Marian Kotleba v uniforme.TASR/Radoslav Stoklasa
StoryEditor

10 vecí, ktoré Kotleba sľúbil, ale nesplní

07.03.2016, 23:00
Viaceré body volebného programu podľa politológov zaváňajú rasizmom a kopírujú totalitný režim.

Založiť domobranu, ochrániť ľudí pred stupňujúcim sa cigánskym terorom, nedovoliť adopciu detí úchylmi, kontrolovať obsah vysielania súkromných médií, zaviesť policajné cvičenia v čiernych osadách, rovnú daň 15 percent, vystúpiť z Európskej únie, zo zločineckého paktu NATO či obnoviť slovenskú korunu. Toto je len zlomok z priorít parlamentnej politickej strany Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) pod taktovkou Mariana Kotlebu, ktorý sa netají obdivom k vojnovému zločincovi Tisovi. Viaceré ciele kotlebovcov sú podľa politológov nezrealizovateľné, protirečia si a ich presadením by sa dosiahol iba opak toho, po čom ich prívrženci túžia. „Mnohé body volebného programu majú prvky totalitného systému, Hlinkovej gardy či slovenského štátu,“ povedal politológ Miroslav Kusý.

1. Funkčný štát
„Najväčším zločinom je privatizácia strategických podnikov a ich odovzdanie do rúk cudzincov.“
– znížiť počet poslancov v parlamente zo 150 na 100
– umožniť občanom odvolať parlamentného poslanca z funkcie
– zrušiť financovanie politických strán zo štátneho rozpočtu
– zaviesť rovnú daň 15 percent
– prijať vyrovnaný štátny rozpočet

Podľa politológa Miroslava Kusého je prvý bod volebného programu ĽSNS rôznorodým mixom požiadaviek. Niektoré sú podľa neho populistické, iné hodené len tak „do pľacu“ a mnohé nie je možné dosiahnuť. Viaceré body presadzujú podľa politického analytika Jána Baránka aj iné politické strany, napríklad Smer či SNS. Problém vidím napríklad pri bode o odvolávaní poslancov. „Neviem si to predstaviť, pretože na to by bolo nutné zmeniť ústavu. Ale aj tak mi je nejasné, ako by zistili, kto sú voliči daného parlamentného poslanca, nakoľko takéto výsledky nemáme,“ ozrejmil Baránek.

2. Bezpečnosť
„Slušní ľudia na Slovensku sú dennodenne okrádaní, znásilňovaní a vraždení cigánskymi extrémistami.“
– založiť domobranu, ktorá ochráni slušných ľudí všade tam, kde zlyhala polícia
– rozšíriť právo pri ochrane života a majetku použiť zbraň
– zaviesť policajné cvičenia v čiernych osadách
– zlikvidovať čierne stavby – paláce zbohatlíkov aj nelegálne osady

„Z týchto opatrení cítiť čistý rasizmus,“ okomentoval body politológ Grigorij Mesežnikov. Odobrať polícii monopol na udržiavanie poriadku v krajine by podľa neho bolo v rozpore s demokraticky zriadenou spoločnosťou. Opatrenia označil jednoznačne za represívne. „Záujmom zaoberať sa rómskou otázkou však určite Marian Kotleba získal množstvo voličov na východe Slovenska, kde ľudia čelia tomuto problému každý deň,“ dodal politický analytik Ján Baránek.

3. Starostlivosť
„Človek, ktorý celý život poctivo pracoval, má menší príjem, ako nikdy nepracujúci cigánsky zlodej.“
– prácu ponúknuť všetkým
– nezamestnaných zapojiť do výstavby bytov a ciest, opráv škôl, nemocníc a kultúrnych pamiatok
– tým, ktorí odmietnu pracovať, nedať zadarmo nič – domy, dávky, príspevky
– určiť dôchodkový vek na 60 rokov
– zvýšiť materskú dávku na sto percent platu matky a jej poberanie predĺžiť na tri roky

