Šéfovia vládnych stránTASR
StoryEditor

Biznismeni majú požiadavky pre vládu. Z desatora sa čiastočne zhodujú v siedmich bodoch

21.03.2016, 13:51
Autor:
TASRTASR

Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) očakáva, že nová vládna zostava pripraví programové vyhlásenie, ktoré sa zameria na zlepšovanie podnikateľského prostredia na Slovensku. Informoval o tom projektový manažér PAS Peter Kremský.

PAS pred voľbami podľa neho predložila verejnosti a predstaviteľom politických strán tzv. Desatoro požiadaviek podnikateľov. "Očakávame, že ústretovosť k Desatoru, ktorú vyjadrili niektoré strany vládnej koalície, sa prejaví v programe budúcej vlády. Zároveň vyzývame všetkých členov novej vládnej zostavy, aby načúvali kritike podnikateľov a sústredili sa na odstránenie najväčších prekážok v podnikaní," zdôraznila podnikateľská aliancia.

Priority programu novej vlády sa s predvolebnou výzvou PAS nazvanou Desatoro požiadaviek podnikateľov čiastočne prekrývajú v siedmich bodoch. Napríklad ide o skvalitnenie fungovania súdnictva a polície, reformu vzdelávania, zdravotníctva a podpory otvoreného vládnutia. Plánuje sa aj zníženie daní a odbúranie byrokracie v podnikaní. Vládna koalícia sa zaviazala dodržiavať aj požiadavky iniciatívy Rule of Law (vláda zákona), ktorej je PAS signatárom, napríklad posudzovať vplyv zákonov na podnikateľské prostredie a zlepšiť kvalitu regulácie.

"Na druhej strane nám v prioritách chýba systematické zlepšovanie podnikateľského prostredia, výraznejšie znižovanie daní a odvodov, či zavedenie hodnotenia stredných a vysokých škôl s transparentným dopadom na ich financovanie," podčiarkla aliancia.

PAS si uvedomuje dôležitosť postavenia Národnej rady SR v živote krajiny. "Žiadame všetkých poslancov, aby dôstojne a zodpovedne zastávali svoj mandát, či budú podporovať vládu alebo budú súčasťou opozície. V snahe o zvyšovanie životnej úrovne všetkých obyvateľov Slovenska a o skvalitňovanie podnikateľského prostredia by sa poslanci mali vyhýbať extrémnym postojom a plniť svoje poslanie podľa zloženého poslaneckého sľubu," upozornila PAS.

Podnikateľská aliancia Slovenska verí, že v novom volebnom období bude prezident Slovenskej republiky aktívne vstupovať do politického života a v plnej miere využije svoju autoritu a právomoci, aby sa v štáte naplňoval demokratický systém a liberálna ekonomika. To sú nevyhnutné predpoklady na zdarný vývoj hospodárstva a zlepšovanie kvality života jeho obyvateľov.

Podľa PAS je dôležité, aby sa proti korupcii a klientelizmu nebojovalo iba naoko, ale aby sa reálne očistil verejný život. PAS apeluje na všetky vládne strany, aby budúce programové vyhlásenie vlády obsahovalo konkrétne a presne merateľné opatrenia, teda nie vágne a všeobecné vyjadrenia.

01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 03 - Modified: 2024-03-08 09:28:23 - Feat.: - Title: Dokonalý biznis plán? Dvojica študentov prespáva v nehnuteľnostiach, aby majiteľom ukázali, že v nich nestraší 04 - Modified: 2024-02-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Zomrel bankár Jacob Rothschild. Kto to bol a prečo je táto rodina už stáročia terčom najhlúpejších konšpirácií? 05 - Modified: 2024-01-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Obľúbený fast food pomaly mizne zo Slovenska. V Bratislave zostáva už len jedna prevádzka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:09