StoryEditor

Exšéf SIS prezradil, kto by mal vedieť detaily o smrti Remiáša

03.04.2016, 14:55
Autor:
TASRTASR

O pár dní uplynie 20 rokov od smrti Róberta Remiáša, čo je lehota premlčania trestného činu vraždy.

Uviedol dnes pre TASR bývalý riaditeľ kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) a bývalý novinár, ktorý v minulosti dlhoročne písal o smrti Remiáša a únose syna exprezidenta Michala Kováča, Peter Tóth.

"V súvislosti s obnovením trestného stíhania vo veci vraždy Róberta Remiáša sa veľa špekuluje o tom, že to súvisí jednak s rozviazaným jazykom Mikuláša Černáka, jednak so zadržaním a odsúdením Róberta Lališa alias Kýbla. Už menej sa hovorí o tom, že o pár dní uplynie 20 rokov od tohto skutku, čo je lehota premlčania trestného činu vraždy. Z tohto pohľadu teda nie je vylúčené ani to, že orgány činné v trestnom konaní sa usilujú na poslednú chvíľu dohnať to, čo sa nepodarilo uskutočniť za dve desaťročia," zdôraznil Tóth, ktorý o praktikách bývalej SIS napísal dve knihy.

"Na základe toho, čo o tomto prípade viem, si trúfam povedať, že Mikuláš Černák nemá žiadne primárne informácie o vražde Róberta Remiáša. To, čo vie, je sprostredkované od bratislavských zločineckých skupín. Černák totiž nebol do tohto prípadu zaangažovaný. Na druhej strane je pravda, že v podsvetí sa vždy 'veľa klebetilo' a jeho známi z tohto prostredia mu mohli poskytnúť pomerne presné informácie," povedal ďalej Tóth.

Podľa jeho názoru "oveľa viac o prípade bude vedieť Róbert Lališ, patril totiž do najužšieho kruhu Miroslava Sýkoru (zavraždeného zakladateľa bratislavskej skupiny sýkorovcov - poznámka TASR), ktorý dostal od vtedajšieho vedenia SIS zákazku 'zaoberať sa' Róbertom Remiášom". "Sýkora do realizácie tejto úlohy zaangažoval viacerých ľudí zo svojej partie, ale aj ľudí, ako sú napríklad Ľubomír F. alebo Marek L. Podstatné je vyriešiť rébus, ako presne znelo zadanie zo strany vedenia SIS," povedal mimo iného Tóth.

Peter Tóth je bývalým novinárom, ktorý bol v čase žurnalistickej činnosti pod drobnohľadom tajnej služby. Neskôr sa stal jej príslušníkom a postúpil až na post riaditeľa kontrarozviedky SIS. V roku 2013 vydal knihu Krycie meno Bežec, v ktorej publikoval informácie zo zákulisia tajnej služby, politiky aj podsvetia.

Vyšetrovateľ Policajného zboru vydal 8. februára tohto roka uznesenie, ktorým pokračuje v prerušenom trestnom stíhaní v prípade smrti Remiáša z apríla 1996. Na vydanie tohto rozhodnutia dal písomný pokyn prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave. TASR o tom v piatok 1. apríla informovali hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka a hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

Polícia v trestnom stíhaní pokračuje, keďže pominuli dôvody jeho prerušenia. "Národná kriminálna agentúra sa snaží objasniť okrem iných aj trestné činy, v ktorých bolo trestné stíhanie prerušené. Nakoľko sú v trestnej veci vykonávané procesné úkony, viac informácií nie je možné poskytnúť," uviedol Slivka.

Róbert Remiáš zomrel pri výbuchu svojho auta 29. apríla 1996 v Bratislave na križovatke ulíc Botanická, Karloveská a Devínska cesta. Muž mal byť spojkou s bývalým príslušníkom SIS Oskarom Fegyveresom, ktorý mal vypovedať, že na zavlečení syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča sa podieľala tajná služba. Policajný vyšetrovateľ obvinil z vraždy Remiáša dvoch údajných vykonávateľov Jozefa Roháča a Imricha Oláha. Roháča tento týždeň na Slovensku a v Maďarsku odsúdili v iných kauzách dva razy na doživotie.

Pozrite si rozhovor so Petrom Tóthom na HNtelevízii

01 - Modified: 2022-02-18 10:03:35 - Feat.: - Title: Ako sa bavila mafia či politici v 90. rokoch? Najviac za pesničku som dostal od Kočnera, spomína DJ Flebo 02 - Modified: 2022-02-21 08:55:32 - Feat.: - Title: Milovala publicitu, vládla ako muž. Bábika bola prvou "krstnou matkou" neapolskej mafie 03 - Modified: 2022-02-05 13:48:47 - Feat.: - Title: Kultový Godfather oslavuje päťdesiatku: Zahrali si v ňom aj skutoční mafiáni, Sinatru rozčúlilo, že sa ním inšpirovali 04 - Modified: 2022-01-03 10:11:19 - Feat.: - Title: Volali ju Bábika. Zabila vraha svojho manžela, bola kráľovnou krásy aj prvou ženou, ktorá šéfovala mafii 05 - Modified: 2021-10-27 10:06:51 - Feat.: - Title: Obávaná Yakuza slabne a prichádza o tisíce členov. Nájsť si prácu bez malíčka nie je ľahké
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 02:39