Marian KotlebaSnímka: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Blaha prevychováva Kotlebu cez statusy na Facebooku: Si fašista, nie fašysta

30.03.2016, 00:00
Autor:
chocho
Poslanec Smeru Ľuboš Blaha už venoval šéfovi kotlebovcov päť lekcií. Dokonca mu zadáva domáce úlohy.

"Milý Marian, začína sa náš ambiciózny program Tvojej prevýchovy," píše poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha na svojom facebookovom účte. Blaha si totiž dal záväzok prevychovať poslanca a šéfa Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽS NS) Mariana Kotlebu. A robí to prostredníctvom statusov na sociálnej sieti s hashtagom #‎prevychovavamemariana‬.

"Si fašista, nie fašysta"

V prvej lekcii Blaha Kotlebovi adresuje status, v ktorom píše o tom, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na farbu pleti. "Láska k blížnemu svojmu sa nevzťahuje iba na Tvoj pekný biely deň," píše Blaha. Dokonca Kotlebovi zadal aj domácu úlohu: Nájsť v Biblii, kde sa píše o nenávisti ľudí s inou farbou pokožky.

Blaha v druhej lekcii Kotlebovi píše o Slovenskom národnom povstaní (SNP). Tvrdí, že ak je Kotleba vlastenec, nemal by šliapať po pamiatke SNP. V tejto lekcii Blaha zadal šéfovi ĽS NS úloh dokonca viac: Zistiť, koľko Rusov zomrelo v boji proti Hitlerovi; čo chcel Hitler spraviť so Slovanmi a v duchu sa ospravedlniť obetiam nacistov za to, že zľahčuje Hitlerove zločiny.

V tretej lekcii sa poslanec Smeru rozhodol pre zmenu taktiky. Podľa neho je nezmyslom proces Kotlebovej prevýchovy "začínať komplikovanými etickými či historickými poznatkami." Zmenu taktiky odôvodňuje tým, že pri Kotlebovi a jeho fanklube je potrebné začať slovenčinou. "Vieš ty vôbec, že si fašista, nie fašysta?!" pýta sa Blaha Kotlebu. Opäť nemôže chýbať ani domáca úloha, vzhľadom na tému tejto lekcie veľmi príhodná - zopakovať si slovenský pravopis.

"Na sedláka zamestná manželku a bratov"

"Dnes si dáme hodinu matematiky," začína sa štvrtá lekcia. V tej Blaha chce, aby s ním Kotleba počítal obete 2. svetovej vojny. Dostáva sa ku číslu 60 miliónov a dodáva, že má 60 miliónov dôvodov na to, aby šéfom ĽS NS opovrhoval. A domáca úloha? Narátať do 60 miliónov a každému ľudskému životu venovať aspoň jednu krátku myšlienku.

Zatiaľ posledná lekcia, piata, je o rodinkárstve a klientelizme. "Župan istého kraja na sedláka zamestná bez výberových procedúr na svojich úradoch mladučkú manželku a oboch bratov," píše Blaha narážajúc na Kotlebove rodinkárske praktiky. Klientelizmus približuje iným príkladom: "Keď istý župan dohadzuje robotu členom svojej strany, s ktorými robí kšefty. Kvalifikácia je len jedna - holá hlava." Ani tentokrát sa lekcia nezaobišla bez domácej úlohy. Naštudovať si rozdiel medzi rodinkárstvom, klientelizmom a mafiou. Pretože, uzatvára Blaha, "istá ĽS NS celkovo dosť silne pripomína mafiu, čo myslíš, don Marian?"  

Krátko po voľbách Blaha v statuse komentoval výsledok ĽS NS (8,04 percenta) so slovami "Slovensko zhnedlo". Podľa Blahu sú výsledky slovenských volieb výsledkom širších európskych trendov a fašizuje sa mnoho krajín na kontinente. "Čakajú nás temné časy," dodáva. Myslí si, že ľudia majú systému plné zuby a to je podľa neho dobre. Jedinú alternatívu ale vidia len fašistov, a to považuje Blaha za zlé.

01 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 02 - Modified: 2024-04-14 12:31:28 - Feat.: - Title: Šéfa parlamentu budeme riešiť pravdepodobne až po eurovoľbách, tvrdí Blaha. Hajko hovorí, že Fico taktizuje 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: V dobrom svetle? 04 - Modified: 2024-02-12 07:02:03 - Feat.: - Title: Pravda o protestoch 05 - Modified: 2024-02-05 18:30:00 - Feat.: - Title: Útek Blahu do europarlamentu, slovenský antisemitizmus a vykoľajené vlaky (Brífing HN)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 01:10