TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Budaj reaguje na masívny úhyn na Dunaji: Nevidíme žiadnu ekologickú katastrofu

05.08.2021, 18:02
Autor:
TASRTASR
Vodohospodári podľa ministra zisťujú, čo sa stalo a odkiaľ sa tam raky vzali. V okolí Bratislavy je však uhynutý druh rakov neznámy.

Ministerstvo životného prostredia predpokladá, že uhynuté raky, ktoré sa objavili na Dunaji v lokalite Hrušovská zdrž, doplavilo z Rakúska. Na tlačovej konferencii to uviedol šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO). Ozrejmil to tým, že raky neboli nikdy videné v zátoke pred Gabčíkovom.

"Nevidíme žiadnu ekologickú katastrofu, nevidíme žiadnu príčinu. Predpokladáme, že tieto nálezy sú zahraničného pôvodu," povedal Budaj.

O uhynutých rybách nevie

Príčinou úhynu živočíchov môže byť podľa medializovaných informácií testovanie pravej plavebnej komory na vodnom diele Gabčíkovo Vodohospodárskou výstavbou. Tá mala následne úroveň vody opäť zvýšiť, čo mohlo zapríčiniť odplavenie mŕtvych živočíchov po prúde rieky. Budaj hovorí, že podľa jeho informácií Vodohospodárska výstavba postupovala podľa presného technologického plánu.

"Pokiaľ nič iné nerobili, než majú robiť, nemohli sa tam zjaviť nejaké uhynuté raky," podotkol Budaj. Dodal, že vodohospodári zisťujú, čo sa stalo a odkiaľ sa tam raky vzali. V okolí Bratislavy je však uhynutý druh rakov neznámy.

O uhynutých rybách, ktoré mali byť vyplavené spolu s rakmi, Budaj nič nevie. "Mne hovorili z Vodohospodárskej výstavby iba o rakoch," povedal.

Nepôvodné druhy rakov

Na dostupnej fotodokumentácii ako aj priamo v teréne boli podľa Štátnej ochrany prírody identifikované nepôvodné druhy rakov a lastúrnikov ako Rak pruhovaný, Rak signálny a Kopýtko prirastené. "Úhyn pôvodného zákonom chráneného druhu Raka bahenného nebol na mieste ako ani na základe fotodokumentácie dokázaný," spresnila Kristína Bocková, manažérka pre komunikáciu ochrany.

Zároveň dodala, že ochranári neidentifikovali úhyn chránených druhov kôrovcov ani iných živočíchov. "Preto nepredpokladáme výrazný vplyv tejto udalosti na ochranu prírody v príslušnej lokalite. Hrušovská zdrž tvorí súčasť umelo vytvorenej technickej sústavy vodnej stavby Gabčíkovo, kde sa nejedná o prirodzený tok rieky Dunaj. Oblasť patrí medzi chránené vtáčie územie avšak úhyn vtákov počas zníženia hladiny zaznamenaný nebol," vysvetlila Bocková.

Masívny úhyn rakov, rýb a ďalších vodných živočíchov na vodnom diele Gabčíkovo - Hrušovská zdrž prešetruje Slovenská inšpekcia životného prostredia. Inšpekcia dostala v utorok 3. augusta občiansky podnet. O deň vykonali inšpektori obhliadku miesta.

01 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 02 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 03 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 04 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 05 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:24