Štrajk učiteľovPavol Funtál
StoryEditor

Dve miliardy nestačia. Štrajk je predo dvermi

14.04.2016, 00:00
Štát prisľúbil, že do školstva naleje ďalšie štyri roky miliardy. Podľa učiteľov a odborárov je však plán vlády málo ambiciózny a príliš vágny.

Pripraviť sa, pozor, štart. Najväčšia reforma školstva za posledných 25 rokov sa začala. Aspoň tak prezentuje nový minister školstva Peter Plavčan svoje kroky a chystá sa pevne uchopiť opraty rezortu vzdelávania. Školské odbory, iniciatíva učiteľov či odborníci však nemajú veľkú nádej na zmeny. Zo včera schváleného Programového vyhlásenia vlády totiž súdia, že školstvo razantné zmeny nasledujúce štyri roky nečaká. Štát plánuje do rezortu školstva v tomto volebnom období naliať dve miliardy eur, do roku 2020 sa priblížiť úrovni vkladaných verejných zdrojov do vzdelávania k priemerom krajín Európskej únie a od septembra každoročne zvyšovať platy učiteľov o šesť percent. „Sme sklamaní z toho, že do vyhlásenia sa nedostali finančné návrhy našej deklarácie, ktorú sme odovzdali vláde ešte vo februári. Sú v ňom zapracované iba veci, o ktorých hovoril premiér ešte pred voľbami,“ povedal šéf Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. Pripustil tak, že nová vláda môže čeliť nátlakovým akciám. Za splnením svojich požiadaviek si totiž pevne stoja. Podrobnosti o ďalších krokoch prezradí však až dnes na stretnutí signatárov deklarácie.

Nedostatočné zvyšovanie
Predseda Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi je odhodlaný „starým odborom“ pomôcť a spoločnými silami tak vydobyť požiadavky učiteľov. „Pokiaľ by k protestným akciám došlo, určite ich podporíme,“ uviedol.

Kritikou štvorročného plánu vlády nešetril ani jeden z hlavných členov Iniciatívy slovenských učiteľov Branislav Kočan. „Programové vyhlásenie je málo ambiciózne, objavuje sa v ňom množstvo vágnych formulácií, nie sú v ňom žiadne konkrétne roky, odkedy sa začnú opatrenia realizovať a požiadavky Iniciatívy slovenských učiteľov, na ktoré sme u ministra apelovali, tam vôbec nie sú premietnuté,“ zhodnotil.

Zvyšovanie platov o šesť percent ročne je podľa Kočana nedostatočné na to, aby sa učiteľské povolanie stalo skutočne atraktívnym. Odborníci podľa neho vyčíslili, že by bolo potrebné platy učiteľov do štyroch rokov zvýšiť zhruba o 50 percent, čomu sa 24-percentné zvýšenie za štyri roky tretej Ficovej vlády veľmi nepribližuje. Iniciatíva učiteľov žiada, aby sa platy pedagógom zvýšili tento rok o 140 eur a o 90 eur budúci rok. Čo teda na dva roky predstavuje približne 25-percentné zvýšenie priemernej výplatnej pásky učiteľa. Čiže na štvorročné obdobie by privítali raz toľko. „Šesť percent nie je ani zďaleka 140 eur, ktoré žiada pre učiteľov Iniciatíva slovenských učiteľov na tento rok. Šesť percent totiž predstavuje okolo 50 eur,“ dodal Sebelédi.


Odborári v deklarácii zas žiadajú, aby sa platy učiteľov zvýšili od roku 2017 o 25 percent a každý ďalší rok o 10 percent.

Dobiehanie vlaku
Keď sa budú platy učiteľov zvyšovať každý rok o šesť percent, znamenalo by to podľa riaditeľa INEKO Petra Goliaša postupné dobiehanie platov za priemerom vysokoškolsky vzdelaných ľudí. „Ide o správny krok, keďže naši učitelia zarábajú podľa tohto ukazovateľa oveľa menej ako ich kolegovia vo vyspelom svete,“ zhodnotil. Súčasne so zvyšovaním platov by však vláda podľa neho mala začať merať a zverejňovať kvalitu jednotlivých škôl a zaviesť silnú výkonovú zložku v platoch učiteľov tak, aby napríklad 20 percent platu záviselo od toho, ako výsledky učiteľa posúdi riaditeľ školy. Týmito opatreniami by sa podľa Goliaša zásadne zmenili motivácie učiteľov aj škôl poskytovať kvalitnejšie vzdelávanie. „Vláda by tiež mala zvyšovať platy rýchlejšie mladým učiteľom a učiteľom vo veľkých mestách, aby zvýšila atraktívnosť učiteľského povolania najmä pre mladých ľudí,“ dodal Goliaš.

01 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 02 - Modified: 2024-04-17 07:41:22 - Feat.: - Title: Zúfalstvo na trhu práce ich tlačí do šľapají Baťu: Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 03 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 05 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Amerika prestáva chodiť do školy. Ako však bude ekonomicky konkurovať Číne?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:31