Protest učiteľov pred Úradom vládyTASR/Andrej Galica
StoryEditor

Mohutný protest. V centre Bratislavy demonštrovali tisíce učiteľov

19.04.2016, 12:45
Nespokojnosť s programovým vyhlásením vlády (PVV) v oblasti školstva, jeho nedostatočné financovanie, či aby sa školstvo stalo skutočnou prioritou vlády.

To sú dôvody, prečo dnes prišlo do centra Bratislavy protestovať približne 4000 nespokojných učiteľov a ďalších pracovníkov v školstve z celého Slovenska. Podujatie zorganizoval Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) spolu s partnerskými organizáciami.

"V slovenskom školstve nie je všetko, tak ako má byť a požiadavka je tá, aby sa zamysleli (politici, pozn. TASR) nad celkovým financovaním slovenského školstva. Samozrejme aj nad reformou, lebo reforma sa bez peňazí robiť nedá a myslíme si, že ten priestor tu je," uviedol predseda školských odborárov Pavel Ondek.

Odborári sa zároveň chcú stretnúť aj s ďalšími predstaviteľmi politických strán.

"Ak má byť reforma úspešná, je treba hovoriť s predsedom parlamentu Andrejom Dankom (SNS), ale aj s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD)," dodal líder školských odborárov. Predseda parlamentu už avizoval, že sa dnes po skončení protestu stretne so školskými odborármi.

Protest sa začal pred Úradom vlády SR na Námestí slobody o 14.00 h. Účastníci by sa mali neskôr presunúť pred budovu Národnej rady SR, kde prečítajú vyhlásenie k PVV. V ňom sa píše, že školské organizácie oceňujú zapracovanie niektorých požadovaných systémových zmien smerujúcich k zlepšeniu školstva do programového vyhlásenia vlády.

Zároveň sú však nespokojní s nedostatočným finančným zabezpečením deklarovaných zmien, hlavne dôstojného postavenia zamestnancov v školstve. "Upozorňujeme, že vláda a jej jednotlivé politické zložky tým likvidujú potenciál možného progresu školstva, čo spôsobí ďalší odliv kvalitných zamestnancov zo školstva a nezabezpečí deklarované zatraktívnenie učiteľského povolania," uvádzajú vo vyhlásení. Školské organizácie taktiež vyzývajú vládu, aby výrazne zvýšila objem finančných prostriedkov do školstva.

Minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS) dnes reagoval na protest slovami, že v plnej miere rešpektuje právo každého vyjadriť svoj názor. Ako dodal, je však dôležité povedať, že každý má zodpovednosť za budúcnosť školskej reformy.

Základná reforma školstva podľa jeho slov vznikla ako dokument, ktorý bol pripravený takmer 30 organizáciami, iniciatívami a školskými odbormi. "V tomto dokumente, ktorý vznikol na základe širokej dohody, sú po prvý raz uvedené aj konkrétne čísla, a to nárast finančných prostriedkov za štyri roky o dve miliardy eur. Takisto aj platové tarify, ktoré sa taktiež po prvý raz objavili," skonštatoval minister.

Podľa programového vyhlásenia vlády by sa platy učiteľov a odborných zamestnancov v regionálnom školstve a pedagógov vo vysokom školstve mali od 1. septembra tohto roku a od 1. januára 2018 každoročne zvýšiť v priemere o šesť percent.

Vláda v dokumente konštatuje, že je rozhodnutá spojiť realizáciu zásadných vnútorných zmien s pravidelným medziročným zvyšovaním verejných zdrojov do výchovy a vzdelávania tak, aby celkový objem zvýšenia za volebné obdobie dosiahol dve miliardy eur. A taktiež, aby úroveň verejných zdrojov, vkladaná ročne do školstva, na konci volebného obdobia v roku 2020 bola porovnateľná s priemerom krajín EÚ.

01 - Modified: 2024-04-23 14:54:06 - Feat.: - Title: Mnohí by termínovaný vklad hľadali u colníkov. NBS testovala 24-tisíc žiakov, výsledky sú katastrofálne 02 - Modified: 2024-04-24 06:08:21 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 03 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:45