Snímka: TASR
StoryEditor

Beblavý: Nemám problém diskutovať s fašistom. Ako sa majú politici správať ku kotlebovcom?

21.04.2016, 09:38
Autor:
TASRTASR
Beblavý nechce legitimizovať fašizmus v parlamente. "Napríklad, keby išlo o SNP, nemám najmenší problém ísť diskutovať s fašistom a povedať mu do očí, čo si myslím o spochybňovaní SNP," zdôraznil.

Strany Smer-SD, SNS, Most-Híd, #Sieť, SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina – Boris Kollár sa zatiaľ nedohodli, ako sa budú správať voči ĽSNS. Väčšina poslancov neplánuje podporovať návrhy strany Mariana Kotlebu, ale ani ju úplne ignorovať. Do diskusií s kotlebovcami by niektorí poslanci išli. 

"Táto strana bola zvolená do Národnej rady. Myslím si, že ignorovať ich a nekomunikovať s nimi by bolo asi to najhoršie. Fašizmus by ale nemal byť nijako propagovaný a treba to zdôrazňovať. Smer-SD uznáva hodnoty, ktoré prinieslo SNP, teda oslobodenie Slovenska spod fašistickej nadvlády. Fašizmus, neonacizmus nepatrí nielen do parlamentu, ale do celej spoločnosti," povedal pre TASR Jaroslava Baška zo Smeru-SD. 

"Téma fašizmu v SNS neprejde"

Fašizmus nemieni podporovať ani Dušan Tittel z SNS. "Téma fašizmu je u nás v SNS téma, ktorá neprejde. Vždy sa postavíme za to, že fašizmus sa v nijakej podobe nebude podporovať," uviedol Tittel. Podobný názor má aj šéf klubu Mosta-Híd Gábor Gál. "S kotlebovcami spolupracovať nebudeme, nebudeme podporovať žiadne ich návrhy. Zachováme sa tak, že si budeme ctiť mandát, ktorý dostali, ale tým to celé končí. Ja som sa k iniciatíve Stop fašizmu pridal," vyhlásil Gál.

Líder #Siete Radoslav Procházka rešpektuje rozhodnutie voličov v parlamentných voľbách. "Mandát každého jedného poslanca Národnej rady má rovnaký základ, to je vôľa občanov. Nevidím dôvod nejako demonštratívne odchádzať z pléna, keď vystúpi poslanec z inej politickej strany," povedal pre TASR.

Miroslav Beblavý (nezaradený) je rozhodnutý nelegitimizovať fašizmus a nerobiť z poslancov ĽSNS legitímnych poslancov. "Neodmietnem počúvať žiadneho občana, nech má akýkoľvek názor. Ale nevidím dôvod ani komunikovať, ani podporovať, ani iným spôsobom legitimizovať pôsobenie fašizmu v parlamente," uviedol Beblavý, ktorý ale nevylúčil účasť v diskusiách s kotlebovcami. "Napríklad, keby išlo o SNP, nemám najmenší problém ísť diskutovať s fašistom a povedať mu do očí, čo si myslím o spochybňovaní SNP," zdôraznil.

Podobný názor má Veronika Remišová z OĽaNO-NOVA. "Stotožňujem sa takmer so všetkým vo výzve Stop fašizmu. Neplánovala som ani podporovať návrhy, ani s nimi rokovať o podpore. Celkom sa ale nestotožňujem s tým, aby sme s nimi nechodili do diskusií. Nakoniec potom budeme mať v médiách kotlebovcov, ale nebudú tam oponenti. A to je nesprávne. Práveže by sme tam mali byť a vyvracať tie klamstvá, ktoré šíria. Ľuďom to treba povedať. Z tohto dôvodu pravdepodobne tú výzvu nepodpíšem," vysvetlila Remišová.

"Lebo čím viac mediálneho priestoru, tým horšie"

Diskutovať s kotlebovcami v médiách si vie predstaviť aj Martin Klus z SaS. "Je to dobrá príležitosť, aby sme sa ich pýtali na niektoré veľmi kontroverzné body ich programu. S výnimkou tohto bodu sa viem podpísať pod iniciatívu Stop fašizmu," povedal Klus. Predpokladá, že väčšina klubu SaS nebude podporovať návrhy ĽSNS. "Je to istá forma ostrakizácie," objasnil. Gábor Grendel z OĽaNO-NOVA sa bude vyhýbať príležitostiam, ako dávať ĽSNS mediálny priestor. "Chcem sa k nim vyjadrovať čo najmenej. Lebo čím viac mediálneho priestoru, tým horšie pre celú vec," povedal.

Boris Kollár odmieta podpísať výzvu Stop fašizmu, ale rovnako nemieni fašizmus podporovať. "Ja chcem byť v politike slobodný. Žiadne výzvy nebudem nikomu podpisovať. Budem sa ad hoc rozhodovať podľa toho, čo hovorí a káže zdravý rozum. Môj dravý rozum hovorí, že my ako spoločnosť musíme niečo zmeniť, aby ľudia nedávali hlasy extrémistom," povedal s tým, že kotlebovcov ale nemožno ignorovať. "Oni sú tu legitímne. Oni sú reprezentanti 200-tisíc voličov. To nie sú extrémisti. My nevytlačíme na perifériu spoločnosti extrémistov tým, že sa im budeme otáčať chrbtom. Treba edukáciu v školách, mladým ľuďom vysvetľovať, čo je fašizmus," poznamenal.

Podľa Kotlebu poslanci, ktorí sa pod iniciatívu podpíšu, uprednostnia svoju účasť v kabarete namiesto práce pre ľudí. Avizuje návrhy ĽSNS, ktoré budú podľa neho v prospech ľudí. Kotleba tvrdí, že s mnohými poslancami má ĽSNS korektné vzťahy. "Asi nie je poslanecký klub, s ktorým by sme sa so žiadnym jeho členom nejakým spôsobom nerozprávali," povedal.

Parlamentné strany začiatkom apríla hovorili o tom, že by sa mali dohodnúť, ako sa budú správať k poslancom ĽSNS. Riešili aj otázku podpory kotlebovcov do vedenia parlamentných výborov. Väčšinu týchto postov strana napokon nezískala. Najnovšie poslanci dostali odporúčanie, ako zvládnuť prítomnosť Kotlebovej strany v parlamente, od iniciátorov výzvy Stop fašizmu.

Pozrite si aj rozhovor so šéfom ĽS NS Marianom Kotlebom, v ktorom povedal, čo si o výzve Stop fašizmu myslí:

01 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 02 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 05 - Modified: 2024-04-18 15:45:32 - Feat.: - Title: Novela Zákonníka práce má zmeniť povinnosti dodávateľa služby vyplatiť nevyplatenú mzdu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 05:01