Niekdajšia ministerka zahraničných vecí Spojených štátov. Pôvodom je z Česka, narodila sa v Prahe, odkiaľ musela odísť pred nacizmom aj pred komunizmom. V úlohe ministerky zahraničia sa angažovala v dianí na Balkáne v 90. rokoch.Reuters
StoryEditor

Mocní sveta sa stretnú v Bratislave. Budú riešiť Islamský štát aj migračnú krízu

14.04.2016, 22:35
Jedenásty ročník Globsecu bude riešiť nielen Islamský štát, ale aj problémy Európskej únie.

Šiesti prezidenti a premiéri, viac ako dvadsiatka ministrov obrany a zahraničných vecí, zástupcovia 75 krajín. Aj takto by sa dal v krátkosti opísať jedenásty ročník medzinárodnej bezpečnostnej konferencie Globsec, ktorá sa dnes začína v Bratislave a potrvá až do nedele.

Počas troch dní sa v metropole Slovenska vystrieda hneď niekoľko mimoriadnych hostí. Patrí medzi ne napríklad exministerka zahraničných vecí Spojených štátov Madeleine Albrightová, generál americkej armády Paul Allen či prezidenti Chorvátska, Macedónska či Bulharska. „Minulý ročník bol rekordný, tento rok je tiež úspechom. Máme rekordný počet krajín a hostí z nich, ako aj ministrov z krajín, ktoré doposiaľ neboli zastúpené. Napríklad z Indie, Jordánska či Japonska,“ tvrdí Róbert Vass, zakladateľ Globsecu.

Na aktuálne témy

Cieľom podujatia je diskutovať o témach, ktoré hýbu svetom. Na pretras sa tak dostane debata nielen o tom, ako poraziť Islamský štát, ale aj ako vyriešiť problém nelegálnej migrácie do Európy. Dominovať bude aj téma budúcnosti zotrvania Veľkej Britániev Európskej únii či budúcnosť demokracie v neusporiadanom svete. Samostatnou témou je aj otázka Spojených štátov po odchode Baracka Obamu z prezidentského kresla.

Medzinárodne vysielané

Robert Vass plánuje čoraz viac populárnu konferenciu do budúcnosti zlepšovať a zatraktívňovať. „Naše ambície sú čoraz vyššie. Chceme, aby sa z Globsecu stala platforma pre každého svetového lídra,“ spresňuje Vass.

Popri oficiálnom programe konferencie budú v bratislavskom divadle L+S a tiež v Banskej Bystrici a v Košiciach vedené debaty Globsec City Talks. „Tieto diskusie s odborníkmi budú v tzv. oxfordskom štýle, kde sa vyhľadáva ,stret‘ rôznych myšlienok,“ spresňuje Vass. Jedna z bratislavských debát bude vysielaná naživo televíziou BBC World.

Kľúčové témy podujatia Globsec 2016

  • Výzvy dneška z pohľadu strednej Európy
  • Budúcnosť NATO: Čo bude po summite vo Varšave?
  • Brexit alebo Bremain? Budúcnosť Veľkej Británie v únii
  • Boj s Islamským štátom
  • Migrácia: Pálenie mostov a stavanie múrov
  • Sýria: Nepriateľ môjho nepriateľa je...
  • Budúcnosť demokracie v neusporiadanom svete
  • Budúcnosť USA po Obamovi
  • Európa pod útokom: Potreba lepších spravodajských služieb
  • Rok migrácie: Aká je reakcia únie

01 - Modified: 2024-04-18 09:13:11 - Feat.: - Title: Investičný dlh vo verejnom sektore na Slovensku podľa hlavného ekonóma Globsecu Vaňa narastá 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 04 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 05 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:43