Zľava Radoslav Procházka, Béla Bugár, Robert Fico a Andrej DankoTASR/P. Neubauer
StoryEditor

Ficova vláda zverejnila dlhočakávanú koaličnú dohodu. Pozrite sa, na čom sa zhodli

13.04.2016, 17:16
Jedným z bodov koaličnej zmluvy je aj bod o intenzívnejšom sledovaní návrhov opozície, ktoré budú sledovať stabilitu a rozvoj Slovenska.

Nová koalícia chce viac načúvať opozícii a zároveň si poistila, že vlastní poslanci ju pri hlasovaní o dôvere vláde nezosadia.

Aj o tomto hovorí koaličná zmluva, ktorú po neštandardne dlhom čase čakania napokon včera rozoslal médiám úrad vlády.

Nezverejnenie koaličnej zmluvy je kontraproduktívne aj v súvislosti s tým, že niektoré politické strany z koalície vyslovene volali po otvorenejšom vládnutí. Z tohto pohľadu je to prekvapivé. Neviem si predstaviť iný dôvod na odkladanie než negatívne emócie,“ myslí si o dlhom čase čakania na zverejnenie koaličnej dohody politológ Tomáš Koziak.

Jedným z bodov koaličnej zmluvy je aj bod o intenzívnejšom sledovaní návrhov opozície, ktoré budú sledovať stabilitu a rozvoj Slovenska. Vládna koalícia tak aspoň na papieri viac nasmeruje svoju pozornosť na legislatívne návrhy opozičníkov.

Môžeme to považovať za krok vpred, keďže práve najsilnejšia strana koalície – Smer-SD bola v minulosti kritizovaná, že počas jednofarebnej vlády ignorovala práve opozičnú aktivitu.

Vláda bude viac otvorená opozícii aj podľa Koziaka, lebo jej súčasťou sú strany, ktoré predtým zažili fungovanie v opozícii.

Koaličná dohoda

Zrejme toto vyšlo na popud práve bývalých opozičných strán. Je dobré, že je to takto zakotvené v zmluve, ale uvidíme, čo prinesie prax. Môžeme to však považovať za istý prejav slušnosti a je to dobrý znak, že to spomínajú priamo v dokumente,“ dodáva Koziak.

Základným orgánom na fungovanie koalície bude koaličná rada zložená z predsedov jednotlivých strán koalície. Na jej zasadnutiach sa budú minimálne raz mesačne prerokúvať strategické postupy koalície a zároveň má fungovať aj ako urovnávač sporov.

Dohoda zároveň zakazuje koaličným partnerom presadzovať svoje záujmy na úkor iných v spolupráci s opozíciou.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:50