StoryEditor

Problematické je oddlženie štátnych nemocníc

K najproblematickejším zdravotníckym inštitúciám, ktoré musia byť čoskoro oddlžené, patria zdravotnícke organizácie s účasťou štátu, a tie, za ktoré štát ručí. Takou je napríklad zrušená zdravotná poisťovňa Perspektíva. Jej dlhy súkromnému sektoru, ktoré vymáhajú exekútori, dosiahli asi 800 miliónov Sk.

K najproblematickejším zdravotníckym inštitúciám, ktoré musia byť čoskoro oddlžené, patria zdravotnícke organizácie s účasťou štátu, a tie, za ktoré štát ručí. Takou je, napríklad, zrušená zdravotná poisťovňa Perspektíva. Jej dlhy súkromnému sektoru, ktoré vymáhajú exekútori, dosiahli asi 800 miliónov Sk. Aby ich však rezort zdravotníctva začal prostredníctvom a. s. Veriteľ likvidovať, potrebuje účtovné dokumenty. Podľa ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca pôsobí Perspektíva ako "obchod kšeftárov", je zaťažená niekoľkými trestnými oznámeniami, a v jej prípade sa objavili aj závažné rozpory v rozhodnutiach Najvyššieho súdu SR.
Zložité je podľa ministra Zajaca aj riešenie vzájomných dlhov medzi zdravotníckymi zariadeniami, napríklad za služby Zdravotnej záchrannej služby, ktoré, ako sa vyjadril, sú neutralizovateľné cez akciovú spoločnosť Veriteľ. Pretože každý doteraz zverejnený projekt oddlžovania spustil biznis s pohľadávkami skôr ako ho vláda schválila, nebude ani riešenie týchto dlhov zverejnené.
Jediný mestský podnik, ktorý bude v súčasnosti oddlžený prostredníctvom Veriteľa, a. s., na sto percent, je spoločnosť OLO, ktorá sa zaoberá vývozom komunálneho odpadu. Zdravotnícke zariadenia na celom území Slovenska sú jej dlžné 40 miliónov Sk. Ale preto, že OLO podľa ministra vzalo rezortu časť financií neoprávnene, Veriteľ, a. s., s ním bude rokovať o takzvanom významnom faktore. To znamená, že spoločnosti ponúkne na vyrovnanie dlhu len 85 percent.
Aby nevznikli zbytočné problémy pri ďalších fázach oddlžovania, chce ministerstvo zdravotníctva do dvoch mesiacov pripraviť pre vládu materiál, ktorý by riešil ďalšie smerovanie činnosti akciovej spoločnosti Veriteľ. Čoskoro totiž budú podľa Zajaca Veriteľovi dlžné všetky nemocnice na Slovensku, a štát musí ich pohľadávky zabezpečiť tak, aby sa nedostali do iných ako štátnych rúk. Tak isto, upozorňuje Zajac, bude nevyhnutné vyrovnať sa pred transformáciou poisťovní so záväzkami, ktoré budú mať voči a. s. Veriteľ. Cieľom rezortu zdravotníctva je však nielen oddlženie, ale aj nevytváranie nových dlhov. Snahu vlády nielen splatiť staré dlhy, ale zabrániť aj vzniku nových, potvrdil HN aj minister financií Ivan Mikloš. Celkový dlh zdravotníctva voči verejným aj súkromným subjektom je podľa neho 32 miliárd Sk a na oddlženie sa doteraz použilo 12 miliárd korún.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:35