StoryEditor

Pachingera môžu vydať na Slovensko

07.03.2004, 23:00

Patrik Pachinger, jeden z hlavných aktérov v kauze Horizont a BMG Invest, by mohol byť z Českej republiky (ČR) vydaný na trestné konanie na Slovensko. Rozhodol o tom v týchto dňoch Krajský súd v Ostrave.
Hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti ČR Iva Chaloupková HN potvrdila, že sa Pachinger proti tomuto rozhodnutiu odvolal. Vo veci vydania do SR teda bude ešte rozhodovať Vyšší súd v Olomouci. Pachinger ako dôvod odvolania uviedol nedôveru v spravodlivý súdny proces v SR a označil sa za obeť politického sprisahania. Dôvody, pre ktoré slovenská strana požiadala o jeho vydanie, sú aj podľa českej legislatívy dôvodom na trestné stíhanie. Po rozhodnutí vyššieho súdu už nebude mať Pachinger možnosť odvolať sa. O jeho vydaní by mal s konečnou platnosťou rozhodnúť minister spravodlivosti, ktorý bude posudzovať humanitárne, rodinné, zdravotné i politické okolnosti vydávanej osoby. Pachingera zadržala česká polícia 10. októbra 2003, teda deň po tom, ako na neho vydal košický okresný súd medzinárodný zatykač. Žiadosť o politický azyl, ktorého sa dovolával, mu Ministerstvo vnútra ČR zamietlo v polovici decembra.
Pachinger je podozrivý, že ako člen údajnej zločineckej skupiny spolu s Jozefom Majským a Davidom Brtvom tuneloval nebankové subjekty Horizont a BMG Invest. Za symbolickú korunu mali od spoločností kúpiť spornú pohľadávku na 112 mld. Sk voči Slovenským telekomunikáciám. Za sprostredkovanie obchodu im mal Horizont vyplatiť 600 mil. Sk.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 07:44