StoryEditor

Kotlebova budúcnosť? Môže získať ešte oveľa viac hlasov

07.03.2016, 10:02

Voľby sú za nami. Ich výsledky mnohých prekvapili, niektorých sklamali a ďalších potešili. Všetky prekvapenia prevýšilo jedno – Kotleba. Podľa predvolebných prieskumov nemal na parlament nárok, samotné hlasovanie však všetko zmenilo.

Radikálna Ľudová strana Naše Slovensko (ĽS NS) získala vo voľbách 8,04 percenta a bezpečne sa dostala do parlamentu. Volilo ju takmer 210-tisíc ľudí. Samotného Mariana Kotlebu krúžkovalo vyše 155-tisíc ľudí. A hoci momentálne neexistuje reálna šanca, aby sa takzvaní kotlebovci podieľali na vláde, výsledky volieb zamiešali karty spôsobom, ktorý naznačuje ešte mnohé nášľapné míny.

Vynorilo sa veľa závažných otázok. Napríklad kto a prečo volil ĽS NS? Ide len o jednorazovú záležitosť, alebo si máme na ĽS NS v parlamente zvyknúť? Je na Slovensku 200-tisíc radikálov? Čo o Kotlebovi napovedá nosenie uniformy a prečo ho volili najmä mladí? 

Od Slotu ku Kotlebovi

Ak by všetci potenciálni voliči dali svoj hlas strane ĽS NS, dosiahla by až 14 percent. Vyplýva to z výskumu, ktorý pre RTVS urobila česká agentúra MEDIAN. Strana má však značnú časť priaznivcov, ktorí voliť nešli, alebo sa priklonili k inému subjektu, tvrdí sociológ MEDIANU Daniel Prokop.

Z toho vyplýva, že Kotlebova strana môže teoreticky ešte percentuálne rásť. Na druhej strane Prokop zdôrazňuje, že ĽS NS volili nestáli voliči, ktorí nemajú fixáciu na jednu stranu, a preto je možné, že v najbližších voľbách sa strana prepadne a do parlamentu sa už nedostane.

Podľa Prokopa sa základňa voličov Kotlebovej strany a strany Sme rodina Borisa Kollára do istej miery prekrýva. Aj Boris Kollár cieli na publikum, ktoré je mladé – do 35 rokov – a rovnako ako u Mariana Kotlebu, sú to voliči priemerne vzdelaní. „Sú to všetko ľudia, ktorí sa rozhodujú v posledných mesiacoch pred voľbami,“ tvrdí Prokop.

Marian Kotleba so spolupracovníkmi idú na povolebnú diskusiu TASR/Michal Svítok

Ak zanalyzujeme Kotlebových súčasných voličov z pohľadu volieb z roku 2012, zistíme, že to boli čiastočne ľudia, ktorí v roku 2012 nevolili, z veľkej časti ľudia, ktorí vtedy volili malé strany, a sčasti ľudia, ktorí volili Slovenskú národnú stranu (SNS), ktorej vtedy ešte šéfoval Ján Slota. „Asi deväť percent ľudí, ktorí volili Smer, sa presunulo k SNS a asi deväť alebo desať percent ľudí, ktorí volili SNS v roku 2012, sa presunulo k Marianovi Kotlebovi,“ povedal Prokop. Vysvetľuje si to tak, že ide o ľudí, ktorí volili radikálnejšiu Slotovu SNS.

Migranti neboli Kotlebova dominantná téma

Pre Prokopa bola zaujímavosťou našich volieb veľká účasť mladých voličov vo veku 18 až 29 rokov, z ktorých sa na voľbách zúčastnilo asi 52 percent – čo zvykom nebývalo. Táto veková kategória sa na voľbách zúčastňuje v menšej miere. To podľa Prokopa viedlo k úspechu strán, ktoré majú podporu založenú na mladých ľuďoch – Sme rodina, ĽS NS, SaS a OĽaNO. Naopak, strany, ktoré majú starších voličov – Most, KDH a Smer – skôr klesli. 

