Štefan HarabinHN/Peter Mayer
StoryEditor

Pojednávanie s Harabinom museli prerušiť. Na jeho miesto spadla lampa

10.05.2016, 12:36
Autor:
TASRTASR

Disciplinárne pojednávanie so sudcom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom muselo byť prerušené hneď v úvode. Zo stropu pojednávacej miestnosti spadla sklenená časť svietidla priamo na kreslá Harabina a jeho právneho zástupcu. Tí našťastie práve nesedeli na svojich miestach.

Predseda disciplinárneho senátu prerušil pojednávanie do 14.00 h popoludní. Sklenený kryt svietidla odpadol v momente, keď sa senát radil ohľadom námietky Harabina. Pojednávacia miestnosť bola v tom čase prázdna. Sklený kryt sa po páde rozbil.

Disciplinárny senát dnes rozhoduje o disciplinárnom návrhu predsedníčky Súdnej rady SR Jany Bajánkovej. Tá podala disciplinárny návrh na Harabina pre výroky na adresu predsedníčky Najvyššieho súdu Daniely Švecovej. Bajánkovú dnes na súde zastupuje advokát a člen Súdnej rady Ján Havlát. Harabin túto skutočnosť namietol. Bajánková je podľa neho v tomto prípade nezastupiteľná.

„Predseda parlamentu sa nemôže dať zastúpiť advokátom, aby otvoril rokovanie,“ argumentoval pred disciplinárnym senátom. Vysvetlil, že kompetencia podávať disciplinárne návrhy prešla zo Súdnej rady na predsedu tohto súdneho orgánu. „Každý má právo na advokáta,“ reagoval pre médiá Havlát.

Bajánková požaduje, aby bol voči bývalému šéfovi Najvyššieho súdu vyvodený finančný postih a jeho funkčný plat bol znížený o 30 percent na dobu troch mesiacov. Dôvodom sú výroky Harabina, ktorý na adresu Švecovej povedal, že je "chudera a skončí na psychiatrii".

„Sú pravdivé (výroky Harabina, pozn. TASR). Veď si pozrite, ako pani Švecová tiká očami. Ja budem žiadať vyšetriť duševný stav, pretože skutočne môže skončiť na psychiatrii, pokiaľ neprestane počúvať politikov. Ináč to nemôže skončiť,“ vysvetlil pred pojednávaním Harabin pre médiá. Podľa neho dokonca patrí na psychiatriu aj Bajánková rovnako preto, že ako predsedníčka nezávislého súdneho orgánu sa riadi z jeho pohľadu pokynmi politikov.

01 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 02 - Modified: 2024-03-18 13:08:02 - Feat.: - Title: Sedem ľudí z protidrogovej policajnej akcie Rybár vzali do väzby 03 - Modified: 2024-03-18 11:37:25 - Feat.: - Title: Slovensku hrozí, že príde o 300 miliónov eur z plánu obnovy, priznal minister Susko 04 - Modified: 2024-03-12 08:58:11 - Feat.: - Title: Pokračuje súdny proces v kauze, kde čelí obžalobe aj Zoroslav Kollár 05 - Modified: 2024-02-16 11:10:55 - Feat.: - Title: Pedagóg, ktorý postrelil študentku policajnej akadémie, dostal podmienečný trest
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 00:10