StoryEditor

Strany si rozdelili parlament. Kotleba mal jedinú podmienku

21.03.2016, 09:23
Autor:
TASRTASR
Sulík vyhlásil, že so šéfom ĽSNS sa rokovalo úplne bez problémov.

Štyri opozičné strany SaS, OĽaNO-NOVA, ĽSNS a Sme rodina si medzi sebou rozdelia osem pozícií predsedov parlamentných výborov. Takéto prerozdelenie vzišlo z dnešného rokovania lídrov v parlamente.

Výbory pre opozíciu

Opozičné strany budú mať predsedov v Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti NBÚ, Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti SIS, Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, ako aj vo Výbore NR SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ.

Opoziční poslanci budú aj na čele Výboru NR SR pre hospodárstvo, Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj, Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny a vo Výbore NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Opozičný nominant bude aj v čele osemčlennej komisie na kontrolu používania informačno-technických prostriedkov.

Pôvodne sa hovorilo o siedmich predsedov výborov, s čím nebol predseda SaS Richard Sulík spokojný.

"Pomer 12 ku 7 nezodpovedá volebnému výsledku a pomeru poslancov. Doteraz bolo vždy zvykom deliť to v pomere podľa počtu poslancov," povedal Sulík.

Kotleba bez predsedu

Opozičná ĽSNS Mariana Kotlebu napokon ako jediná parlamentná strana neobsadí ani jedno kreslo predsedu výboru. Po rokovaní lídrov v parlamente to novinárom oznámil šéf SaS Richard Sulík.

Opozícia si rozdelila osem predsedníckych kresiel. SaS a OĽaNO-NOVA obsadia po tri a Sme rodina dve. ĽSNS ako kompenzáciu dostala až šesť kresiel podpredsedov vo výboroch. ĽSNS mala podľa Kotlebu jedinú prioritu, a to je zahraničný výbor. "Získali sme tam podpredsednícke miesto, tak sme spokojní," povedal Kotleba, meno však neprezradil.

Richard Sulík deklaroval, že s Kotlebom sa rokovalo úplne bez problémov. "On vníma, že je nováčik v parlamente," uzavrel.

Jedno meno je isté

Predsedom poslaneckého klubu SNS bude Tibor Bernaťák. Novinárom to dnes povedal líder národniarov Andrej Danko s tým, že SNS obsadí aj dve predsednícke funkcie vo výboroch, a to v zdravotníckom a brannobezpečnostnom.

SNS bude nominovať aj ministra obrany. Danko však nepovažuje za problém, že národniari budú zároveň predsedať výboru, ktorý bude okrem iného ministerstvo aj kontrolovať. "Viem, že budeme predmetom atakov a konfliktov. Skúsme rešpektovať, že sú tu nejaké dohody, požiadavky a vnútorné vzťahy. Je tu situácia, ktorá vznikla z volieb, vznikajú nové pravidlá. Je tu situácia, aká ešte v NR SR nebola," uzavrel Danko.

Všetky mená predsedov výborov zatiaľ známe nie sú. Ich voľba sa uskutoční v stredu 23. marca na ustanovujúcej schôdzi NR SR.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 16:09:50 - Feat.: - Title: Gruzínski poslanci schválili návrh sporného zákona o zahraničných agentoch. V uliciach sa protestuje 03 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov 04 - Modified: 2024-04-14 12:31:28 - Feat.: - Title: Šéfa parlamentu budeme riešiť pravdepodobne až po eurovoľbách, tvrdí Blaha. Hajko hovorí, že Fico taktizuje 05 - Modified: 2024-04-15 08:49:33 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko chce odvolávať Dolinkovú. Ministerka odkazuje, že klamú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 00:30