StoryEditor

Hlavná motivácia koaličných rokovaní: strach z Kiskovej vlády

14.03.2016, 23:00
Povolebné usporiadanie. Podľa politológa je úradnícka vláda neprijateľná najmä pre Roberta Fica a Smer.

Rokovania o zostavovaní vlády nabrali závratnú rýchlosť. Pred víkendom sa ešte zdalo, že Robert Fico bude neúspešný, za tri dni však nabrali rokovania medzi Smerom, SNS, Mostom a Sieťou obrovské tempo.

Podľa informácií HN, ktoré potvrdili zdroje z troch strán rokujúcich o vláde, je za vysokou rýchlosťou strach. Nie však strach z predčasných volieb, ale z úradníckej vlády, ktorú by zostavoval prezident Andrej Kiska.

Medzi stranami totiž existuje obava, že by z Kiskovej úradníckej vlády vznikla strana, ktorá by mohla uspieť vo voľbách a odkrojiť z ich percentuálneho koláča.

„Prezident po voľbách poveril predsedu strany, ktorá získala najviac hlasov zostavením vlády, tak ako to aj avizoval. Poverenie stále platí a preto nie je a nebol dôvod na žiadne ďalšie kroky,“ povedal HN hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Neprijateľné pre Fica
Motiváciu strachom z Kisku na zrýchlené rokovanie pripúšťa aj politológ Grigorij Mesežnikov: „Najmä pre Roberta Fica je to neakceptovateľné, lebo by prišli o mocenské mechanizmy a úradnícka vláda by nemala nijaké väzby na biznis skupiny. Za istých okolností by bola pre nich dokonca menej prijateľná ako vláda zložená z opozičných strán.“

Obava z úradníckej vlády je menej výrazná pri malých stranách. Nikto zo štvorice zúčastnených si však podľa Mesežnikova neželá predčasné voľby.

Sieť a Most kritike neujdú
Rýchlosťou, akou sa rozbehli koaličné rokovania, sú prekvapení aj politológovia. „Je to aj pre mňa veľká záhada, prečo sa tak ponáhľajú. Neviem si to dosť dobre vysvetliť, možno sú to len také osobné prestížne dôvody, aby niečo nezmeškali,“ zamýšľa sa politológ Miroslav Kusý.

Nespokojnosť voličov naznačujú dve iniciatívy proti vláde Mosta a Siete so Smerom, ktoré sa včera spustili na sociálnych sieťach. Za približne päť hodín ich podpísalo viac ako 12-tisíc ľudí.

01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 05 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:38