Šéf OĽaNO Igor MatovičHN/Marek Kmeť
StoryEditor

Matovič sa pustil do Fica: Zoberie 40-tisíc firmám a dá jedinému sponzorovi

22.03.2016, 12:00
Autor:
TASRTASR

Dosluhujúca vláda pridelila tesne po voľbách stimul 48 miliónov eur firme Mondi SCP Ružomberok, ktorej spolumajiteľ je človek spájaný so Smerom-SD. Podmienkou pritom nie je ani vytvorenie nových pracovných miest. Vláda takto dáva firme peniaze, ktoré by mohla dať do školstva či zdravotníctva. Upozornili na to dnes predstavitelia SaS a OĽaNO-NOVA Jana Kiššová a Igor Matovič.

"Ako vidno, dosluhujúca vláda má zjavne peniaze nazvyš, ale nepôjdu do zdravotníctva ani do školstva, ani na zvýšenie dôchodkov. Ale veľká časť týchto peňazí pôjde jednej mimoriadne úspešnej nadnárodnej firme Mondi SCP Ružomberok," povedala Kiššová.

Matovič upozornil, že stimul pridelil minister hospodárstva Vazil Hudák bez diskusie vo vláde a verejnosti. Umožnil mu to zákon, ktorý pred časom schválila vláda Smeru-SD. "Už o tom ani nerozhoduje vláda, ale na základe zmeny zákona, ktorý presadil Smer, už potichu rozhodol minister hospodárstva bez toho, aby k tomu diskutovala vláda, verejnosť," uviedol.

Na sumu 48 miliónov eur sa podľa neho musí skladať 40.000 slovenských firiem. Na toto číslo prišiel prepočtom priemernej dane z príjmu firiem. "Fico zoberie 40.000 firmám, zoderie ich z kože, a dá svojmu jednému sponzorovi bez akejkoľvek verejnej diskusie," poznamenal. Podľa Matoviča budú tieto praktiky pokračovať aj v novej vláde. "Bude veľa ľuďom brať a pár vybraným ľuďom dávať. Tentokrát už s požehnaním Bélu Bugára, Radoslava Procházku, Lucie Žitňanskej a ďalších," povedal Matovič.

Kiššová považuje takto nastavené prideľovanie stimulov za nebezpečné pre ekonomiku. "Vláda má vytvárať také podnikateľské prostredie, ktoré zabezpečí, aby firmy nepotrebovali stimuly," zdôraznila Kiššová. Zaujíma ju názor Ivana Švejnu z Mosta-Híd, ktorý dosiaľ stimuly kritizoval. Kiššová s Matovičom apelujú na Most-Híd a Sieť, aby povedali, či súhlasia s takýmito praktikami a či naďalej trvajú na vstupe do vlády, ktorá podľa SaS a OĽaNO bude v týchto praktikách pokračovať.

"Dosluhujúca vláda nepridelila žiadny stimul, ale vydala rozhodnutie, ktoré teraz musí posúdiť Protimonopolný úrad SR a následne notifikovať Európska komisia. Tento proces môže trvať jeden až jeden a pol roka, dovtedy nebude poskytnutá žiadna pomoc," uviedol v reakcii pre TASR vedúci komunikačného oddelenia Ministerstva hospodárstva SR Michal Dzurjanin.

01 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 02 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 03 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 04 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 05 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:42