Marian KotlebaSnímka: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Kotleba chce v parlamente minútu ticha za vojnového zločinca. Blaha: Hlúpučký si Marian

14.04.2016, 16:23
Autor:
chocho
Šéf kotlebovcov napísal list predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi, v ktorom ho žiada, aby na najbližšej schôdzi parlamentu zaradil do programu minútu ticha.

Viete, kto bol podľa šéfa Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu "jeden z najväčších velikánov nášho národa" či "muž, ktorý je právom považovaný každým národovcom za mučeníka slovenskej štátnosti"?

Odpoveď vás asi neprekvapí - ide o Jozefa Tisa, prezidenta prvej, takzvanej vojnovej, Slovenskej republiky, ktorá existovala v rokoch 1939 až 1945.

Takto Kotleba velebil Tisa v liste adresovanom predsedovi parlamentu a šéfovi Slovenskej národnej strany Andrejovi Dankovi.

Minúta ticha za obete justičných vrážd a omylov

Kotleba v liste Dankovi vysvetľuje, že 18. apríl, teda deň, na ktorý šéf parlamentu zvolal 2. schôdzu parlamentu, "je deň, ktorý sa navždy zapísal čiernymi písmenami do histórie slovenského národa."

V ten deň v roku 1947 bol totiž Tiso popravený. Kotleba jeho popravu opisuje ako hanebnú justičnú vraždu. Danka preto žiada, aby na najbližšej schôdzi parlamentu zaradil do programu minútu ticha za obete justičných vrážd a omylov.

Za list s výzvou na minútu ticha sa do Kotlebu pustil poslanec strany Smer-SD Ľuboš Blaha na svojom facebookovom účte. Tisa opisuje ako človeka, ktorý napríklad prenasledoval menšiny na Slovensku, vrátane Čechov, bol zodpovedný za vraždenie vlastných občanov po boku Nemcov či oceňoval nacistov a nadšene s nimi hajloval.

"Hlúpučký si Marian," pokračoval Blaha. "Zapíš si za uši, že za vrahov slovenských občanov a za kolaborantov s nacizmom sa minúty ticha nedržia," uzavrel.

Odsúdený na smrť obesením za zradu

Tiso je považovaný za kontroverznú postavu slovenských dejín. Ako najvyšší a najmocnejší predstaviteľ vtedajšieho Slovenska nesie nespornú zodpovednosť za postupné okradnutie židovských spoluobčanov, odňatie ich občianskych a ľudských práv a ich následné vyvezenie do nacistických táborov. Z takmer 58-tisíc vyvezených Židov brutalitu táborov prežilo iba pár stoviek ľudí.

Okrem toho je problémom jeho kolaborácia s nacistami a pozvanie ich vojsk na Slovensko po vypuknutí Slovenského národného povstania (SNP). Ďalšia jeho kontroverzia bola kooperácia s Nemcami na potlačení SNP. 

Tiso bol po vojne súdený Národným súdom v Bratislave. Za zradu bol 18. apríla 1947 popravený obesením. 

Pozrite si rozhovor s uznávaným psychiatrom Péterom Hunčíkom o Marianovi Kotlebovi v HNtelevízii:

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:31