĽaNO-Nova Igor Matovič. Dodal, že návrh na jeho odvolanie podajú v piatok v parlamente.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 04 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 21:46