Robert Fico a Alan SuchánekTASR/koláž HN
StoryEditor

Nechápem, prečo by som niečo mal dokazovať, odkazuje Fico Suchánkovi v HN

17.05.2016, 00:00
Autor:
pebpeb

Poslanec OĽaNO Alan Suchánek nijako nevyvrátil podozrenia, že v roku 2012 presadzoval nákup najdrahšieho a technicky nevyhovujúceho CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu. Píše to vo svojom pravidelnom komentári v Hospodárskych novinách premiér Robert Fico.

"Nevysvetlil, ale naopak, sám potvrdil, že presadzoval o štvrť milióna eur drahší prístroj oproti konkurencii. Nevysvetlil, ale naopak potvrdil, že vedome presadzoval ponuku, ktorá nespĺňala technické parametre predpísané nemocnicou v tendri a presadzoval uchádzača, ktorý v tejto veci nemocnicu zavádzal," napísal Fico.

Suchánek: Neurobil som nič nezákonné

Fico sa dostal so Suchánkom do sporu po tom, čo v piatok 16.5. zverejnil Fico blog. V ňom vyzýva Suchánka, aby sa vzdal poslaneckého mandátu práve kvôli tomu, že v minulosti mal presadzovať nákup najdrahšieho "cétečka."

Poslanec OĽaNO tvrdí, že jeho svedomie je čisté. Suchánek argumentuje aj tým, že verejné obstarávanie CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu z roku 2012 preverovala Národná kriminálna agentúra, ktorá však po prešetrení prípadu nevzniesla obvinenia na žiadneho páchateľa, teda ani na neho. "Neurobil som nič nezákonné ani nič, čo by bolo v rozpore s dobrými mravmi alebo poškodilo nemocnicu."

V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 vyzval Fica, aby predložil dôkazy, ak si myslí, že spravil niečo protizákonné alebo niečo v rozpore s morálkou.

Opozícia má podľa Fica dvojaký meter

"Nechápem celkom výzvu pána poslanca, aby som ja niečo dokazoval, keďže podozrenia – a to celkom konkrétne – boli vznesené voči jeho konaniu v tendri z roku 2012," reaguje Fico. "A to o to viac, že pán poslanec doslova uvádza, že neurobil nič, čo by poškodilo nemocnicu. Presadzovať o štvrť milióna eur drahší prístroj oproti konkurenčnej ponuke, nevyhovujúci technickému zadaniu tendra a firmu, ktorá v tejto veci nemocnicu zavádza, to znaky konania poškodzujúceho nemocnicu bezpochyby nesie," dodáva

Fico tvrdí, že predstavitelia opozície presadzujú dvojaký meter pri poukázaní na ich vlastné pochybenia alebo pochybenia ich nominantov. "Obhajujú (ich) prezumpciou neviny či závermi vyšetrovania, čo však pri žiadnom z útokov na predstaviteľov Smeru z princípu neakceptujú." Ako jeden z príkladov uviedol premiér podpredsedníčku parlamentu Luciu Nicholsonovú (SaS). 

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. apríl 2024 22:59