Snímka: HN/Marek Kmeť
StoryEditor

Sága jedného gazdu. Ako Procházka (ne)chcel ísť do vlády so Smerom

14.03.2016, 23:05
Autor:
chocho
Radoslav Procházka stihol za posledné mesiace svojimi výrokmi zmiasť aj majstra sveta v orientačnom behu.

Všetko nasvedčuje tomu, že Radoslav Procházka úspešne zakotví so stranou Sieť vo vláde. Za všetky tie kotrmelce, výhovorky a vývrtky pred kamerami si to aj zaslúži. No nebude to pravicová koalícia, ako si zrejme väčšina jeho voličov priala, ale vláda so Smerom.

Že volebný výsledok bol pre Sieť a Procházku veľkým sklamaním, o tom niet žiadnych pochýb. Gazda, ako Procházku mnohí nazývajú, sa už videl ako líder pravice a trúfal si dokonca aj na 20 percent.

Procházka pritom stihol za posledné mesiace svojimi výrokmi zmiasť aj majstra sveta v orientačnom behu. Raz vládu so Smerom pripúšťal, potom vylúčil a vzápätí si kládol podmienky. Sága Procházku so Smerom pokračovala aj po voľbách a momentálne vrcholí. Ale pekne poporiadku.

Áno, nie, možno

Najprv sa Procházka v júli 2015 v HNtelevízii vyjadril, že "asi je zrejmé, že vládu budú zostavovať buď Smer alebo Sieť." V septembri prípadnú povolebnú spoluprácu nevylúčil s nikým, ani so Smerom.

V decembri Procházkovo koketovanie so Smerom pokračovalo. Pripustil možnosť spolupráce za určitých podmienok.

18. januára 2016 už bol o niečo priamejší. "Pre nás je kľúčové, aby sme presadili hmotnú zodpovednosť politikov a zákaz schránkových firiem.  A keď sa to podarí s nimi... Ľudia si to zaslúžia,“ vyhlásil šéf Siete o prípadnej povolebnej spolupráci so Smerom.

O deň neskôr v HNtelevízii vyhlásil, naoko už definitívne, že „nikto v Sieti neuvažuje, neplánuje a neželá si koalíciu so Smerom.“

Nestretol. Stretol, ale neformálne

Ak sa vám zdá, že Radoslav Procházka pred voľbami až príliš ľahko menil postoje, po voľbách sa na tom nič nezmenilo.

Rokovať s predsedom Smeru o účasti vo vláde ja nebudem,“ povedal Procházka novinárom v pondelok 7. marca. Na otázku, či už rokoval s Robertom Ficom, odpovedal evidentne zaskočený: "Nie". Nový čas totiž prišiel s článkom dokazujúcim, že Procházka bol na Úrade vlády. Fotky ukazujú, že tam bol aj Robert Fico.

9. marca Procházka priznal, že sa stretol s podpredsedom Smeru Robertom Kaliňákom. „Išlo o neformálne stretnutie a na to nepotrebujem súhlas strán, pretože neformálne sa môžem stretávať s hocikým,“ vysvetľoval vtedy.

Momentálne už rokuje Procházka o vstupe Siete do koalície so Smerom, Slovenskou národnou stranou a Mostom.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:02