Reštaurácia Fontána v Dunajskej StredeTASR/Š. Puškáš
StoryEditor

V Dunajskej Strede zasahujú kukláči. Akcia má súvisieť s mafiánskymi vraždami

17.05.2016, 12:19

V Dunajskej Strede dnes prebieha veľká policajná akcia. Pre portál akutality.sk to potvrdil zdroj z policajného prostredia.

Podľa portálu zadržaní ľudia majú patriť k bývalému zločineckému gangu pápayovcov a vyšetrovanie súvisí so starými mafiánskymi vraždami.

V akcii je množstvo kukláčov a riadi ju Národná kriminálna agentúra (NAKA).  

V bare Fontána bolo postrieľaných desať členov kriminálnej skupiny, vrátane šéfa dunajskostredského podsvetia. Polícia však z dôvodu prebiehajúcich procesných úkonov neposkytla bližšie informácie.

Obvinenými boli v tejto kauze bratia Czaba a Szilárd Raiszovci, Árpád Szamaránszky a údajný objednávateľ vraždy Ľudovít Sátor. Ďalším z aktérov kauzy vyvraždeného pápayovského gangu bol Andrej Reisz. Všetci sa napokon stratili bez stopy okrem Arpáda Szamaránskeho, ktorý zahynul v roku 2005 pri autonehode.

Súd 2. októbra 2011 zastavil trestné stíhanie bratov Szilárda a Csabu Raiszovcov, ktorí boli obžalovaní z podielu prípravy vyvraždenia gangu pápayovcov. Krajský súd v Trnave rozhodol o zastavení stíhania, keďže súrodenci zomreli.

Výberová chronológia súdnej kauzy prípravy a vykonania hromadnej vraždy:

25. marca 1999 - Do baru Fontána v Dunajskej Strede vtrhli po 19.15 h traja maskovaní muži a v priebehu niekoľkých minút postrieľali desať mužov. Na mieste zahynulo deväť osôb, desiata obeť zomrela neskôr v nemocnici. Obeťami boli členovia miestnej mafie a boss dunajskostredského podsvetia a údajný vodca slovenského podsvetia Tibor Pápay, ktorý bol kedysi zápasníkom a pracoval pre bývalého šéfa slovenského podsvetia Miroslava Sýkoru. Tragickému koncu sa vyhol len Norbert Kocsis, ktorý krátko pred streľbou z reštaurácie odišiel. Neskôr sa ho viackrát pokúsili zabiť. To sa podarilo v prípade Tibora Premusa, ktorý zomrel práve po streľbe v Trsticiach.

10. augusta 2000 - Vyšetrovateľ Krajského úradu vyšetrovania v Trnave vzniesol obvinenie proti Ľudovítovi Sátorovi, Czabovi Raiszovi, Szilárdovi Raiszovi a Árpádovi Szamaránszkemu pre trestné činy vraždy formou účasti a nedovoleného ozbrojovania formou spolupáchateľstva. Obvinený Ľudovít Sátor mal podľa záverov vyšetrovania požiadať Czabu Raisza a Szilárda Raisza o pomoc pri fyzickej likvidácii členov konkurenčnej skupiny podsvetia nebohého Tibora Pápaya. Ľudovít Sátor chcel takto ovládnuť záujmové prostredie Dunajskej Stredy a vyriešiť nezhody s Pápayovou skupinou. Polícia zadržala dvoch obvinených - bratov Csabu a Szilárda Raiszovcov.

11. augusta 2000 - Obvinení Csaba Raisz a Szilárd Raisz, ktorých začali stíhať pre trestný čin vraždy formou účasti a nedovoleného ozbrojovania formou spolupáchateľstva, využili svoje právo a odmietli k veci desaťnásobnej vraždy v Dunajskej Strede vypovedať.

16. septembra 2003 - Čítaním obžaloby sa za múrmi leopoldovskej väznice začal súdny proces s bratmi Csabom a Szilárdom Raiszovcami a Arpádom Szamaránszkym.

