ŠtudentkaIlustračná snímka: Dreamstime
StoryEditor

Naša vláda jej zaplatila školu v USA. Teraz robí za tabuľkový plat

12.04.2016, 00:00

Študovala právo a európske štúdiá na Univerzite Komenského. Chcela si rozšíriť vedomosti, a preto sa rozhodla v štúdiu ekonómie pokračovať v Paríži. Vtedy sa dozvedela o grantovom programe z dielne ministerstva školstva. Prihlásila sa, uspela, získala na školné okolo 60-tisíc eur a absolvovala aj magisterské štúdium práva na univerzite vo Filadelfii. Vtedy 23-ročná Veronika Michálková si teda nemusela brať pôžičku, aby vyštudovala na prestížnych školách. A čo má z toho štát? Odplatou za poskytnuté peniaze je, že Michálková sa grantom zaviazala, že po škole odpracuje na Slovensku tri roky v štátnej správe. A tak od júla minulého roka zarezáva za klasický tabuľkový plat na ministerstve hospodárstva. „Ak by som nedostala grant, pravdepodobne by som zostala pracovať v zahraničí. Na druhej strane sa mi celkom páčila možnosť vrátiť sa na Slovensko a pracovať tri roky v štátnej správe – vidieť, ako veci fungujú a pokúsiť sa spraviť niečo prospešné pre Slovensko,“ povedala pre HN Michálková.

My zaplatíme, vy odrobíte
Možnosť vyštudovať v zahraničí za štátne peniaze s istou trojročnou prácou na ministerstvách alebo úrade vlády ponúka rezort školstva už od roku 2014. Výzvu vypísal aj tento rok a plánuje rozdeliť okolo 41-tisíc eur. V minulých rokoch bolo ministerstvo štedrejšie. Minuloročným štyrom úspešným študentom vyplatí spolu okolo 117-tisíc, v roku 2014 trom víťazným uchádzačom vyplatilo približne 112-tisíc eur. Jediná, ktorá už štúdium dokončila a aj pracuje v štátnej správe, je zatiaľ len Michálková. Ďalší dvaja uchádzači finišujú vo svojich štúdiách a komunikujú s rezortmi práce a vnútra o nástupoch do zamestnania, odkázali nám z odboru komunikácie ministerstva školstva.

Grantový program je určený na posilnenie analytických kapacít vo verejnej správe v oblastiach ekonómie, matematiky, štatistiky a verejnej politiky. „O štipendium sa môžu uchádzať Slováci prijatí na štúdium alebo už študenti niektorej z vysokých škôl umiestnenej do 200. miesta v svetovom rebríčku hodnotenia univerzít,“ uviedli z komunikačného odboru. Ak štipendista neodpracuje vo verejnej správe tri roky alebo nedokončí štúdium, musí grant vrátiť.

Grantový program nadviazal na program rezortu školstva Štipendium M. R. Štefánika. Ten bol prvý a posledný raz vyhlásený v roku 2011, keď umožnil trom uchádzačom študovať na prestížnych zahraničných univerzitách. Dokopy im rezort školstva vyplatil granty v hodnote okolo 120-tisíc eur. Jeden štipendista už tri roky odpracoval na úrade vlády a aktuálne pôsobí v Bruseli na Stálom zastúpení. Druhá štipendistka kvôli tehotenstvu ešte štúdium nedokončila a tretí uchádzač sa rozhodol od dohody odstúpiť, a tak teraz ministerstvu spláca grant, ktorý na štúdium dostal.

Nesystémové riešenie
Granty pre študentov nie sú systémové, myslia si oslovení odborníci. „Príde mi to ako kvapka v mori a študentom sa to príliš neoplatí,“ povedala odborníčka na vysoké školstvo z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť Renáta Králiková. Viac by pomohlo, keby sa zatraktívnila práca v štátnej správe. Tak, aby sa v nej ľudia so zahraničným vzdelaním necítili izolovane a aby mohli byť viac odmeňovaní podľa výkonu. Riaditeľ INEKO Peter Goliaš dopĺňa, že dôležité je aj zabezpečiť pracovníkom kariérny rast a možnosť pozitívne ovplyvňovať vývoj krajiny. „Šikovní mladí ľudia nepôjdu pracovať do prostredia, kde nad tvorivosťou víťazí byrokracia a nad záujmami Slovenska presadzovanie osobných záujmov, často aj pomocou korupcie,“ povedal Goliaš s tým, že kľúčovou podmienkou prilákania mladých ľudí je očisťovanie verejného života od nečestných praktík.

O prácu v štátnych inštitúciách je nízky záujem. Potvrdzuje to aj program Návrat domov z dielne rezortu školstva. Vábi ním odídencov spoza hraníc 10- a 50-tisícovými odmenami. Program rozbehli v decembri a zatiaľ zlanárili len jednu Slovenku na pozíciu univerzitnej profesorky na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:06