Peter PlavčanPeter Mayer
StoryEditor

Nový minister školstva získal odmeny, aj kde nemohol

22.03.2016, 23:00

Je generálnym riaditeľom sekcie vysokých škôl na ministerstve školstva. V minulosti mal počas pôsobenia v rade v Študentskom pôžičkovom fonde získať na odmenách 38-tisíc eur, napriek tomu, že išlo o neplatenú funkciu. Odmeny nakoniec vrátil, v rezorte školstva však zostal pracovať naďalej. Zoznámte sa s novým ministrom školstva, Petrom Plavčanom, ktorého ako nestraníka nominovala do funkcie strana SNS.

Plavčan tiež pôsobil vo vedeckých radách Dubnického technologického inštitútu a Univerzity Komenského. A bol hosťujúcim členom Vysokej školy Danubius v Sládkovičove, na ktorej robila jeho dcéra asistentku konateľovi školy.

Podľa predsedu Nových školských odborov Ľudovíta Sebelédiho nie je dôležité, kto ministerskú stoličku obsadí, ale čo na nej urobí. Na stole je podľa neho totiž veľmi veľa požiadaviek od učiteľskej obce. „To, že ide o človeka, ktorý čelil v minulosti kauze odmien v Študentskom pôžičkovom fonde, kreditu školstva veľmi nepridáva,“ pripustil Sebelédi.

Podľa šéfa „starých“ odborov Pavla Ondeka bude dôležité to, či bude mať nový minister podporu predsedu vlády a ministra financií. Zástupcovia školských organizácií sa chcú s novou vládou stretnúť do 14 dní od vymenovania nového kabinetu. Svoje požiadavky by totiž radi videli v jej programe. Žiadajú napríklad, aby do konca nasledujúceho volebného obdobia išlo do školstva najmenej šesť percent hrubého domáceho produktu. Dnes doň ide menej než päť percent. Ondek už avizoval, že ak sa body z deklarácie nedostanú do programového vyhlásenia vlády, môžu zo strany odborárov nasledovať nátlakové akcie. Tie hrozia aj od učiteľských iniciatív.

Medzi najpálčivejšie problémy, na ktoré by sa nový šéf školstva mal podľa riaditeľa INEKO Petra Goliaša zamerať, patrí meranie a zverejňovanie výsledkov študentov, zefektívnenie siete škôl, zatraktívnenie učiteľskej profesie či rozšírenie oblastí testovania deviatakov a maturantov aj o prírodné vedy, a nie sa iba sústrediť na matematiku a slovenčinu. „Rozšíri sa tým obraz o školách, odlíšia sa výsledkami a tie s lepšími by mali dostať viac peňazí od štátu,“ uviedol.

Bývalí ministri školstva za SNS
Jaroslav Paška – za druhej vlády Vladimíra Mečiara
Eva Slavkovská – za tretej vlády Vladimíra Mečiara
Ján Mikolaj – za prvej vlády Roberta Fica

01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 03 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 04 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Amerika prestáva chodiť do školy. Ako však bude ekonomicky konkurovať Číne? 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:27