Počiatky Kaliňákovej politickej kariéry sa spájajú si vznikom Smeru. Jeho sláva postupne rástla a po voľbách v roku 2006 sa stal podpredsedom vlády a ministrom vnútra. Po dvojročnej pauze sa v roku 2012 na ministerstvo vrátil a ostáva aj po týchto voľbách.TASR
StoryEditor

SaS vyzýva Kisku, aby nevymenoval Kaliňáka. Nevyšetrí nič závažné, pridal sa Beblavý

21.03.2016, 14:38
Autor:
chocho
Liberáli považujú Kaliňáka za absolútne nevhodnú osobu pre funkciu ministra vnútra.

Robert Kaliňák zo strany Smer-SD má byť staronovým ministrom vnútra v tretej vláde Roberta Fica. To však odmieta opozičná Sloboda a solidarita (SaS). Liberáli vyzvali prezidenta Andreja Kisku, aby ho na tento post nevymenoval. Podporil ich v tom aj odídenec zo Siete poslanec Miroslav Beblavý.

Kaliňák je podľa sulíkovcov pre funkciu ministra vnútra "absolútne nevhodnou osobou". Samotnú nomináciu Kaliňáka považujú za výsmech na volanie verejnosti po radikálnej zmene pomerov v boji proti korupcii a tunelovaniu.

Prednedávnom medializovaný prípad podnikateľa Ladislava Bašternáka, podozrivého z daňového podvodu, poukazuje podľa liberálov na obrovské zlyhania polície. "Sme presvedčení, že nejde o náhodu, ale nepriamy dôkaz politického zasahovania do činnosti daňovej kontroly a následného policajného vyšetrovania,“ stojí v stanovisku predstaviteľov SaS.

Ak ho ale napriek tomu Fico navrhne do tejto funkcie, liberáli "uvítajú, ak prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska požiada Roberta Fica o iný personálny návrh a o svojom kroku bude informovať aj verejnosť." Ak je v novej vládnej koalícii nedostatok sebareflexie, je potrebné ju nahradiť verejným tlakom a pranierom, píše sa v stanovisku.

Pod stanovisko sa podpísali predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia Jana Kiššová, Jozef Mihál a Ľubomír Galko.

Túto iniciatívu SaS podporil na svojom účte na sociálnej sieti aj Miroslav Beblavý. Píše, že súhlasí s tým, že Kaliňákovo pokračovanie na poste ministra vnútra bude "hanbou a zárukou nevyšetrenia ničoho závažného, aj keby sa Lucia Žitňanská čo i pokrájala".

Beblavý však dodáva, že prezident nemá na to právomoc. Vetovať Kaliňáka podľa neho mali šancu pri koaličných rokovaniach Most-Híd aj Sieť, no nevyužili ju. 

Jedinou šancou zabrániť Kaliňákovi nastúpiť na post ministra vnútra je podľa Beblavého verejný tlak. Na ten ale "Robert Fico nevykazuje veľkú citlivosť," uzatvára Beblavý.  

SaS má podľa Kaliňáka momentálne mnoho problémov. Dôveru mu podľa neho vyslovili voliči. "O mojich výsledkoch svedčia medzinárodné ocenenia," povedal novinárom pred zasadnutím Predsedníctva strany Smer-SD, ktoré má rozhodnúť o personálnom obsadí postov vo vláde.

"Posledné kauzy, ktoré sa snažia vyfabrikovať média," vyhlásil Kaliňák, "bude rozhodovať súd." Minister vnútra je tu podľa jeho slov na vytváranie podmienok a nikdy nesmie zasahovať do vyšetrovania. "Na to je demokracia, aby každý vedel svoje povinnosti. Minister nie je orgán činný v trestnom konaní," dodal.

Kolegovia zo SaS vyzvali prezidenta republiky, aby odmietol vymenovať Roberta Kaliňáka za ministra vnútra. Plne súhlasí...

Posted by Miroslav Beblavy on 21. marec 2016

01 - Modified: 2024-04-26 08:37:33 - Feat.: - Title: SaS varuje: Vláda pripravuje zvýšenie ďalšej dane 02 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 03 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 04 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 05 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:17