TASR
StoryEditor

Urážka a veľké sklamanie. Profesori bojujú proti novému ministrovi školstva

29.03.2016, 15:45

Pokoj a stabilita v rezorte školstva a urobiť čo najviac pre systém vzdelávania v SR. To sú najväčšie výzvy, s ktorými prichádza nový minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) do vedenia rezortu školstva. Do úradu ho dnes uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD). Plavčan na poste ministra školstva vystriedal Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD), ktorý rezort viedol od novembra 2014. Plavčan sa na ministerskej stoličke ešte ani neohrial a už sa proti nemu na internete spustila iniciatíva.

Veľké sklamanie a urážka

Deviati vysokoškolskí pedagógovia vrátane štyroch profesorov protestujú proti vymenovaniu Plavčana za ministra školstva. V nimi podpísanom texte píšu, že jeho vymenovanie je "veľkým sklamaním" a "urážkou". Túto kampaň dosiaľ podporilo takmer 450 ľudí.

Plavčan dlhodobo pôsobí vo funkcii generálneho riaditeľa sekcie vysokých škôl, počas toho urobil podľa signatárov veľa zlých rozhodnutí. Uvádzajú tri konkrétne prípady. V prvom prípade mal byť v už spomínanej funkcii "priamo zodpovedný za protiprávne zasahovanie ministerstva školstva do autonómie vysokých škôl pri vymenúvacom konaní profesorov."

V druhom prípade mal byť Plavčan v konflikte záujmov. Ako vysoký úradník ministerstva školstva, ktorý mal pod kontrolou financovanie vysokých škôl, mal zároveň pôsobiť na viacerých z nich ako člen vedeckých rád.

Plavčan mal okrem toho ako člen správnej rady Študentského pôžičkového fondu neoprávnene získať odmeny vyše 38 tisíc eur a až pod tlakom verejnej mienky tieto prostriedky vrátil, píše sa v bode tri.

Chce rokovať aj so školskými odborármi

"Momentálne základnou úlohou je rozpracovanie programového vyhlásenia vlády, od ktorého sa potom budú odvíjať aj ďalšie úlohy," uviedol dnes Plavčan na margo svojich plánov v rezorte. Podľa jeho slov chce pozvať k rokovaniam o programovom vyhlásení vlády aj školských odborárov. Tí už minulý týždeň avizovali, že s predstaviteľmi novej vlády chcú diskutovať o požiadavkách z deklarácie, ktorú prijali ešte vo februári. Dokument obsahuje najdôležitejšie požiadavky v oblasti vysokého a regionálneho školstva a má slúžiť ako návrh pri tvorbe programového vyhlásenia novej vlády v oblasti školstva.

Plavčan taktiež nekonkretizoval, aké veci chce presadiť do programového vyhlásenia novej vlády. "Musíme rokovať aj s odbormi, musíme rokovať aj s ostatnými záujmovými skupinami v rozorte školstva. Takisto aj s ostatnými partnermi, ako napríklad ZMOS," vysvetlil.

Plavčana nominovala na post ministra školstva strana SNS. Prezident SR Andrej Kiska ho spolu s ďalšími ministrami vymenoval ešte 23. marca. Plavčan doteraz pôsobil na ministerstve ako generálny riaditeľ sekcie vysokých škôl, vedy a výskumu.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 02 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 03 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 14:54