Šéf Siete Radoslav ProcházkaTASR
StoryEditor

Procházka ako gazda neskončil

10.03.2016, 23:00

„Sieť sa rokovania so Smerom nezúčastní.“ Takýto jasný odkaz poslal začiatkom týždňa šéf Siete Radoslav Procházka. O niekoľko dní niekdajší nádejný „gazda pravice“ priznal, že sa predsa len stihol deň po voľbách stretnúť so Smerom. Potichu. Podľa informácií HN z prostredia strany je aj toto dôvodom, prečo včera zvolala strana mimoriadne rokovanie predsedníctva.

Sieť zvolala mimoriadnu schôdzu
Ako tvrdia pre HN viaceré zdroje z prostredia strany, jednou z otázok, ktorá sa ocitla na stole predsedníctva, je aj koniec Radoslava Procházku na čele Siete. Odvolať by ho však mohla iba trojpätinová väčšina všetkých delegátov strany. Podobné scenáre včera pre portál aktuality.sk vylúčil prvý podpredseda Siete Andrej Hrnčiar. „Dávam tomu nulové percento. To nie je témou dnešného rokovania predsedníctva,“ reagoval na kuloárne reči. Neprehľadnú situáciu v strane pritom spôsobilo práve tajné nedeľné stretnutie Procházku na úrade vlády. A najmä vyjadrenia šéfa Siete na túto tému. Keď sa novinári Procházku v pondelok spýtali, či už s Ficom stihol rokovať, s prekvapeným pohľadom odpovedal: „Nie.“

Niečo iné však ukazovali fotografie denníka Nový Čas. Reakcia? Procházka sa najprv vykrúcal, najskôr tvrdil, že fotografie ho zachytávajú na ceste na úplne iné stretnutie. „Kde som ja v nedeľu bol alebo nebol, nie je vaša vec. Nemusím vám desaťkrát odpovedať na niečo, na čo som pravdivo odpovedal už predtým,“ povedal novinárom.

Procházka sa stretol s Kaliňákom
Následne prišiel s inou verziou. Navštívil vraj iného vládneho predstaviteľa – smerácku dvojku Roberta Kaliňáka. Dôvodom, prečo o stretnutí neinformoval predsedníctvo strany, bolo podľa neho to, že nešlo o dôležité stretnutie. Podobný názor však nezdieľajú samotní členovia predsedníctva. V reakcii na „gazdovo“ priznanie takmer vzápätí podpredseda Siete Miroslav Beblavý rezignoval z postu podpredsedu.

„Dôvodom je vážne narušenie mojej dôvery v predsedu strany,“ napísal na sociálnej sieti Beblavý. Na jeho rezignáciu reagoval Procházka ostrými slovami: „Tí, ktorí túžili po rýchlom úspechu a úžitku, sú sklamaní, ale jadrom Siete sú a zostanú ľudia, ktorí z nej urobia dlhý a dobrý príbeh.“

Hovorkyňa Siete Karolína Ducká včera popierala, že by bol spor Procházku s Beblavým témou schôdze predsedníctva. „Budú sa riešiť aktuálne témy,“ odkázala krátko pred začiatkom rokovaní. Spresnila, že to bude najmä povolebná spolupráca. Podobne sa strana oficiálne nevyjadrovala ani k možnosti Procházkovho konca. Politológovia majú na túto tému zmiešaný názor. „Z politickej strany, ktorá mala ešte tri týždne pred voľbami ašpiráciu mať premiéra, zostavovať pravicovú vládu, sa počas veľmi krátkej doby stala strana, ktorá sa ledva dostala do parlamentu,“ hovorí politológ Tomáš Koziak.

Práve za takýto výsledok je podľa politológa Procházka „zrelý na odvolanie“. Najviac strane uškodil záver kampane a predvolebné debaty, hovorí sociologička Silvia Porubänová. „Aj preto možno predpokladať, že najväčší diel zodpovednosti nesie práve predseda,“ dodala.
Bez Procházku to nepôjde

Na možnosť rezignácie lídra Siete sa pozerajú odborníci skepticky. „Nepredpokladám, že by Procházka odstúpil. Na ňom do značnej miery táto strana stojí,“ hovorí politológ Miroslav Kusý. Pokiaľ by k takémuto scenáru aj došlo, predznamenalo by to podľa nich pád strany. Podľa Koziaka netreba zabúdať, že Sieť vznikla ako pokračovanie úspechu Radoslava Procházku v prezidentských voľbách – a de facto je jeho dieťaťom.

Ďalší odborníci súhlasia. „Keď sa spýtate, čo je Sieť, tak Sieť je Procházka. Neviem si predstaviť, že by bez neho dokázala strana získať čo i len 5 percent v prípade predčasných volieb, ale aj ďalšieho pokračovania strany,“ hovorí majiteľ prieskumnej agentúry Polis Ján Baránek. Procházka z funkcie neodstúpil, predstavil však osem bodov, ktoré budú základom pre ďalšie koaličné rokovania.

01 - Modified: 2022-08-31 15:00:00 - Feat.: - Title: Google, AOL či Yahoo. Pozri sa, ktorí giganti vládli internetu v minulosti a kto im kraľuje teraz 02 - Modified: 2021-02-23 08:30:13 - Feat.: - Title: Nielen stále nižšie emisie. Odborníci volajú po výraznom rozšírení nabíjacej infraštruktúry 03 - Modified: 2020-12-22 08:22:31 - Feat.: - Title: Výfuk majú v elektrárni a často horia. Toto sú najväčšie mýty o elektromobiloch 04 - Modified: 2018-08-03 11:36:09 - Feat.: - Title: Mobilná sieť nahlási autu červenú na semafore a pomôže mu vidieť za roh 05 - Modified: 2017-10-02 13:42:51 - Feat.: - Title: Najviac pred voľbami míňali Smer a OĽaNO
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:41