Nový zákon pre všetky členské krajiny EÚ o rodičovskej dovolenke.REUTERS/Ralph Orlowski
StoryEditor

Že mladí cítia skôr národne ako európsky, je problém, tvrdí slovenský europoslanec

14.05.2016, 09:43
Autor:
TASRTASR

To, že mladí cítia skôr národne ako európsky, označil podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič za problém, s ktorým bojujú viaceré členské krajiny. "Je to naozaj otázka, ako vysvetliť mladým ľuďom, že sú občanmi nielen Slovenskej republiky, ale aj Európskej únie," povedal na oslavách Dňa Európy v Bratislave pre TASR Šefčovič, ktorý je zároveň európsky komisár pre Energetickú úniu.

Zmeny by sa podľa jeho slov mali udiať v školských osnovách. "Popri histórii Slovenska by sa úplne prirodzene učila aj spoločná história Európy, aby sme sa viacej dozvedeli o svojich susedoch, aby sme sa viacej dozvedeli o tom, čo sa v Európe dialo. No a hlavne aj to, ako Európska únia funguje," povedal.

Slovensko od 1. júla preberie predsedníctvo v Rade EÚ. "Som veľmi rád, že Slovensko sa k tejto úlohe postavilo tak zodpovedne, lebo vidím, že sme tam veľmi dobre zastúpení aj počtom nových mladých diplomatov. Je tam veľká skupina mladých ľudí, ktorí práve zakončili stáže, sú veľmi motivovaní," dodal podpredseda EK.

Prisľúbil, že tento rok bude kľúčovým rokom, v rámci ktorého má záujem predložiť 90 percent toho, čo mali v oblasti energetickej únie urobiť. Na mysli mal štyri veľké legislatívne balíky. Verí, že slovenskému predsedníctvu sa podarí ich premeniť na schválenú legislatívu.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák v piatok (13.5.) oznámil, že prípravy na slovenské predsedníctvo sú v záverečnej fáze. Šefčovič ministrove slová iba potvrdzuje. "Momentálne vrcholia prípravy na expertnej úrovni. Pripravuje sa návšteva celej vlády Slovenskej republiky v Bruseli. Celá Európska komisia, to znamená všetci moji kolegovia-komisári, navštívia Bratislavu hneď v prvom týždni slovenského predsedníctva," povedal. Podľa jeho slov sa v ten istý týždeň zorganizuje aj mimoriadna akcia - summit miest a regiónov, kde má záujem predstaviť koncept nových inteligentných miest. "Viem, že je veľký záujem o účasť. Som presvedčený, že Slovensko to zvládne na jednotku."

Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek vidí v slovenskom predsedníctve hneď tri prínosy. "Je to možnosť zviditeľniť Slovensko vo svete. Druhý prínos je dokázať, že Slovensko je schopná krajina, že má schopných ľudí a dokážu aj viesť Európsku úniu a koordinovať ju tak, aby sme zvládli tie výzvy, ktoré pred sebou máme, a tým naozaj urobili Európu silnejšou. A tá tretia možnosť je práve posilniť Európu na Slovensku, pretože ľudia budú môcť prijať nové informácie, ako to prebieha v Európskej únii, ale tiež mať aj v regiónoch rôzne diskusie," povedal pre TASR.

01 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 02 - Modified: 2024-04-14 15:37:34 - Feat.: - Title: Šéfovia diplomacie Európskej únie budú v utorok rokovať o iránskom útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-14 13:08:41 - Feat.: - Title: Európska únia zvoláva schôdzku ministrov zahraničia kvôli iránskemu útoku proti Izraelu 04 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 05 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 05:46