Názor, že každý musí pracovať bez ohľadu na to, či pôjde o užitočnú činnosť, vychádza podľa politológa Miroslava Kusého z čias komunizmu. A rozhodne nejde o požiadavky v demokratickom režime. Tiež podľa neho nie je možné len tak „od brucha“ stanoviť dôchodkový vek na 60 rokov, keďže sa vypočítava podľa presne stanovených kritérií. „Je niekoľko kategórií ťažko nezamestnaných. A neviem si predstaviť, že tých, ktorí odmietnu pracovať, by vyhodnocovali práve členovia Kotlebovej strany,“ uviedol politológ Grigorij Mesežnikov. Zamyslel sa aj nad tým, ako by to vyzeralo s Kotlebom, keby sa narodil v osade na pokraji chudoby, bez možností a vzdelania. „Ide o absolútne nespravodlivý bod v rozpore so základnými prvkami demokratickej spoločnosti,“ uzavrel.

4. Ochrana
„Slovensko nie je Afrika! Nikdy sa nepodriadime cudzincom!“
– obnoviť ochranu štátnych hraníc
– nasadiť na ochranu hraníc armádu
– neprijať ani jedného imigranta
– vyhostiť všetkých imigrantov, ktorých k nám natlačí Európska únia či dovezie vláda

Aj tieto opatrenia vykazujú podľa politológa Miroslava Kusého jasné prvky totalitného režimu. „Vtedy boli zadrôtované hranice nie kvôli tomu, aby sa niekto dostal ku nám, ale aby sme sa nedostali von my. Teraz sme však súčasťou Európskej únie a preto pre nás platia isté pravidlá,“ povedal. Podľa politického analytika Jána Baránka nejde v rámci tohto bodu o žiadne novinky, keďže tieto heslá prezentoval Kotleba dlhodobo. A práve na nich získal pravdepodobne viaceré hlasy.

5. Zdravie
„Nedovolíme odsúvanie pacientov na vedľajšiu koľaj.“
– obnoviť bezplatnú zdravotnú starostlivosť
– založiť jednu štátnu zdravotnú poisťovňu
– zrušiť sankcie za odmietnutie očkovania
– obnoviť jednu štátnu záchrannú službu, pričom sanitka bude vždy s lekárom

V tomto bode sa podľa politického analytika Jána Baránka mieša odbornosť s politikou. Vo všeobecnosti sa však pritom podľa neho tieto body nevyznačujú extrémizmom a kontroverznosťou. Viaceré z nich prezentujú aj iné strany v rámci slovenského politického spektra. Do sanitiek by však podľa Baránka stačilo dosadiť namiesto lekárov paramedikov.

6. Sebestačnosť
„Odpad, ktorý nechce jesť nikto na Západe, vnucujú obchodné reťazce práve nám.“
– vrátiť strategické podniky do rúk štátu
– odstrániť zvýhodňovanie zahraničných podnikateľov pred slovenskými
– obnoviť poľnohospodárstvo
– zabrániť cudzincom skupovať slovenskú pôdu

Podobné požiadavky so sociálnym duchom má podľa politológa Grigorija Mesežnikova aj politická strana Smer. „Rovnako ako pri Smere, aj tu dochádza ku kolízii sociálnej demokracie s pravidlami Európskej únie,“ upozorňuje Kusý. Naráža napríklad na bod týkajúci sa zamedzeniu cudzincom skupovať slovenskú pôdu. Princíp cezhraničného nákupu pôdy totiž všeobecne platí v rámci celej únie. Zavedením tohto bodu by podľa Kusého urobilo Slovensko krok vzad. Podľa politického analytika Jána Baránka kopírujú opatrenia v rámci tohto bodu Kotlebovho volebného programu názory sovietskeho vodcu Vladimira Putina.

7. Hodnoty
„Za manželstvo budeme vždy pokladať len zväzok muža a ženy.“
– výchovu a vzdelávanie mládeže postaviť na tradičných národných a kresťanských hodnotách
– ochrániť deti pred nemravnosťami v médiách
– zakázať prevádzkovanie výherných automatov
– nedovoliť registrované partnerstvá a adopcie detí úchylmi
– zaviesť kontrolu obsahu vysielania súkromných médií

„Vrátime sa tam, kde sme boli za komunistov,“ okomentoval snahu kontrolovať obsah vysielania médií politológ Miroslav Kusý. Zavedenie cenzúry je totiž jasným prvkom totalitného štátu. Direktívne nariadiť niečo také v demokratickej spoločnosti je podľa neho „utrhnuté z reťaze“. „Išlo by o velikánsky krok dozadu. S totalitným režimom máme najhoršie skúsenosti a preto je vôbec absurdné prísť s takýmto návrhom,“ dodal Kusý.

