Som vedec
StoryEditor

Ficov lov na mozgy sa skončil fiaskom

17.03.2016, 23:00

Jeden. To je skóre štátu v počte šikovných Slovákov, ktorých sa mu podarilo za dva a pol mesiaca zlákať spoza hraníc späť domov, na Slovensko. V rámci programu „Návrat domov“ z dielne rezortu školstva totiž vlani v decembri vypísali štátne inštitúcie na pokyn druhej vlády Roberta Fica sedem pracovných pozícií, na ktoré lákali odborníkov zo zahraničia. Išlo o prácu na Ekonomickej univerzite, ministerstve financií, Univerzite Komenského a v Národnom poľnohospodárskom a potravinárskom centre. Tie sa doteraz usilovali privábiť úspešných odídencov pod svoje strechy. Neúspešne. Aká bola motivácia, aby sa vrátili späť a pracovali za slovenský plat v štátnej správe? Peniaze. Za to, že uzatvoria so zamestnávateľmi pracovné zmluvy, by dostali jednorazový „navrátilský“ príspevok 10- alebo 50-tisíc eur. Ako náhradu za vynaložené náklady na získanie svojich vedomostí, skúseností a kontaktov. Záujem vrátiť sa späť síce prejavili podľa rezortu školstva dvaja, kritériám však vyhovela len jedna uchádzačka. Úspešne obsadeným miestom je pozícia univerzitného profesora na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského, ktoré obsadila Ľubica Beňušková.

Celý grant až za odpracovaný rok
„Vyštudovala na našej fakulte, pracovala dlhé roky v zahraničí a vyše desať z nich aj na univerzite na Novom Zélande, pričom s nami udržiavala kontakt a študenti tam mohli chodiť na poznávacie pobyty,“ povedal dekan fakulty Jozef Masarik. Beňušková už s univerzitou uzavrela pracovnú zmluvu a venovať sa bude umelej inteligencii. Okrem šikovnej expertky získa fakulta aj ďalší bonus. Grant v hodnote takmer 45-tisíc eur. „Použitý bude najmä na vybudovanie laboratória, ale aj na jej vedeckú prácu,“ ozrejmil Masarik.

Keďže Beňušková obsadí pozíciu experta, pretože za hranicami Slovenska pracovala dlhšie ako desať rokov, od štátu dostane „navrátilský“ príspevok 50-tisíc eur. Ten jej bude vyplatený v dvoch splátkach. Prvú polovicu dostane pri podpise zmluvy so zamestnávateľom, druhú po odpracovaní jedného roka. Ak dá navrátilkyňa výpoveď skôr, ako odpracuje rok, musí časť grantu vrátiť. Štát pritom vypísal pre expertov dokopy štyri pozície, obsadil však len túto jednu z nich. Čo sa týka pozícií mladých odborníkov, o ktoré sa mohli uchádzať Slováci, ktorí ukončili vysokoškolské štúdium v zahraničí a nemajú viac ako 40 rokov, z troch vypísaných pozícií neobsadili štátne inštitúcie ani jednu. Za takéto miesto ponúkal štát navrátilcom grant vo výške 10-tisíc eur. „Rozhodne ide o nedostatočnú motiváciu, ktorá nekonkuruje iným ponukám, aby Slovákov v zahraničí presvedčila vrátiť sa domov,“ povedala mladá slovenská vedkyňa z Dánskej spoločnosti pre výskum rakoviny v Kodani Petra Hamerlik. Tá spolupracuje so svetovou špičkou, vypracovala sa medzi expertov na liečbu nádorových ochorení mozgu a dosahuje svetové úspechy.

Nedostatočná motivácia
Jej slová potvrdzuje aj ďalší Slovák pracujúci v zahraničí. „Na Slovensko sa vrátiť chcem, ale dostatočnou motiváciou pre mňa nie je jednorazový príspevok štátu, keď v ďalších mesiacoch bude môj plat v priemernej výške slovenského úradníka (pozn. red. – 860 eur),“ povedal manažér spoločnosti M.B.A. Empire Miroslav Hlubovič, ktorý pracuje v Číne a študoval v Prahe. Zaujímavé by to podľa neho bolo iba v prípade, ak by mal zabezpečený aspoň porovnateľný plat, aký má teraz. Hamerlik sa nad finančným príspevkom iba usmieva. V Dánsku totiž dostala oveľa vyšší päťročný grant. A okrem platu dostáva špeciálne na výskum 67-tisíc eur ročne. No a práve takýchto podporných programov je v cudzine mnoho.

Motivácia štátu nie je dostatočná ani podľa analytičky Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť Renáty Králikovej. Desaťtisíc eur totiž predstavuje necelé tri platy v zahraničných organizáciách, akými sú napríklad OECD alebo inštitúcie Európskej únie, ozrejmuje Králiková. „Takže ak je človek fakt dobrý a peniaze sú pre neho motiváciou, tak pôjde radšej von,“ dodáva. Ani podľa prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska nie sú finančné stimuly od štátu pre Slovákov v cudzine takmer žiadnym lákadlom. „Môžu im síce pomôcť prekonať prvotný šok, keď si porovnajú výplatu doma s tou, čo dostávali, ale vo veľkom im záleží najmä na kvalite života vrátane politickej situácie a na odbornom raste,“ povedal výkonný riaditeľ aliancie Peter Kremský s tým, že vyše polovice opýtaných sa vrátiť domov vôbec neplánuje.

Zo štátnej kasy vyčlenili na projekt ročne milión eur v rokoch 2015 až 2018. „Cieľom návrhu je skvalitňovanie verejných služieb, prípadne vedy, výskumu a vysokoškolského vzdelávania,“ povedala hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová-Ksenzsighová.

01 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 02 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 05 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 22:46