Martin FilkoPavol Funtál
StoryEditor

Do Filkovho projektu môže Brusel naliať milióny

08.04.2016, 00:00

Ministerstvá by sa predtým, ako začnú nakupovať a investovať vo veľkom mali poradiť s analytikmi o najlepších riešeniach. To, o čom si bežný občan myslí, že dávno funguje, je však niekedy utópia. Práve lepšie rozhodovanie štátu má zabezpečiť projekt nezvestného ekonóma Martina Filka „Hodnota za peniaze“, ktorý nadchol slovenských ekonómov aj Európsku komisiu. Tá po niečom podobnom volala už dávno a je pripravená podieľať sa na projekte aj finančne.

Pointou projektu je čo najúčinnejšie riešenie za čo najmenej peňazí. Na ministerstvách by mali fungovať tímy analytikov napojené na realizačné a rozpočtové tímy. Takáto skupina analytikov by mala byť zastúpená aj na úrade vlády a Najvyššom kontrolnom úrade. Filko v rozhovore pre Trend totiž tvrdil, že politika sa doteraz robila skôr na základe dojmov a pocitov. Ešte pred svojou nehodou dostal na projekt „zelenú“ od ministra financií Petra Kažimíra.

Európa núka peniaze
Za realizáciu myšlienky Hodnota za peniaze sa v plnej miere zasadzuje Európska komisia. Chce ju podporiť nielen politicky, ale aj finančne, a to „prostredníctvom Operačného programu Efektívna verejná správa, kde je alokovaných vyše 300 miliónov eur práve na zavedenie analytických kapacít, podporu evidence-based policy making či iné zlepšenia v oblasti verejnej správy na Slovensku“, povedala Lívia Vašáková zo Zastúpenia EK na Slovensku. Na to, koľko by projekt stál, sme sa pýtali jedného z jeho tvorcov – Štefana Kišša z Inštitútu finančnej politiky. „Rozpočet projektu sa takto definovať nedá. Neviem, čo je to za číslo. My pripravujeme malý, niekoľko málo miliónový eurofondový projekt cez OP EVS,“ povedal.

Kľúčové teraz bude, či sa koncepcia dostane do programového vyhlásenia vlády. Dve z koaličných strán nie sú v zásade proti. „Podľa dostupných informácií je v uvedenom materiáli veľa podnetných myšlienok a riešení. SNS je pripravená využiť pozitívne podnety,“ znie stanovisko strany. Systémové zmeny vo verejných financiách chce aj Most-Híd. „Práve merateľnosť efektivity vynakladania verejných zdrojov by mala byť jedným z hlavných faktorov rozhodovania sa v týchto otázkach. Preto sme za vytvorenie systému, ktorý bude tieto dáta zbierať, prezentovať a vyhodnocovať,“ povedal hovorca strany Matej Kováč.

Kontroly na školách a úradoch práce
Niektoré časti Hodnoty za peniaze úrady už naplánovali alebo dokonca rozbehli. EK vo svojej správe o krajine pre rok 2016 uvádza, že Slovensko plánuje spustiť projekty týkajúce sa preskúmania výdavkov na základných a stredných školách, vo finančnej správe či na úradoch práce. Ministerstvo financií, pod ktoré projekt spadá, o konkrétnych krokoch hovoriť nechce. „K týmto otázkam je predčasné sa vyjadrovať. Pripravuje sa programové vyhlásenie vlády,“ povedala hovorkyňa rezortu financií Alexandra Gogová. O kontrole výdavkov nepočuli zatiaľ nič zásadnejšie ani na finančnej správe. Napriek tomu EK tvrdí, že informácie o pilotnom projekte dostala z ministerstva financií v rámci získavania podkladov. Pilotnými projektmi boli aj posudzovanie bratislavského obchvatu či zriadenie analytickej jednotky na ministerstve školstva. Za Filkov sen sa postavilo viac ako dvadsať slovenských ekonómov, ktorí adresovali politickým špičkám otvorenú výzvu za naplnenie projektu.

01 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 02 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:36