Andrej Kiska
StoryEditor

Kiska: Treba to povedať jasne, Kotleba je fašista

07.04.2016, 12:38
Autor:
TASRTASR
Prezident Andrej Kiska chce spraviť všetko pre to, aby ľudia nevolili extrémizmus.

Aj výsledky nedávnych parlamentných volieb súviseli s dnešnou návštevou prezidenta SR Andreja Kisku v regióne Krupiny. Ľudová strana (ĽS) Naše Slovensko tam získala výraznú podporu. Z úst prezidenta zazneli na brífingu i tvrdé slová na adresu predsedu ĽS Naše Slovensko Mariana Kotlebu. Nazval ho fašistom a dodal, že veci treba pomenovávať bez obáv, jasne a priamo.

Podľa prezidenta výsledky volieb ukazujú, že ľudia sa začínajú búriť proti zle fungujúcemu štátu a ak štát zlyháva, voliči potom siahajú po extrémnych riešeniach. Podľa neho sa musí urobiť všetko pre to, aby štát začal fungovať, a hľadať riešenia, ako pomôcť ľuďom, aby nevolili extrémizmus.

Kiska sa na stretnutí s vedením krupinského magistrátu dozvedel, čo trápi ľudí v meste i okrese. "Mesto má nezamestnanosť okolo desať percent, ale je pravdou, že mnohí mladí ľudia odišli do veľkých miest. V tomto okrese sú však dediny, kde je nezamestnanosť vyššia ako 50 percent. Krupinčanov trápi infraštruktúra. Nie je možné, aby stredom okresného mesta prechádzal hlavný medzinárodný ťah a denne im tadiaľ premávali kamióny," zrekapituloval Kiska.

Ako tiež pripomenul, každé mestá a mestečká majú svoje špecifické problémy a návštevy po nich mu pomáhajú rozumieť problémom ľudí a nasať atmosféru.

V programe jeho dnešnej návštevy bola tiež diskusia so stredoškolákmi a popoludní je i návšteva obcí Litava a Sebechleby.

Na otázku TASR, či sa chystá mladým ľuďom prehovoriť do svedomia, keďže ich hlasy významnou mierou posunuli ĽS Naše Slovensko do parlamentu, prezident reagoval: "Mal som v poslednom období stretnutia s mladými ľuďmi. Vždy diskutujeme o tom, prečo často volili práve extrémistickú stranu. Nikdy nebudem podporovať, aby sme politické strany, ktoré inklinujú k fašistom, považovali za normálnych partnerov. Mladých ľudí vždy prekvapí, ak im človek vysvetlí, kto je Kotleba. Okrem toho, že pochoduje v uniforme s fakľou, tak prehlasuje, že SNP je jednou z najsmutnejších udalostí v dejinách nášho štátu. Hovorí, že Židia, ktorí boli odvlečení počas Slovenského štátu a zahynuli, že to nie je náš problém, pretože my sme slovenský národ a nie židovský. Kotleba je fašista, a keď o tomto s mladými ľuďmi rozprávame, navrhujú zakázať jeho stranu. My nechceme zakazovať, to nie je riešenie, ale musíme urobiť všetko pre to, aby štát fungoval."

Prečo ľudia volia Kotlebu? Rozprávali sme sa so psychológom Péterom Hunčíkom.

01 - Modified: 2024-02-14 19:57:35 - Feat.: - Title: Polícia v Taliansku zasahovala v domoch osôb podozrivých z propagácie fašizmu 02 - Modified: 2023-10-17 08:10:00 - Feat.: - Title: Muž, ktorý povedal Hitlerovi váhavé nie. Radikál Karol Sidor sa za krátky čas zmenil na opatrného politika 03 - Modified: 2023-08-24 08:28:39 - Feat.: - Title: Významný historik, ktorý sa postavil Uhríkovi: Keď tvrdí, že je antifašista, robí z ľudí hlupákov (rozhovor) 04 - Modified: 2023-08-21 14:05:00 - Feat.: - Title: Muž, ktorý stvoril fašizmus. Mussoliniho sen o veľkom impériu stroskotal, neslávne skončil aj on 05 - Modified: 2023-05-08 09:11:13 - Feat.: - Title: Zelenskyj vyhlásil, že Rusko bude porazené, tak ako bolo porazené nacistické Nemecko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 20:08