Premiér Robert FicoTASR/AP
StoryEditor

Aké úskalia bude musieť prekonať nová Ficova vláda? (anketa)

22.03.2016, 23:00

Grigorij Mesežnikov, riaditeľ Inštitútu pre verejné otázky
Myslím si, že je dosť nástrah pre túto vládnu koalíciu, aby jej fungovanie nemuselo byť celé volebné obdobie. Najväčším úskalím budú korupčné kauzy a ich odhaľovanie. To môže vládnu koalíciu oslabiť viac než nejaké programové rozdiely. Pretože ak to Most-Híd a Sieť mysleli vážne s predsavzatiami o boji proti korupcii, tak je nepredstaviteľné, aby korupčné kauzy nechali bez povšimnutia alebo netrvali na ich vyšetrení. V tom prípade by bol sebadiskreditujúci účinok veľmi silný. Čo sa týka programových priorít, veľmi rýchlo sa na nich dohodli, možno ich ešte počas vládnutia budú upravovať. Víťazom rokovaní je Smer. Má dominantnú pozíciu vo vláde. V dvojbloku s SNS môže nejaké kontrolné snahy stredopravej časti koalície absolútne blokovať.

Tomáš Koziak, politológ
Bez problémov možno túto koalíciu nazvať zlepencom, a nielen pravoľavým, ale je tam aj nacionálne napätie medzi SNS a Mostom, ktoré v určitých hodnotách stoja proti sebe. Neviem, či vydrží štyri roky. Ukazuje sa, že víťazom rokovaní je Smer, ktorý ním aj musel byť kvôli počtu mandátov a sile, ktorú dostal od voličov vo voľbách. Rokovania v politike sú o kompromisoch, ale aj o schopnosti diplomacie vyjednať pre seba aj v horšej situácii trošku viac, ak sú na to isté predpoklady. A myslím si, že tie tu boli. Most-Híd a Sieť mohli povedať, že voliči im takúto koalíciu neodpustia, musí to byť drahšie, a preto to nemôžu postaviť len na základe mechanického prepočtu mandátov. Boli v zložitej situácii a aspoň preto mohli pýtať viac.

Takže elementárna matematika nie je najdôležitejšie kritérium pri prerozdeľovaní rezortov. Ukazuje sa, že pri koaličných rokovaniach pri schopnejšej diplomacii mohli Sieť a Most získať viac. Ale ťažko povedať, aký zámer s dopravou mala Sieť. Či to bolo východisko z núdze, alebo sa ozval sponzor, že to môže byť pre neho zaujímavé.

Miroslav Kusý, politológ
Samozrejme, vytvorí sa tu veľmi vratká stabilita a môže byť aj trochu narušená, pretože tie sily, ktoré sa dali dohromady, sú veľmi rôznorodé a protirečivé. Veľmi ľahko môže vzniknúť konflikt a ten to môže rozbiť. Nedá sa ešte odhadnúť, koľko nová vláda vydrží, pretože ešte nezasadala a závisí to od mnohých okolností, ktoré sa môžu vyskytnúť. Je to ťažké odhadovať. Keď sa to dostane do vecných rokovaní, vzniknú tam problémy, ktoré bude treba riešiť. A je otázne, nakoľko budú ľudia schopní ten stav tolerovať. Je to otázka veľmi hlbokých kompromisov. Jednoznačným víťazom rokovaní je Smer, získal viac, než by mu podľa výsledkov volieb náležalo, tak to aspoň vyzerá teraz po tom rozdelení síl a ministerstiev. Smer na tom bodoval najviac.


Lubomír Kopeček, politológ
Šanca, že vláda vydrží so súčasnou parlamentnou väčšinou celé štyri roky, je malá. Je pomerne pravdepodobné, že sa v priebehu volebného obdobia zmení na menšinový kabinet. Pri tejto politickej heterogenite bude zrejme v nejakej podobe pokračovať „odpadávanie“ poslancov, ktoré sa začalo už pri dohadovaní vlády. Takisto je možné, že z vlády odíde niektorá z koaličných strán. Avšak vo chvíli, keď bude mať vláda dôveru, bude sa dať pomerne ťažko zosadiť. Ani vládne strany, ani mnohí nezaradení poslanci, ktorých bude v tomto volebnom období veľa, nemusia mať záujem na predčasných voľbách. Vláda tak môže prežiť veľkú časť volebného obdobia. Najväčším úskalím je heterogenita vlády, asi najviditeľnejšia je spoločná účasť SNS a Mosta. Trecích plôch bude vo vláde naozaj dosť. Hlavný tmel tejto vlády bude jej udržanie v úrade. Vzhľadom na malé šance Mosta a najmä Siete uspieť v budúcich parlamentných voľbách je to veľmi silná motivácia hlavne pre tieto dve strany. Pre Smer môže byť práve ich strach z konca vlády faktor, ktorý bude zosilňovať jeho dominanciu vo vláde.

01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:42