StoryEditor

Zamestnanci sociálnych služieb dostanú mimoriadnu finančnú odmenu. Krajniak vyčlenil vyše 30 miliónov

28.07.2021, 09:50
Autor:
TASRTASR
Odmeny budú v dvoch výškach podľa úväzku, rezort ich zafinancuje z programu REACT-EÚ.

Zamestnancom zariadení sociálnych služieb, centier pre deti a rodiny, ale i zamestnancom sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately vyplatí ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny mimoriadnu finančnú odmenu za ich výnimočné nasadenie počas druhej vlny pandémie nového koronavírusu.

Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval šéf rezortu Milan Krajniak (Sme rodina) a štátna tajomníčka ministerstva Soňa Gaborčáková. Odmeny budú v dvoch výškach podľa úväzku, rezort ich zafinancuje z programu REACT-EÚ.

Pandémia koronavírusu (28.7.2021) 10:16 Aktuálna bilancia na Slovensku Zo 7 399 PCR testov zistili v utorok laboratóriá na Slovensku 82 pozitívnych, pozitivita je 1,1 percenta. Viac pozitívnych PCR testov bolo naposledy 10.júna.  Vykonaných bolo tiež 5 900 antigénových testov, z ktorých bolo 15 pozitívnych. 10:08 Celkovo ide o 46 463 zamestnancov v sociálnych služieb, vypočítaná suma je 31 miliónov na odmeny pre týchto zamestnancov, povedal Krajniak. 10:06 Chcem vám oznámiť, že sa nám podarilo nájsť ďalšie peniaze na mimoriane odmeny pre ľudí, ktorí pracujú v zariadeniach sociálnych služieb, povedal Krajniak. 10:05 Doteraz sme našli a vyrokovali finančnú pomoc 67 miliónov eur, hovorí minister práce. Doplnil, že navýšili rozpočet o 14 miliónov eur a v ďalšom roku o 35 miliónov eur. 10:04 Ako prvý v Únii sme začali preplácať vitamín D3, ktorý pomáha prevencii voči covidu, povedal Krajniak. 10:03 Za posledné obdobie sa nám podarilo zariadeniam sociálnych služieb doručiť pomôcky za 15,5 milióna eur, hovorí Krajniak. Dodal, že vyplatili mimoriadne odmeny doteraz vo výške 30 miliónov eur. 07:41 Biden pripustil povinné očkovanie Prezident USA Joe Biden v utorok vyhlásil, že Spojené štáty sa "musia zlepšiť" v očkovaní a potvrdil, že sa "uvažuje" o "povinnom očkovaní" zamestnancov federálnych úradov. Biden vo svojom vyhlásení uviedol, že "v posledných dňoch sme (v USA) zaznamenali zvýšenú zaočkovanosť, ale musíme to urobiť lepšie." Biden potvrdil, že v jeho administratíve "sa uvažuje o požiadavke, aby sa všetci pracovníci federálnych úradov zaočkovali proti koronavírusu," pretože počet prípadov infekčnejším delta variantom stúpa po celých Spojených štátoch a značná časť Američanov očkovanie stále odmieta.

​Ako vyčíslil minister, odmeny dostane celkovo 46 463 zamestnancov, dokopy to bude približne 31,5 milióna eur.

Zamestnanci, ktorí počas druhej vlny pandémie pracovali na polovičný či vyšší úväzok, dostanú 500 eur v hrubom, a teda 422 eur v čistom. Tí, ktorí v tomto období pracovali za nižší než polovičný úväzok, dostanú mimoriadnu odmenu 250 eur v hrubom, teda 216 eur v čistom.

Krajniak aj Gaborčáková vyzdvihli, že sociálni pracovníci pracovali počas druhej vlny pandémie pod mimoriadnym tlakom, keď bolo často badať na týchto zamestnancoch i prejavy duševnej choroby.

Minister podotkol, že rezort sa snažil pomáhať zariadeniam aj požičiavaním kyslíkových koncentrátorov či preplácaním vitamínu D3.

"Najviac však pomohla obetavá starostlivosť ľudí v ZSS, ktorí často museli byť týždne zavretí v karanténach s klientmi," okomentoval Krajniak.

Gaborčáková vymenovala, že na odmeny pre svojich zamestnancov majú nárok nízkoprahové denné centrá, integračné centrá, komunitné centrá, terénne sociálne služby krízovej intervencie, nízkoprahové sociálne služby pre deti a rodinu či zariadenia núdzového bývania.

"Domov na polceste, útulok, nocľaháreň, zariadenie pre seniorov, domov sociálnych služieb, špecializované zariadenie, denný stacionár, zariadenie podporovaného bývania, rehabilitačné strediská, zariadenia opatrovateľskej služby, predčitateľská služba, tlmočnícka služba, pomoc pri osobnej starostlivosti o dieťa, zariadenie dočasnej starostlivosti o dieťa, zariadenie starostlivosti o dieťa do troch rokov veku, špecializované poradenstvo, sociálna rehabilitácia, podpora samostatného bývania," vymenovala ďalej štátna tajomníčka.

Rezort ešte spresnil, že o mimoriadne odmeny pre svojich zamestnancov môžu žiadať štátne, neštátne i samosprávne zariadenia, či už ide o pobytové, ambulantné, terénne zariadenia, zariadenia krízovej intervencie, sociálnoprávnej ochrany na úradoch práce a centier pre deti a rodinu.

Minister poznamenal, že na základe pravidiel vyplácania týchto peňazí z REACT-EÚ bude rezort preplácať dotknutým zariadeniam tieto odmeny, tie môžu žiadať o refundáciu od 1. septembra do 31. decembra tohto roka.

01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-03-11 16:46:07 - Feat.: - Title: Krajniak v HNtelevízii: Kresťania nemôžu byť len asistentmi Smeru a PS, KDH by nemalo chodiť na protesty 03 - Modified: 2024-02-27 14:49:43 - Feat.: - Title: Krajniak bude lídrom kandidátky Kresťanskej únie v eurovoľbách. Chce, aby ľudia mali alternatívu 04 - Modified: 2023-09-20 10:32:24 - Feat.: - Title: Duel: Ódorova vláda pozýva migrantov, dajme ich do táborov, tvrdí Krajniak. Populizmus, klameš, reaguje Naď 05 - Modified: 2023-07-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát presúva 700-tisíc Slovákom peniaze. Zvýši im to dôchodky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:16