Skúsený diplomat sa na čelo rezortu zahraničia dostal z funkcie vysokého predstaviteľa pre Bosnu a Hercegovinu ešte v roku 2009, keď vystriedal Jána Kubiša. Túto funkciu zastával aj počas druhej vlády Roberta Fica a teraz plynulo prechádza do ďalšieho volebného obdobia.TASR
StoryEditor

Lajčák: Riešenie migračnej krízy sa dostáva do zásadne novej etapy

10.04.2016, 13:37
Autor:
TASRTASR

Opatrenia na zastavenie migračných prúdov, ktoré Európska únia (EÚ) schválila v polovici marca, začínajú fungovať. Po návšteve Grécka a Turecka to uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) s tým, že riešenie migračnej krízy sa tak dostáva do zásadne novej etapy. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ SR).

Grécko a Turecko navštívil Lajčák spoločne s holandským ministrom zahraničných vecí za predsednícku krajinu EÚ a s kolegami z Francúzska, Talianska, Malty a Portugalska. "Spoločne sme mohli zhodnotiť situáciu priamo v teréne tri týždne po prijatí zásadných európskych rozhodnutí v boji proti migračnej kríze," uviedol Lajčák.

Ministri počas pobytu v Aténach rokovali s predstaviteľmi Grécka, zároveň navštívili aj prijímacie centrum pre migrantov Elaionis na predmestí Atén. Podľa ministrov sa v súčasnosti už podarilo zlepšiť ochranu vonkajšej hranice EÚ, zaviesť dôkladnejšie kontroly osôb vstupujúcich do EÚ a začínajú sa vytvárať aj podmienky pre normálny azylový proces a legálny príchod tých utečencov, ktorí potrebujú ochranu.

"Cieľom návštevy v Grécku bolo ukázať solidaritu v migračnej kríze. Jednak pri pokrývaní humanitárnych potrieb, ktoré vyplývajú z príchodu a pobytu tisícov migrantov, ale aj pri posilňovaní kapacít na vykonávanie azylových procedúr a návratovú politiku," uviedol Lajčák. Pracovnú cestu do Atén a Istanbulu vníma minister ako gesto pochopenia a podpory pre Grécko a pre "dôležitú kandidátsku krajinu" Turecko. "Toto nie je ich kríza, nie sú v nej samé. Majú zodpovedných a solidárnych priateľov, ktorí sa zapájajú do spoločných riešení," podotkol. 

Podľa Lajčáka dokázalo Grécko v krátkom čase vybudovať komplexný systém registračných a prijímacích centier pre migrantov. "Našou úlohou ako európskych partnerov je pomôcť, aby fungovali naplno a udržateľne," skonštatoval.

Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré nasleduje po holandskom, bude podľa šéfa slovenskej diplomacie pokračovať už v začatej práci v tejto oblasti. "Toto je celoeurópska téma a bude aj na našom predsedníckom stole. Bude to jedna z hlavných tém a priorít," upozornil Lajčák s tým, že ochrana vonkajších hraníc, registrácia migrantov, fungujúca návratová politika a celoeurópsky prístup sú veci, ktoré Slovensko žiadalo už od začiatku. "Keďže v rámci EÚ už existuje zhoda na ich plnení, dostávame sa do zásadne novej etapy riešenia migračnej krízy," podotkol minister.

Po návšteve v Aténach sa zúčastnil Lajčák rokovania aj s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Cavusoglum a ministrom pre európsku integráciu Volkanom Bozkirom v Istanbule. Témou rozhovorov bolo napĺňanie dohody EÚ s Tureckom o vracaní a presídľovaní migrantov, ako aj otázky tureckého prístupového procesu do EÚ. Šéf slovenskej diplomacie na rokovaní uviedol, že Slovensko považuje Turecko za kľúčového partnera pri riešení migračnej krízy a presadzuje posilnenie strategického politického dialógu s Ankarou.

"Rovnako podporujeme aj turecký prístupový proces do EÚ, pričom rozširovanie by malo byť jednou z hlavných priorít nášho predsedníctva v Rade EÚ," dodal Lajčák

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 03 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 04 - Modified: 2024-04-05 13:39:39 - Feat.: - Title: Lajčák je v hre o post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Terajší mandát mu končí v jeseni 05 - Modified: 2024-04-03 09:25:23 - Feat.: - Title: Zo Srbska cez Maďarsko. Slovensko v minulom roku evidovalo vyše jedenásťnásobný nárast nelegálnej migrácie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:46