Milan MazurekTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Extrémista či obdivovateľka Bieloruska. Za ľudské práva budú zodpovedať kontroverzní poslanci

24.03.2016, 09:10
Autor:
chocho
V ľudsko-právnom výbore zasadnú poslanci, ktorí sa v minulosti prezentovali kontroverznými výrokmi a činmi.

"Načo vám je sloboda?!" mala sa pýtať poslankyňa Smeru Mária Janíková. "J...m vášho Alaha," kričal po moslimskej rodine poslanec Ľudovej strany Naše Slovensko Milan Mazurek. Čo majú spoločné okrem toho, že sú poslancami?

Včera zložili noví či staronoví poslanci sľuby. Nasledovala voľba predsedu a podpredsedov parlamentu a tvorba parlamentných výborov.

Zaujalo najmä zloženie Výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny. Zrejme najkontroverznejším v tomto výbore bude pôsobenie Mazureka.

"O Hitlerovi sa učia samé klamstvá“

Ten sa zviditeľnil na proteste proti islamizácii v Bratislave, kde na Hlavnej stanici oduševnene kričal na moslimskú rodinu s deťmi. "J...m vášho Alaha, okupovali ste Slovensko 200 rokov, ale už nebudete. Pokým dýcham už nie," odkazoval. Svoje posolstvo zakončil skandovaním: "Slovensko Slovákom."

„História je úplne prekrútená víťazmi a Chazarmi. Neobhajujem žiadny režim, ale o Tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 miliónoch a mydlách zo Židov. O Hitlerovi sa učia samé klamstvá.“ Tento výrok zo sociálnej siete pripisovaný Mazurekovi preveruje generálna prokuratúra.

"Načo vám je sloboda?!"

Veľmi zaostávať však nebude ani ďalšia členka ľudsko-právneho výboru, poslankyňa Janíková. Podľa českej poslankyni Markéty Adamovej (TOP 09) sa Janíková pri obede vyznala, že by sa chcela inšpirovať v Bielorusku.

Adamová sa snažila oponovať a so slovami "tam trochu chýba sloboda" jemne skúšala naznačiť, čo jej na Bielorusku nesedí. Janíková vraj však bez váhania odpovedala: "Načo vám je sloboda?!"

Neomarxisti chcú zničiť tradičnú rodinu

Zoznam ešte nekončí. Ďalšou zaujímavou osobou v tomto výbore je novozvolená poslankyňa strany Sme rodina Martina Šimkovičová.

Trojka na volebnej kandidátke strany Borisa Kollára prišla o prácu v Televízii Markíza po tom, čo na sociálnej sieti zdieľala negatívne informácie o utečencoch.

Pred voľbami poskytla rozhovor portálu s pochybnou povesťou hlavnespravy.sk.

„Neomarxizmus,“ povedala Šimkovičová v tomto rozhovore „pochoduje verejnými inštitúciami na Západe“. Cieľom neomarxistov je podľa jej slov „zničiť tradičnú rodinu, západnú civilizáciu a vytvoriť totalitnú spoločnosť“.

Okrem toho, že homoaktivisti sú platení, považuje Šimkovičová občiansku spoločnosť za mýtus a „eufemizmus pre platených aktivistov zahraničných veľvyslanectiev a nadácií na Slovensku“.

Ani šéfka nebola všetkým po vôli

S tým, že šéfkou výboru sa má stať Erika Jurinová z OĽaNO, mali podľa portálu aktuality.sk problém liberáli zo strany SaS a zástupcovia LGBTI.

Problémom bola Jurinovej konzervatívna orientácia, to, že je signatárkou výzvy Aliancie za rodinu a aj jej podpora kontroverznému návrhu na zákaz potratov.

Napriek výhradám však nakoniec Jurinovú poslanci SaS pri voľbe predsedníčky ľudsko-právneho výboru podporili.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 03 - Modified: 2024-04-18 15:45:32 - Feat.: - Title: Novela Zákonníka práce má zmeniť povinnosti dodávateľa služby vyplatiť nevyplatenú mzdu 04 - Modified: 2024-04-18 16:23:54 - Feat.: - Title: Dôležitá diaľnica na severe Slovenska sa pohla vpred. Ráž ide vyhlásiť tendre, stavať chce do roka 05 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:33