8. Armáda
„História nám ukázala, že spoliehať sa môžeme len sami na seba.“
– presadiť vystúpenie Slovenska zo zločineckého paktu NATO
– stiahnuť slovenských vojakov z okupačných zahraničných misií
– obnoviť myšlienku bloku vojenskej neutrality
– vybudovať protivzdušnú obranu
– obnoviť základnú vojenskú službu na princípe dobrovoľnosti

Týmito opatreniami by si Slovensko podľa politológa Grigorija Mesežnikova namiesto pomoci podkopalo vlastnú obranu, vystavilo by sa hrozbe a odovzdalo do rúk zločincom. „Ak by sme totiž vystúpili z medzinárodných organizácií a niečo by sa stalo, nik by nám neprišiel na pomoc,“ vysvetlil. Slovensko je malá krajina a tieto požiadavky sú aj podľa politológa Miroslava Kusého čírymi fantáziami v súčasnom globalizovanom svete. „Bolo by totálnym nezmyslom postaviť okolo Slovenska Čínsky múr. Spôsobil by totiž rozvrat a krach krajiny,“ ozrejmil.

9. Suverenita
„Slovensko postavíme nad diktát z Bruselu!“
– obnoviť slovenskú korunu
– uskutočniť referendum o vystúpení z Európskej únie
– nadradiť slovenské právo nad príkazy z Bruselu
– nahradiť jednostrannú orientáciu na Západ vyváženou spoluprácou so všetkými krajinami sveta

„Slovensko je malá krajina, ktorá nemá na to, aby mohla bezpečne a efektívne fungovať ako veľmoc úplne sama. Veľmocou totiž nie je,“ uviedol politológ Miroslav Kusý na margo Kotlebovej snahy izolovať Slovensko od medzinárodných organizácií. Prerušiť väzby s okolitým svetom by bolo podľa neho jednoznačne absurdné. Na túto chybu by Slovensko podľa neho veľmi rýchlo doplatilo.

10. Príroda
„Slovenskú prírodu ubránime pred ťažobnými spoločnosťami.“
– zvýhodniť používanie alternatívnych palív LPG a CNG
– obnoviť lesy masovou výsadbou
– sprísniť tresty za devastáciu životného prostredia

Posledný bod volebného programu Kotlebovej strany nie je ničím kontroverzný. „Ide o svetový trend. Za ochranu životného prostredia sa zasadzujú všetky politické strany – či už liberáli, konzervatívci alebo teda aj extrémisti,“ povedal politický analytik Ján Baránek. Tieto opatrenia Ľudová strana Naše Slovensko do svojho programu skopírovala v rámci povinnej jazdy aj podľa politológa Miroslava Kusého, aby utvrdila svojich voličov, že sa zaujíma aj o environmentálnu politiku.



Martina Chudá

01 - Modified: 2022-04-29 09:17:06 - Feat.: - Title: Prezidentku nazýva slúžkou, slovník prokremeľských webov je jej blízky. Kto je Kotlebova náhradníčka? 02 - Modified: 2022-03-08 14:14:01 - Feat.: - Title: Ďalšie obvinenie extrémistu. Kotleba môže mať na krku trestný čin podnecovania 03 - Modified: 2022-03-04 10:37:38 - Feat.: - Title: Najväčšia figúrka v rukách ruskej propagandy na Slovensku? Ľuboš Blaha 04 - Modified: 2021-09-29 20:12:39 - Feat.: - Title: Kotlebova kauza sa zasekla na súde. Kolíková žiada vysvetlenie 05 - Modified: 2021-02-07 10:56:27 - Feat.: - Title: Mazurek potvrdil, že odídenci z ĽSNS zakladajú novú politickú stranu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:26