StoryEditor

VIDEO: Ďalší útok na novinára. Kameramana HNtelevízie napadli agresívni demonštranti

29.07.2021, 15:22
Autor:
chocho
Kameraman HNtelevízie takmer štyri hodiny natáčal protest v Bratislave. A to bez väčších problémov. Až do momentu, keď k nemu zrazu z davu prišili dvaja muži.

Kameramana HNtelevízie, ktorý prinášal priamy prenos z dnešného protestu v centre Bratislavy, napadli agresívni demonštranti. K podobnému incidentu pritom došlo už minulý týždeň, keď dav obkľúčil novinárov pred Národnou radou.

Oficiálne neohlásený protest s účasťou stoviek ľudí sa koná dnes od rána na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom. Neskôr sa demonštranti premiestnili na priľahlé cesty a zablokovali ich. To spôsobilo kolaps dopravy v centre hlavného mesta.

​Kameraman HNtelevízie to všetko takmer štyri hodiny natáčal. A to bez väčších problémov. Až do momentu, keď k nemu zrazu z davu prišli dvaja muži.

"Berieme vám kameru"

Jeden v zelenom tričku so slnečnými okuliarmi na očiach, v rukách držal slovenskú vlajku. Druhý v tričku s nápisom Russia, na hlave mal šiltovku a v ústach cigaretu.

Zakrátko sa k nim pridali ďalší, dokopy ich bolo päť. Zaujímali sa, pre koho pracuje. Následne chceli, aby im ukázal novinársky preukaz.

"Chceme podľa zákona, aby ste sa preukázali. Ukážte mi vašu vizitku. Máme generálny štrajk," povedal jeden z mužov.

Odmietol však, aby si vyfotili jeho osobné údaje. "Tým pádom vám berieme kameru, vy nebudete ukazovať naše osobné údaje," zaznelo zvýšeným hlasom. V zápätí niekto z mužov postriekal kameru aj kameramana kečupom. "A rozbiť ju treba načisto," ozvalo sa ďalej.

Radšej sa teda aj s kamerou dal na "ústup". Muži pritom naňho pokrikovali. "Choď za svojimi."

Zamerali sa naňho opäť

Keď už bol v bezpečnej vzdialenosti, dieťa účastniace sa protestu spolu s rodičmi mu adresovalo vulgarizmus. "Môžete sa hanbiť," dodala jeho matka. Kameraman jej odpovedal, že ona by sa mala hanbiť za výchovu svojho dieťaťa.

V momente, keď si už myslel, že sa incident skončil, utrel od kečupu aspoň objektív kamery. Avšak mýlil sa, agresívni muži sa naňho opäť zamerali a začali ho prenasledovať. "Kečupe, neutekaj, kečupe. Kečupe, veď už idem za tebou," kričali. Na to on vypol kameru a dal sa na útek.

​V blízkosti boli aj policajti, ktorých požiadal o pomoc, ale márne. Reakcie sa od nich nedočkal. Našťastie sa mu podarilo pred agresívnymi mužmi ujsť.

A hoci polícia deklaruje, že neprišlo k žiadnym vážnejším útokom, ktoré by ohrozovali zdravie alebo majetok človeka, kamera HNtelevízie je po incidente poškodená a musí ísť do opravy.

Demonštranti vyjadrujú odpor voči opatreniam na spomalenie šírenia koronavírusu. Uviedli, že vyhlásili generálny štrajk, bojujú proti obmedzovaniu práv a proti genocíde národa. Kritizujú prezidentku Zuzanu Čaputovú, členov vlády i parlamentu. Negatívne sa vyjadrujú na adresu médií a novinárov.

Novinárov napadli aj pred parlamentom

Podobne ladené protesty sa konali aj minulý týždeň pred parlamentom, keď poslanci rokovali o zákone, ktorý dáva možnosť zvýhodniť začokovaných v prípade ďalšieho lockdownu. A rovnako tam prišlo k napadnutiu novinárov. Dav vtedy obkľúčil štáb televízie Markíza. Redaktorovi a kameramanovi protestujúci vulgárne nadávali, obliali ich vodou a strkali do nich.

​Poslanci zákon napriek protestom schválili, už ho aj podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Opozícia ho chce napadnúť na Ústavnom súde.

Demonštranti zároveň s tým, že novinárov obťažujú a prenasledujú, sa paradoxne sťažujú na to, že médiá o ich protestoch neinformujú v dostatočnej miere. Rovnako to bolo aj na dnešnom proteste.

01 - Modified: 2021-07-23 16:06:30 - Feat.: 0 - Title: Protest pred parlamentom: Pellegriniho vypískali, ťažkoodenci vytlačili ľudí spred vchodu 02 - Modified: 2021-07-26 13:17:43 - Feat.: 0 - Title: Polícia obvinila 40-ročnú ženu v súvislosti s piatkovým protestom pred parlamentom 03 - Modified: 2021-07-28 10:36:55 - Feat.: 0 - Title: Pri protestoch ide vždy o primeranosť nasadených síl a prostriedkov, tvrdí bezpečnostný analytik 04 - Modified: 2021-07-29 15:28:48 - Feat.: 0 - Title: Uhrík a Fico dohodli spoločný protest. Dobudoval hrádzu proti extrémizmu, odkazuje šéfovi Smeru Grendel
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 04 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 05 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 23:59