TASR
StoryEditor

Nicholsonová: Kotlebovcom nebudeme garantovať podporu​

24.04.2016, 22:51
Podpredsedníčka liberálov Lucia Nicholsonová pre Hospodárske noviny:

Kotlebovci si pre svojich podpredsedov výborov v parlamente budú musieť nájsť podporu sami, pri voľbe predsedu sa SaS nerozpadne, lebo Jozef Mihál okolo seba nemá žiadne krídlo, povedala podpredsedníčka strany Sloboda a solidarita Lucia Nicholsonová.

Tesne po voľbách ste povedali, že dobré návrhy kotlebovcov by ste podporili. Za tento výrok ste sa neskôr ospravedlnili. Váš predseda si urobil analýzu programu Kotlebovej strany a nič fašistické v ňom nenašiel. Ako vnímate tento jeho postoj?
Má na to právo. Každý sme iný a v tom je sila SaS, ktorú nemá žiadna iná strana. Môžeme si dovoliť vedľa seba žiť a komunikovať svoje rôzne svety, ktoré sa v základných líniách zhodujú. Toto je postoj Richarda Sulíka, ktorý viac vidí veci cez čísla a jemu vyšlo z analýzy Kotlebovho programu, že nie je fašistický. Chápem, že nikto si do prvej vety programu nenapíše, že je fašista. Ja som si ich program prebehla len letmo, ale viac som dbala na to, čo tí ľudia komunikovali pred voľbami a čo komunikujú už celé roky. Všímala som si, keď si niekto napíše na sociálnej sieti status o tom, že holokaust bol blud a Goebbels bol aj s Hitlerom vlastne „fasa“ chalan. Keď budeme pokračovať v legitimizovaní ľudí, ktorí sa otvorene hlásia k fašizmu, je to podľa mňa veľmi nebezpečné.

Vedie sa o postupe voči Kotlebovi dialóg v parlamente?
Vedie. Na úplne prvom grémiu, kde som nebola ja, ale Richard Sulík, padla dohoda, že Kotlebovo hnutie sa vzdalo predsedníctva vo výboroch, čím im automaticky bolo ponúknuté zo strany opozičných „partnerov“, že budú mať o to viac podpredsedov. Vychádzalo to na šesť. Potom sa nad tou situáciou každý začal zamýšľať a ďalšie grémium, kde sa mala potvrdiť dohoda, už bolo vajatavé. Aj ja som povedala otvorene, že nebudem sľubovať dohodu, ktorú nevieme naplniť, lebo toto je vec, ktorá ide proti vedomiu a svedomiu jednotlivých poslancov a musia sa s tým vyrovnať sami. Preto sme potom v rámci opozičných strán aj s Kollárom aj s Matovičom napísali tlačovú správu, kde sme povedali, že priznávame, že podľa počtov im to prináleží, ale nech si podporu pre svojich ľudí hľadajú v každom výbore sami a nebudeme im ju garantovať.

Necítite krivdu, možno až zradu, že napriek tomu, že na seba naviazal desiatky tisíc preferenčných hlasov, rozhodol sa napokon odísť do europarlamentu?
Ja osobne určite nie. Neviem, ako to vnímajú jeho voliči. Pripúšťam, že môže byť skupina voličov, ktorým je to ľúto. Ale nemyslím si, že by niekto nazval Richarda Sulíka zradcom. Faktom je, že vždy hral férovú hru a od začiatku tvrdil, že pokiaľ SaS skončí v opozícii, zostane v europarlamente.

Jozef Mihál povedal, že sa budúci rok bude uchádzať o post predsedu SaS. Neobávate sa, že nastane rovnaká situácia, ako keď to skúsil v roku 2013 Jozef Kollár a viedlo to k odchodu viacerých členov zo strany?
Nie, lebo pán Mihál nie je pán Kollár a pán Mihál nemá okolo seba vytvorené žiadne krídlo, ako si ho sformoval ani nie tak Jozef Kollár, ako Miškov, Krajcer a tí, čo vedeli chodiť v tých chodbových a intrigových svetoch. Toto je diametrálne odlišná situácia, ktorá je nečakaná, ale veľmi sa z nej teším. Lebo ak má SaS s niečím problém, tak to, že po dosiahnutí úspechu zaspala na vavrínoch. Úplne sme sa spustili. To sa nám stalo po voľbách v roku 2010, že sme uverili v samých seba a vtedy sme začali pozvoľna klesať. Podľa mňa, najlepšie možné riešenie, ako sa tomu vyhnúť je to, že bude aj vo vnútri strany prirodzená súťaž. A zatiaľ idú súťažiť dvaja neuveriteľne schopní muži, ktorí sú veľmi spätí s SaS. Preto ani jednému nepôjde o rozkol a veci v strane to môže nakopnúť dobrým smerom.

O svojich bývalých opozičných partneroch aj SaS hovorí, že zradili. Nie je zrada voči voličom aj to, že SaS so Smerom nešla do koalície, hoci Richardovi Sulíkovi údajne ponúkli šesť ministerstiev? Vďaka tomu ste mohli pretaviť aspoň časť svojej vízie do reality.
Ani tak by sme nepresadili nič. Pozrite sa na to, čo presadila Sieť, Most-Híd a SNS. Programové vyhlásenie vlády je kópiou toho spred štyroch rokov, trošku okorenené vyjadreniami, že prijmú protikorupčné opatrenia v zmysle protischránkového zákona, ale nič konkrétne. Pozrite sa na to, ako idú riešiť zamestnanosť, podnikateľské prostredie. Pretrvávajú granty, stimuly, čo len podporuje korupciu a klientelizmus. Z tých riešení stredopravých strán tam nie je nič, žiadne znižovanie odvodov, žiadne znižovanie daní pre všetkých.

Budú sa napríklad rušiť daňové licencie.
Ale prečo v 2018? Máte na to odpoveď?

Ja nie som minister financií.
Ja ju tiež nemám. Myslím si, že toto bol taký kompromis v štýle: necháme to ešte žiť napriek tomu, že dnes všetci poznáme nevýhodnosti toho opatrenia, ktoré oklieštilo podnikateľov a nikto s tým nie je spokojný. Budú to tam umelo držať do roku 2018. Ale späť k otázke, či by sme niečo nepresadili vo vláde so Smerom. My by sme nepresadili viac, ako presadili oni a u nás táto otázka ani nebola na pretrase, lebo SaS je strana, ktorá keď niečo tvrdí štyri roky, tak neotočí. So mnou komunikuje veľa voličov a nezaznamenala som jedinú výčitku, prečo sme nešli so Smerom.

Čo si myslia poslanci o Marianovi Kotlebovi? (anketa) 

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 03 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:02