StoryEditor

Remišová urobila z predsedníctva Fekišovce, tvrdí členka frakcie

28.07.2021, 16:45
Autor:
TASRTASRredred
V strane Za ľudí je už dlhšie rozkol, ktorý sa prehĺbil po vládnej kríze. Nespokojní členovia okolo Kolíkovej si vytvorili frakciu v strane a žiadali zvolať snem, na ktorom by sa volilo nové vedenie Za ľudí.

Predsedníctvo koaličnej strany Za ľudí nezvolá mimoriadny snem, ktorý navrhovali nespokojní členovia z frakcie Márie Kolíkovej. Po hlasovaní o tom informovala predsedníčka strany Veronika Remišová.

Podpredsedníčka strany Kolíková, ktorej frakcia žiadala zvolanie snemu, zatiaľ neoznámila svoj ďalší postup. Chce sa najprv rozprávať s členmi v regiónoch.

Uzavretá otázka

„Členovia predsedníctva považujú túto otázku za uzavretú,“ vyhlásila Remišová. Zároveň vyzvali Kolíkovej skupinu k dodržiavaniu pravidiel a k tomu, aby sa sústredili na prácu.

Dodala, že nikoho nevyzýva k odchodu, odmieta však rozbíjanie strany. Oznámila, že predsedníctvo rokuje aj o prijímaní 50 nových členov.

„Jedenásť členov predsedníctva bolo proti, desať bolo za, pani predsedníčka sa zdržala. Je zrejmé, že keby nedošlo k mocenským zmenám, hlasovanie by dopadlo inak,“ podotkla po hlasovaní Kolíková.

Naďalej si myslí, že v strane by mali dodržať status quo a nemali by sa ani prijímať noví ľudia.

Kolíková tiež informovala, že sa hlasovalo o všeobecnom uznesení predloženom Remišovou, pričom šéfka strany odmietla návrh uznesenia od člena predsedníctva Mareka Hattasa.

V rozpore 

Postupovala tak podľa nej v rozpore so stanovami. „Praktiky pani predsedníčky sa stupňujú,“ zhodnotil Hattas. Hovorí o vlastnom výklade stanov zo strany Remišovej. „Myslím si, že to bol posledný klinec do rakvy strany Za ľudí,“ poznamenal.

Podľa poslankyne Národnej rady SR Vladimíry Marcinkovej (Za ľudí) Remišová urobila z predsedníctva strany Za ľudí zastupiteľstvo Fekišoviec.

"Najprv účelovo zmenila zloženie predsedníctva, aby stranu ovládla. Dnes vzala tým členom predsedníctva, ktorých odvolať nevie, právo predkladať svoje návrhy uznesení a diskutovať o nich," uviedla vo svojom stanovisku. Ako dodala, kritizuje okresných a krajských predstaviteľov strany, ktorí sa vyjadrili za zvolanie snemu a pracuje na ich odvolaní.

"Chcem sa voličom strany Za ľudí ospravedlniť, že sme ako strana zlyhali, a tak hrubo sa pomýlili pri voľbe jej lídra. Cítim sa za to spoluzodpovedná a veľmi ma to mrzí. Toto už nie je tá istá strana, ktorú som spoluzakladala s Andrejom Kiskom,“ dodala Marcinková.

Zo strany informovali, že na základe podnetov od členov strany v Prešovskom a Košickom kraji sa predsedníctvo zaoberalo slabou a nekoncepčnou organizáciou práce strany na regionálnej úrovni, nezrovnalosťami a porušovaním stanov pri rokovaní krajských orgánov strany.

Predsedníctvo rozhodlo o odvolaní príslušných predsedov krajských organizácií. Za novú predsedníčku krajskej organizácie Prešovského kraja zvolilo Vieru Leščákovú, za predsedu v Košickom kraji Petra Hubu. Predsedníctvo strany rovnako schválilo prijatie 50 nových členov strany, ktorí si podali prihlášku. Schválili aj stratégiu strany pri príprave na komunálne a regionálne voľby v roku 2022.

V strane Za ľudí je už dlhšie rozkol, ktorý sa prehĺbil po vládnej kríze. Nespokojní členovia okolo Kolíkovej si vytvorili frakciu v strane a žiadali zvolať snem, na ktorom by sa volilo nové vedenie Za ľudí.

Predsedníctvo strany Za ľudí 18:33 Reakcia Márie Kolíkovej 18:19 Reakcia Veroniky Remišovej 17:16 Snem je správna vec, chcela som, aby sme na snem išli tak, že sa nebudeme hádať a osočovať. Keď aj ten snem bude, tak ja už taká optimistická nie som. Teraz je to už tak zlé, že šanca to vyriešiť je minimálna, povedala Jana Žitňanská. 17:12 Je dôležité sa vzájomne počúvať na veľkom predsedníctve. Jeden z bodov programu je aj zvolanie mimoriadneho snemu. Chceme aby bolo čo najskôr, najlepšie začiatkom septembra, povedala Kolíková. 17:07 Členovia predsedníctva urobili už veľmi veľa ústupkov. Malá skupina vydiera celúi stranu. To takto nemôže pokračovať. Ja chcem postaviť túto stranu na nohy a splniť to, čo sme voličom sľúbili, povedala Remišová. 17:06 Ja aj niektorí členovia strany už máme toho plné zuby. Ak chce niekto rozbíjať stranu tak nech to robí. Ale inde, povedala Remišová. 17:04 PLánujeme prijať nových 50 členov. Ďalej sa budeme venovať stratégii v regiónoch, hovorí Remišová o programe dnešného predsedníctva. 17:04 Členovia predsedníctva sú už mimoriadne nahnevaní na to, ako frakcia okolo Kolíkovej ničí túto stranu, povedala Remišová. 17:03 Prvým bodom bude hlasovanie o mimoriadnom sneme. Nemôžem ho zvolať ja, ale predsedníctvo strany, povedala Veronika Remišová. 16:55 Pokiaľ sa neozhodne o sneme tak to berieme tak že snem nebude a my ako frakcia sa musíme zariadiť po svojom, povedal Hattas. 16:54 Verím, že predsedníčka dá hlasovať o tom, kedy bude snem. To vajatanie naozaj škodí strane, povedal Marek Hattas. 16:52 Prvý bod programu je zvolanie mimoriadneho snemu a stratégia k nemu. Takže očakávame hlasovanie, hovorí člen strany Za ľudí Tomáš Lehotský.

01 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 02 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu 03 - Modified: 2024-04-03 11:27:03 - Feat.: - Title: Strana Za ľudí podporila Korčoka. Pellegrini podľa Remišovej mohol porušiť ústavný zákon, žiada vysvetlenie 04 - Modified: 2024-04-02 13:42:45 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Žiadna kampaň, len som prezentoval svoje názory. Je to donebavolajúce, reaguje Kolíková (duel) 05 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:05