Andrej KiskaTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Neprípustné a arogancia moci. Kiska sa pustil do Kotlebu

16.03.2016, 10:32
Autor:
chocho
Na kraji sú presvedčení, že ak by v tejto hre zazneli výrazy ako „židovské hovná“, alebo „cigánske lajná“, tak by ľudia kritizujúci Kotlebovo rozhodnutie, žiadali toto predstavenie zrušiť ako prví.

"Je neprípustné, aby niekto ako pán Kotleba z pozície moci prerušil a zakázal pokračovať v divadelnom predstavení," píše prezident Andrej Kiska na Facebooku o tom, že banskobystrický župan Marian Kotleba nechal prerušiť divadelnú hru uprostred predstavenia.

Zároveň je podľa Kisku neprípustné, aby niekto podával trestné oznámenie kvôli obsahu divadelnej hry. Kiska vraj telefonoval so šéfom Divadelného súboru Jána Chalupku v Brezne pánom Gabrielom Obernauerom. Ten sa mal prezidentovi sťažovať, že za 90 rokov súbor takú aroganciu moci nezažil.

NEPRÍPUSTNÉ KONANIENie každá divadelná hra nám musí vyhovovať, nie z každého filmu odchádzame z kina spokojní. A mnohým...

Posted by Andrej Kiska on 16. marec 2016

"V predstavení sa od počiatku používali krajne expresívne výrazy ako „nakopať riť“, „rozbiť papuľu“, alebo „ku.va“," obhajuje Banskobystrický samosprávny kraj rozhodnutie jeho župana Mariana Kotlebu zrušiť divadelné predstavenie.

V stanovisku sa argumentuje tým, že bolo objednané ako sprievodný kultúrny program pri oceňovaní najlepších učiteľov kraja. "Išlo o slávnostnú udalosť."

Frekvencia vulgarizmov sa podľa stanoviska stupňovala až do stavu, kedy zazneli výrazy ako „srbské hovná“ a „slovanské lajná“. Vtedy sa Kotleba rozhodol predstavenie ukončiť.

Na kraji sú presvedčení, že ak by v tejto hre zazneli výrazy ako „židovské hovná“, alebo „cigánske lajná“, tak by ľudia kritizujúci Kotlebovo rozhodnutie, žiadali toto predstavenie zrušiť ako prví.

V súvislosti so spomínanými výrokmi dokonca predstavitelia kraja zvažujú podanie trestného oznámenia. Majú totiž podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

Ide o predstavenie Kováči Divadelného súboru Jána Chalupku mesta Brezno. Kotleba dal pokyn na zrušenie predstavenia priamo zo sály, kde hru sledoval.

Župan Kotleba, po novom už aj poslanec Národnej rady, je často obviňovaný z vyznávania fašistickej či neonacistickej ideológie. On to však ostro odmieta a voči podobným obvineniam sa bráni dokonca aj žalobami. Paradoxne však podobné praktiky, ako je cenzúra umenia, boli v čase totalitných režimov bežnou praxou.

VYJADRENIE BBSK K ZASTAVENIU DIVADELNÉHO PREDSTAVENIADivadelné vystúpenie Kováči v podaní Divadelného súboru Jána...

Posted by Banskobystrický samosprávny kraj on 16. marec 2016

01 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia 02 - Modified: 2024-03-22 12:10:23 - Feat.: - Title: Na letné Štiavničky smeruje viac ako tisíc mladých európskych nádejí: Dávame dokopy oslnivé podujatie 03 - Modified: 2024-03-21 15:43:11 - Feat.: - Title: V desiatich okresoch vyhlásia od polnoci mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďov. Zasadnú krízové štáby 04 - Modified: 2024-03-20 14:13:05 - Feat.: - Title: Európska únia pomôže regiónom, ktoré čelia odlivu mladých ľudí, podporu získa aj stredné Slovensko 05 - Modified: 2024-03-16 17:53:15 - Feat.: - Title: Banská Bystrica plánuje obmedziť pohyb vozidiel po pešej zóne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 21:20