24. novembra 2003 - Súd s údajnými vrahmi klanu pápayovcov pokračoval čítaním obžaloby a výpoveďou obžalovaného Szilárda Raisza. K štvorici obvinených pribudli Richard Veréb, Sándor H. a Kristián K.

1. marca 2004 - Súdne pojednávanie v kauze vraždy pápayovcov predseda senátu Krajského súdu v Trnave Pavol Sládok odročil. Dôvodom už tretieho odročenia bola "strata dôvery" medzi obžalovaným Szilárdom Raiszom a jeho obhajcom Svetozárom Chabadom.

19. mája 2005 - Pri dopravnej nehode v obci Orechová Pôtoň tragicky zahynul Arpád Szamaránszky, jeden z obžalovaných v kauze vraždy gangu pápayovcov.

23. júna 2005 – Na slobodu sa dostal Csaba Raisz, bránu leopoldovského Ústavu na výkon väzby opustil po uplynutí maximálnej päťročnej lehoty vyšetrovacej väzby, počas ktorej Krajský súd v Trnave nedokázal jeho trestnú vec uzatvoriť.

10. augusta 2005 - Po piatich rokoch prepustili z väzby vo väznici v Leopoldove posledného podozrivého z účasti na vražde dunajskostredského mafiánskeho gangu pápayovcov Szilárda Raisza, pretože mu uplynula zákonná lehota väzby.

23. mája 2006 - Čítaním bodov obžaloby sa začalo na Krajskom súde v Trnave hlavné pojednávanie s obžalovanými vo veci vraždy gangu pápayovcov. Na pojednávaní sa zúčastnili traja zo štyroch obžalovaných, bratia Csaba a Szilárd Raiszovci a Richard Veréb. Štvrtý obžalovaný Andrej Reisz na pojednávanie neprišiel, v priebehu pojednávania poslal ospravedlnenie pre obličkovú koliku.

24. mája 2006 - Na Krajskom súde v Trnave pokračovalo hlavné pojednávanie vo veci vraždy pápayovcov. Pred súdom vypovedal poškodený Ján H., ktorého na jeseň roku 1999 postrelila, uniesla a následne týrala skupina údajných kukláčov. V prípravnom konaní svedok uviedol, že v skupine spoznal po hlase a podľa postavy obžalovaného Csabu Raisza, Andreja Reisza a už nebohého, pôvodne rovnako obžalovaného Árpáda Szamaránszkého. Spoznal tiež Ľudovíta Sátora i ďalšieho člena skupiny, ktorí si mali sňať dokonca kukly z tvárí. Pred súdom si ale Ján H. na nič nepamätal, nebol si istý ani svojimi pôvodnými výpoveďami a svoju neistotu ani nedokázal racionálne vysvetliť.

25. mája 2006 - Výpoveďami súdnych znalcov pokračovalo na Krajskom súde v Trnave hlavné pojednávanie vo veci vraždy členov klanu pápayovcov. Znalci uviedli, že ani jeden zo zavraždených v bare Fontána v Dunajskej Strede nemal šancu na prežitie, nepomohla by ani okamžitá lekárska pomoc.

19. júna 2006 - Prizvaní odborníci z oblasti psychológie a psychiatrie sa vyjadrili k osobnostiam obžalovaných bratov Szilárda a Csabu Raiszovcov a Richarda Veréba.

11. apríla 2007 - Výpoveďami svedkov pokračovalo v Trnave hlavné pojednávanie. Pred senát predstúpil svedok Ján V., ktorý senátu popísal skutočnosti streľby na osobný automobil v roku 1999, pri ktorej mali byť účastní dvaja z obžalovaných. Svedok krátko po skutku vo svojej výpovedi v roku 1999 nevedel útočníkov identifikovať, o rok neskôr ich však presne označil. Na súde vypovedali aj dvaja z obsluhujúceho personálu, ktorí boli v čase vraždy v reštaurácii Fontána. Ani jeden z nich však nevidel strieľajúcich mužov, nevideli ani vraždu, pretože sa stala na poschodí zariadenia.

