StoryEditor

Martin Filko zmizol na pokojnom úseku. Vodáci si nehodu nevedia vysvetliť

29.03.2016, 16:38
Jeden z vodákov tvrdí, že úsek pod Apollom nie je za normálnych okolností nebezpečný.

Po hlavnom ekonómovi ministerstva financií pátrajú policajti a hasiči už od veľkonočného pondelka. Kanoe, ktoré zdieľal Martin Filko s kamarátom, sa podvečer prevrátilo na Dunaji a odborník je odvtedy nezvestný.

Filko a jeho spoločník sa prevrhli na hlavnom toku rieky medzi mostom Apollo a Prístavným mostom. Vodáci si však takúto nehodu na tomto úseku Dunaja nevedia celkom dobre vysvetliť.

Milan Fiedler z vodáckeho oddielu Dunajklub Kamzík Bratislava tvrdí, že úsek pod Apollom nie je za normálnych okolností nebezpečný. „Pod mostom Apollo na petržalskej strane sú dva výhony. Sú to vo vode nasypané kamene, ktoré odkláňajú prúd, aby išiel do prúdnice, kde chodia veľké lode. Sú tam určité nepravidelnosti, ktoré však v súčasnom vodnom stave nepredstavujú nebezpečenstvo pre tých, ktorí bežne chodia na vodu. Najmä nie pre účastníkov na turistických kanoe,“ povedal Fiedler.

Problém nevidí ani v úseku okolo Prístavného mosta. „Pokiaľ vodák vyložene nejde po bratislavskej strane, kde sú ukotvené lode, nemá sa tam čo stať. Je tam plytčina a nízka voda,“ dodal. O tom, čo sa na Dunaji stalo, vraví, že dvojica mohla napríklad z nepozornosti naraziť do bóje, alebo mohla oproti ísť nejaká iná loď, na základe čoho sa vytvorili vlny.

Ľubomír Čajági z Klubu vodných športov Karlova Ves si myslí, že kanoisti si mohli nešťastie zapríčiniť sami. „Mohlo sa to stať jedine tak, že urobili nejakú chybu. Stačí zaváhanie, nevoľnosť a človek ľahko vbehne do niečoho, do čoho nemá,“ tvrdí skúsený vodák.

Filkovu nehodu označil Milan Fiedler za výnimočnú. „Nepamätám si, že by sa za posledné roky niečo také stalo. Posledná taká nehoda bola medzinárodná plavba na Dunaji, keď nemeckí turisti narazili na bóju a stiahlo ich to. Ale vtedy bola vysoká voda a oni zrejme neodhadli prúd. Stalo sa to možno pred desiatimi rokmi.“ Čajági súhlasí, že ide o skutočne nezvyčajný prípad. Najmä na Dunaji. Pripomína však, že nehodový úsek je niekde inde. „Stáva sa to, ak neskúsení vodáci idú po Morave a nepočúvnu inštruktorov. Na tom sútoku bývajú nešťastia. Je to však vec nedodržania pravidiel,“ uzavrel.

Martin Filko nebol na vode nováčik. V komentári pre HN z augusta 2015 spomína, že pred dvoma rokmi s kamarátmi dostali nápad kúpiť si loďku, na ktorej potom „hrdo brázdili vody Dunaja“.

Polícia a záchranári po Filkovi naďalej pátrajú a prečesávajú asi 30-kilometrový úsek Dunaja až po Gabčíkovo. Hasiči mali včera v teréne dva člny so siedmimi príslušníkmi hasičského zboru. Odborníci sa však zhodujú, že šanca, že Filka nájdu živého, je nízka. Pátracia akcia na Veľkonočný pondelok trvala do desiatej, po prerušení pokračovala dnes približne od ôsmej rána.

Kto je Martin Filko
Martin Filko je od roku 2012 šéfom Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií a hlavným ekonómom rezortu. Pred časom sa o ňom hovorilo ako o možnom adeptovi na post ministra zdravotníctva v novej vláde. Pre HN potvrdil, že by si túto funkciu vedel predstaviť, žiadnu oficiálnu ponuku však nedostal. Predtým bol Filko poradcom ministra financií Jána Počiatka.

Stál za reformou znižovania ceny liekov pomocou jej porovnávania so zahraničím. Filko počas svojej kariéry radil aj Ivete Radičovej v čase, keď bola premiérkou, či ministrom Ivanovi Uhliarikovi a Eugenovi Jurzycovi. Okrem toho pôsobil na poste riaditeľa pre stratégiu zdravotnej poisťovne Union. Bol odborníkom na verejné financie, zdravotné poistenie a ekonómiu zdravotníctva. Filko študoval psychológiu na Univerzite Komenského v Bratislave, titul však získal aj na bratislavskej Ekonomickej univerzite, kde sa venoval medzinárodným ekonomickým vzťahom. Neskôr sa vzdelával na Erazmovej univerzite v Rotterdame, na ktorej si spravil PhD.

01 - Modified: 2024-04-20 20:47:24 - Feat.: - Title: Rely Šumava poznamenala tragická nehoda, zomrela pri nej navigátorka 02 - Modified: 2024-04-10 08:08:37 - Feat.: - Title: Nehoda za tunelom Sitina smerom do Petržalky. Polícia odkláňa dopravu 03 - Modified: 2024-04-08 06:39:16 - Feat.: - Title: V Starej Ľubovni sa rozlúčia s dievčatami, ktoré zahynuli v Spišskom Podhradí 04 - Modified: 2024-04-07 19:05:34 - Feat.: - Title: Tragédia na železničnej trati. Vlak zrazil chodca za Ložínom smerom na Bánovce nad Ondavou 05 - Modified: 2024-04-06 18:05:20 - Feat.: - Title: Biskup Judák vyjadril sústrasť rodinám obetí tragickej dopravnej nehody autobusu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 13:39