TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

SaS chce nájsť možnosť ako voliť z karantény, Hlas návrh rezortu vnútra odmieta

03.08.2021, 16:29
Autor:
TASRTASR
Hlas hovorí o povinnosti vlády postarať sa o to, aby volebné právo každého občana bolo zabezpečené aj počas pandémie.

Strana SaS je pripravená na diskusiu o hľadaní možností, ako umožniť voliť aj občanom nachádzajúcim sa v karanténe.

Opozičný Hlas-SD odmieta novelu volebného zákona z dielne ministerstva vnútra. Hovorí o obmedzovaní základného práva ľudí slobodne voliť. Strany tak reagovali na návrh novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva.

"Nechceme nikoho obmedzovať na jeho volebnom práve, a preto si myslíme, že o tejto téme by mala najskôr prebehnúť široká verejná diskusia. S otvorením volebného zákona by sme však zároveň radi konečne doriešili zjednodušenie voľby zo zahraničia či zavedenie dvojkolovej voľby pre budúcoročné komunálne a regionálne voľby," uviedol podpredseda SaS a štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus. Hovorí o kľúčovej zmene tohto volebného obdobia.

Hlas-SD tvrdí, že rozumie potrebe ochrany verejného zdravia, očakáva však odbornú diskusiu a posúdenie situácie kompetentnými orgánmi. Navrhovaná zmena legislatívy podľa strany vyvoláva otázniky.

"Preto veríme, že štát zabezpečí adekvátnou cestou ústavou garantované volebné právo pre všetkých svojich občanov a nebude takýmto spôsobom deliť ľudí na dve kategórie. Siahať na volebné právo jednotlivca je neprípustné," podčiarkla strana.

Hovorí o povinnosti vlády postarať sa o to, aby volebné právo každého občana bolo zabezpečené aj počas pandémie.

Rezort vnútra v reakcii na viaceré interpretácie navrhovanej novely tzv. volebného zákona zdôraznil, že sa ňou nemenia pravidlá, pokiaľ ide o prekážky vo výkone volebného práva.

Reagoval tak aj na tvrdenie poslanca Sme rodina Petra Pčolinského, ktorý napísal, že novela umožní vylúčiť z volieb všetkých, ktorí nie sú zaočkovaní. Rezort hovorí o šírení dezinformácií.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:45