StoryEditor

Záujem o monitorovacie náramky rastie, obľúbené sú aj medzi prominentnými obvinenými

02.08.2021, 19:00
V prípade odstránenia zaraidenia reagujeme okamžite a máme dobrú skúsenosť aj s policajtmi. Tvrdí to Samuel Burský, riaditeľ odboru probácie, mediácie a prevencie kriminality ministerstva spravodlivosti.

O monitorovacie náramky je dnes slušný záujem a nosiť by ho chceli Dušan Kováčik či Vladimír Pčolinský. Aktuálne „zdobí“ nohu bývalej štátnej tajomníčke Monike Jankovskej. Koľko týchto zariadení je v súčasnosti nasadených?
Aktuálne monitorujeme 368 osôb a od spustenia v roku 2016 bola mimo väzenstva nariadená kontrola technickými prostriedkami už v 1 168 prípadoch. Využitie sa tak každým rokom zvyšuje. Aj vlani počas pandémie bolo relatívne vysoké a predpokladám, že sa bude rovnako zvyšovať aj tento rok.

Komu sa monitorovacie zariadenie nasadzuje?
Využívame ho už v prípravnom konaní, pri obvinených osobách, keď sa ním nahrádza väzba, teda umožňuje im pobyt na slobode, kým v danej veci nepadne rozhodnutie. Takisto sa elektronický monitoring využíva pri odsúdených, ktorým bol uložený nejaký trest bez odňatia slobody a zároveň bola nariadená kontrola, takzvaný trest domáceho väzenia, zákazu pobytu alebo povinnosti či tiež zákazy, ktoré musia dodržiavať počas skúšobnej lehoty v podmienke. Znamená to, že súd zváži, či pri pobyte obvineného alebo odsúdeného mimo väzenia je potrebné alebo vhodné monitorovať jeho pohyb a prítomnosť na nejakom mieste.

Je viac druhov monitoringu obvinených či odsúdených?
Monitoring sa využíva viacerými spôsobmi. Podľa toho sa určuje konkrétna kontrola, ktorá sa použije. Máme režim prítomnosti, ktorý sa využíva napríklad priamo v domácom väzení alebo tiež pri podmienečných odkladoch a prepusteniach, keď súd môže odsúdenému určiť povinnosť pohybovať sa v obydlí či na konkrétnom mieste.

Môže takáto osoba vyjsť z obydlia?
Áno. Záleží na tom, do akej miery je vhodné nastaviť denný harmonogram odsúdenému a v závislosti od toho má určené časy, kedy môže opustiť obydlie a či vôbec. Ex...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-10-18 06:55:03 - Feat.: - Title: Matovič s Karasom chcú menej ľudí vo väzení. Podvodníkov majú trestať peňažne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:30