13. júna 2007 - Po dvojmesačnom odročení pokračovalo pred Krajským súdom v Trnave hlavné pojednávanie vo veci vraždy desiatich členov gangu pápayovcov. Nové skutočnosti do prípadu vniesla výpoveď stolára Ladislava K., ktorý vypovedal v prospech Szilárda Raisza. Jeho výpoveď mala potvrdiť, že obžalovaný sa nezúčastnil na streľbe na osobné auto s členmi gangu pápayovcov, ktorá sa odohrala pol roka po vražde vo Fontáne a zahynul pri nej jeden človek.

19. septembra 2007 - Výpoveďami svedkov pokračovalo na Krajskom súde v Trnave hlavné pojednávanie. Na lavicu obžalovaných si sadli bratia Szilárd a Csaba Raiszovci a Richard Veréb. Pred senát sa dostavilo deväť z celkových 15 predvolaných svedkov, z toho jedného predviedla pre predchádzajúce opakované neospravedlnenie sa pre neúčasť policajná eskorta.

28. novembra 2007 - Hlavné pojednávanie v kauze vraždy členov dunajskostredského klanu pápayovcov senát odročil.

23. januára 2008 - Pojednávanie vo veci vraždy členov klanu pápayovcov musel senát Krajského súdu v Trnave odložiť na neurčito. Dôvodom bola neprítomnosť obhajcov obžalovaných Szilárda a Csabu Raiszovcov a Richarda Veréba. Ich obhajcovia boli v Bratislave na pojednávaní s Volodymyrom Y.

20. septembra 2008 - Viaceré slovenské denníky priniesli správu, že bratia Csaba a Szilárd Raiszovci z Dunajskej Stredy sú od 17. septembra 2008 nezvestní. Naposledy ich videli pred dunajskostredským obchodným centrom Max. Druhý deň ich nezvestnosť nahlásili ich partnerky. Obaja údajne nastúpili do terénneho mercedesu a na základe telefonického dohovoru odišli do obce Vrakúň pri Gabčíkove, kde sa mali stretnúť so Zsoltom N. (blízky človek Ľudovíta Sátora). Odvtedy boli ich telefóny vypnuté.

22. novembra 2008 - Hovorkyňa PZ v Trnave Martina Kredatusová potvrdila, že Andrej Reisz sa stal ďalším z aktérov kauzy vyvraždeného pápayovského gangu, ktorý sa stratil bez stopy. Nezvestný zostal aj pravdepodobný objednávateľ vraždy Tibora Pápaya a jeho ľudí Ľudovít Sátor.

9. marca 2011 - Masmédiá na Slovensku priniesli správu, že v spustnutom areáli družstva v osade Čófta - súčasti Dunajskej Stredy sa našli telesné pozostatky dvoch mužov. Malo ísť o telá nezvestných bratov Csabu a Szilárda Raiszovcov, ktorí figurovali v najväčšej mafiánskej poprave v SR.

23. marca 2011 - Polícia obvinila Ľudovíta Sátora z úkladnej vraždy bratov Raiszovcov, ktorých telá našli zakopané pri Dunajskej Strede. Po Ľudovítovi Sátorovi bolo vyhlásené medzinárodné pátranie, polícia už zaistila všetkých jeho najbližších spolupracovníkov a stačila ho obviniť aj za pestovanie marihuany na pozemku, na ktorom našli telá bratov. Polícia ho nikdy nechytila, aj keď sa pohyboval po Slovensku.

2. októbra 2011 - Súd zastavil trestné stíhanie bratov Szilárda a Csabu Raiszovcov, ktorí boli obžalovaní z podielu prípravy vyvraždenia gangu pápayovcov. Krajský súd v Trnave rozhodol o zastavení stíhania keďže súrodenci zomreli.

01 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 02 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 03 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy 04 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol 05 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:09