Miroslav VýbohMafra/Michal Šula
StoryEditor

Ficov priateľ Výboh bol stíhaný v Rakúsku, potvrdil to pražský súd

19.04.2016, 12:01
Autor:
chocho
Ako vyplýva z overených informácií, Výboh bol stíhaný kvôli podozreniu z trestných činov sprenevery, podplácania a zakázanej intervencie.

Osobný priateľ šéfa Smeru a premiéra Roberta Fica a lobista Miroslav Výboh bol stíhaný v Rakúsku v medzinárodnej korupčnej kauze Pandur. Stíhanie Výboha konštatoval pražský súd. Informáciu priniesol portál Sme.

Výboh bol obvinený spolu s izraelským obchodníkom so zbraňami Lova Drorim. Táto skutočnosť až donedávna nebola nikým potvrdená. Až v súčasnosti ju konštatoval pražský súd v písomnom zdôvodnení verdiktu, ktorým uznal ďalšieho z kauzy Mareka Dalíka vo februári vinným.

„Jednoznačne boli L. Drori aj Ing. Výboh na začiatku vyšetrovania stíhaní pre trestnú činnosť, ktorej sa mali dopustiť spoločne s obžalovaným Dalíkom,“ napísala sudkyňa Veronika Čeplová vo verdikte, ktorý Dalíkovi za korupciu udelil trest na päť rokov väzenia. Rozsudok ešte nenadobudol platnosť.

Okolnosti prešetrovania Výboha s Drorim sa snažila sudkyňa Čeplová objasniť. Ako vyplýva z overených informácií, dvojica bola stíhaná kvôli podozreniu z trestných činov sprenevery, podplácania a zakázanej intervencie. 

Stíhanie bolo zastavené, pretože sa ich trestnú činnosť nepodarilo preukázať. „Neexistuje žiadny vecný dôvod na ďalšie trestné stíhanie.“

Výboh na pražskom súde vypovedal v prospech Dalíka. Súd ale vyhodnotil jeho výpoveď ako nedôveryhodnú. Jeho úlohu v prípade sa podľa súdu úplne objasniť nepodarilo. Sudkyňa Čeplová sa však pristavila pri tom, že je možné, že práve Výboh organizoval stretnutia, na ktorých mal Dalík preniesť požiadavku úplatku trikrát šesť miliónov eur zástupcom rakúskej zbrojovky Steyr.  

V roku 2006 česká vláda Jiřího Paroubka z ČSSD schválila nákup obrnených transportérov Pandur od firmy Steyr. Po nástupe Mirka Topolánka z ODS na premiérsky post bola zmluva vypovedaná, aby bola v roku 2009 opäť schválená. Česko sa zaviazalo za 107 strojov zaplatiť 14,4 miliardy korún. Rokovaní, ktoré tomu predchádzali, sa zúčastňovali Výbor a Topolánkov poradca Dalík, ktorý čelil od roku 2014 žalobe kvôli korupcii.

01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 05 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 03:46