Pri predčasných voľbách z hľadiska Kotlebovej popularity by bolo podľa Prokopa dôležité, „kedy by sa konali a hlavne by záležalo na tom, ako by bolo vyargumentované ich vypísanie“. Ak by ľudia vypísanie predčasných volieb chápali tak, že ide o nerešpektovanie vôle voličov, mohol by to Kotleba využiť. Ale ak by sa to ostatným stranám podarilo podať ľuďom v prijateľnej forme, mohlo by to preferenciám ĽS NS ublížiť.

Hoci Prokop uznáva, že sčasti ľudia volili Kotlebu kvôli antiimigračným postojom, zároveň upozorňuje, že to nebola pre nich dominantná téma. Prevládajúce témy pre voličov ĽS NS boli sociálne a ekonomické. Podľa Prokopa ich bolo veľa z podpriemerne rozvinutých regiónov a vnímali to, že programy strán neriešili tieto regióny. Najlepším liekom proti ďalšiemu posilňovaniu ĽS NS je podľa Prokopa bojovať s regionálnymi problémami Slovenska. „Aby tak Kotlebova politika bola založená len na nacionalizme, pretože kvôli nacionalizmu a strašeniu ho bude voliť menej ľudí, ako keď uchopí sociálne a ekonomické problémy.“ 

Okrem vyslovene xenofóbnych a radikálnych ľudí, ktorých podľa Prokopa veľa nie je, volili Kotlebovu stranu prevažne ľudia, ktorí by mohli voliť aj iné strany. Avšak ak program veľkej strany pozostáva z piatich abstraktne opísaných bodov, tomu podľa Prokopa ľudia jednoducho neuveria. Ak by teda ostatné strany boli programovo jasnejšie a zameriavali sa na riešenie problémov ľudí, ktorí ĽS NS volili, Kotlebove preferencie by išli dole, dodal český sociológ.

Marian Kotleba s prívržencami Reuters

Príznak agresivity a násilia

Za symbolický príznak agresivity a násilia považuje psychiater Peter Hunčík prejavy ako nosenie uniformy či pochodovanie, ktorými bol Kotleba najmä v minulosti známy. Zároveň záľuba vo vojenských manieroch ukazuje obrovský rešpekt pred autoritou a vôľu vybudovať autoritatívny poriadok vo vlastnej réžii. Takýto človek podľa Hunčíka „chce, aby ľudia bez odvrávania poslúchali presne tak, ako na vojne“. Takúto osobnosť považuje za veľmi zjednodušujúcu, idúcu len po povrchu vecí.

Kotlebu volili najmä mladí ľudia. Tí podľa Hunčíka hľadajú neustále rázne a rýchle riešenia, v dnešnej dobe nechcú dlho pracovať a keď sa nájde človek, ktorý im toto ponúka, vnímajú to pozitívne. Navyše ak sa podľa neho nájde človek, ktorý im núka použitie sily, je to pre nich ešte pozitívnejšie. Hlavným motívom týchto volieb bolo podľa Hunčíka potrestať niekoho. „Tieto voľby boli iným slovom odmietnutie,“ vyhlásil psychiater. Ďalší motív vidí v tom, a je to podľa neho obraz našej spoločnosti, že niektorí voliči Kotlebu chceli len srandu a zábavu.

01 - Modified: 2022-05-02 15:04:15 - Feat.: - Title: Kotlebu jednohlasne opäť zvolili za šéfa ĽSNS. Strana označila stratu jeho mandátu za protiústavnú 02 - Modified: 2022-05-04 12:59:06 - Feat.: - Title: Kotlebovci nie sú jediní. Tieto európske strany sa hlásia k nacizmu, antisemitizmu a rasizmu, čelili aj zrušeniu 03 - Modified: 2022-04-26 14:58:59 - Feat.: - Title: Kotleba sa iba tvári, že nechápe Ústavu 04 - Modified: 2022-04-26 12:16:27 - Feat.: - Title: Kotleba sa márne snažil dostať do parlamentu, na vrátnici ho otočili 05 - Modified: 2022-04-26 15:05:28 - Feat.: - Title: Kotlebovi nepomohlo ani dobýjanie sa do parlamentu. Definitívne skončil aj klub ĽSNS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:45