Na snímke TASR sa Marián Kotleba prihovára k zhromaždeniu z auta.
StoryEditor

Anketa medzi biznismenmi: Kotleba ako Ficovo dieťa a stopka pre zmeny

06.03.2016, 23:00
Autor:
redred
Prečítajte si, čo si o víkendovom volebnom výsledku myslia podnikatelia a slovenskí topmanažéri.

Veľa prekvapení

Výsledky volieb priniesli až príliš veľa prekvapení. Neprehľadnosť podnikateľskému prostrediu neprospieva. No takisto mu neprospieva ani stabilita, ktorá nie je podložená rozumnými opatreniami.

Peter Lakata, riaditeľ marketingu ZUNO banky

Chceli ste zmenu

Výrazne nižší počet hlasov pre Smer-SD Roberta Fica je určite veľké prekvapenie. Výsledky volieb jednoznačne dokazujú, že si Slováci prajú zmenu. Svoj hlas dali vo veľkej miere aj pravicovým stranám, ktoré jasne podporili boj proti korupcii a férové zadávanie verejných zákaziek. To by malo priniesť financie na zlepšenie stavu slovenského zdravotníctva a školstva, ktoré nie sú v dobrom stave.

Radim Jančura, majiteľ spoločnosti RegioJet

Kotleba a Fico

Voľby opäť raz zobrali do rúk voliči. Otrávení, ale prišli, lebo volili proti Ficovi. Sulíka vytiahla hore Bratislava. Tých nejasných, hrajúcich na obe strany – KDH, Sieť a Most, voliči jasne odmietli. Potom je tu Kotleba, ktorého môžeme označiť najmä za Ficovo dieťa, pretože práve premiér bol tým, kto mu robil agendu. Napriek tomu by som nepreceňoval jeho vplyv. Vstup Kotlebu do parlamentu je síce smutný, no ak dôjde k zmene politickej kultúry na Slovensku, v nasledujúcich voľbách už nemusí byť témou. Z pohľadu domácich firiem by bol v danej situácii najlepšou alternatívou na premiérskom poste Richard Sulík, aj keď s množstvom kompromisov.

Luboš Sirota, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ McROY Group

Verím v rozum

Pre podnikateľov je jedným z kľúčových pilierov fungovania stabilita. Momentálne je však zložité odhadnúť, či nám ju rozloženie kresiel jednotlivých strán v parlamente dokáže zabezpečiť. Môžeme len dúfať, že pri rokovaniach o zostavení vlády a pri samotnom vládnutí preváži zdravý rozum. V opačnom prípade nás v dohľadnom období čakajú predčasné voľby. Úprimne, najväčším sklamaním bol pre mňa volebný výsledok radikálnej ĽS NS, ktorý nás odkláňa od demokracie a proeurópskeho orientovania.

Emil Mucha, riaditeľ Thermalparku Nitrava

Stopka pre zmeny

Volebná noc bola pre mňa prekvapením. Slovensko si zvolilo svojich zástupcov z množstva rozdielnych politických strán, čo môže polarizovať parlament a každá zmena v zákonoch bude podmienená veľkými politickými kompromismi. To môže byť dôvodom, že sa nebudú prijímať významné zmeny ovplyvňujúce podnikateľské prostredie v nadchádzajúcom období. Zároveň priorita novej vlády bude najmä zvládnutie predsedníctva SR v rade EÚ.

Alica Orda-Oravcová, šéfka GT&C Slovakia a viceprezidentka Slovenskej komory daňových poradcov

Chce to kumšt

Výsledky sobotňajších parlamentných volieb priniesli veľa prekvapení. Zostavenie stabilnej vlády si bude vyžadovať veľa politického kumštu, trpezlivosti a kompromisov. Verím, že sa podarí zostaviť takúto vládu. Nebude to však jednoduché.

Elena Kohútiková, zástupkyňa generálneho riaditeľa, VÚB banka

Odsun zmien

Priznám sa, že si netrúfam odhadovať, ako a či vôbec sa podarí zostaviť vládu. Preto je asi irelevantné predpovedať, aký to môže mať dosah na podnikateľské prostredie – hádam len to, že prípadné zmeny a posuny k jeho zlepšovaniu sa môžu na nejaký čas odsunúť.

Michal Meško, šéf Martinus.sk

Rozdrobenosť

Čisto zo systémového hľadiska, bez ohľadu na sledovanie záujmov jednotlivých politických strán, žiadnemu celku, ktorý má plniť nejakú funkciu, rozdrobenosť neprospeje. Opieram sa iba o momentálne pocity, bez potrebných faktov, a tak mi vychodí, že nikto to nebude mať ľahké, pretože zlepšiť podnikateľské prostredie a dosiahnuť lepšiu kvalitu života v tejto zložitej dobe si vyžiada spoluprácu mnohých subjektov. Ako to bude naozaj, to dnes ešte sotvakto dokáže predvídať.

Štefan Kassay, predseda Dozornej rady I.D.C. Holding

Dinosauri

Môžem povedať, že takýto výsledok som nečakal a som mierne potešený. Je to taký malý krok dopredu. Teda, až na niektoré extrémistické strany, ktoré sa tam dostali. To je podľa mňa zdvihnutý ukazovák pre tých starších politických dinosaurov. Myslím, že nie je reálne, aby pravica vyskladala vládu – to by ma veľmi prekvapilo.

Filip Francisty, COO digitálnej agentúry Plat4M

Vláda je reálna

Ja som nadšený z výsledkov volieb – nečakal by som až takýto úspech pravicových strán. SaS mala jednoznačne najlepší ekonomický program. S výsledkom som veľmi spokojný. Som prekvapený, že Smer mal také nízke čísla. Ešte pred dvoma mesiacmi by som im povedal vyše 40 percent. To je však znak slovenského národa, ktorý úspešným nepraje. Kto je úspešný, má potom smolu. Čo sa týka SDKÚ-DS, to je neuveriteľné. No môže sa to stať aj firme – že napriek veľkým úspechom po odchode ľudí upadne. Predpokladám, že vznikne pravicová vláda – síce bude menšinová, ale môže to byť úplne reálne.

Ľuboš Fellner, zakladateľ cestovnej kancelárie BUBO

Po eufórii hanba

Teší ma, že máme koniec vládnutia jednej strany. Zo začiatku vládla eufória. No obávam sa, že bude ťažké zostaviť vládu. Ak sa to nepodarí, bude to hanba, nastanú možno aj vážnejšie dôsledky. Môj laický názor znie, že je lepšie, keď budú nové voľby, ako stav, ktorý sme mali doteraz.

Jozef Šétaffy, Šéf Pizza Mizza

Dobrá správa pre trh práce

Dianie veľmi pozorne sledujeme, pretože to, ako vyzerá vláda, priamo zasahuje do toho, ako funguje trh práce. Síce roztrieštená, ale stále opozícia nebude rozhodne trhu práce na škodu. Práve naopak, môže to pomôcť. Lebo snaha všetko regulovať dusí vytváranie nových pracovných miest a skôr vytvára priestor na zamestnávanie na hranici zákona. Otázka je, ako sa podarí oslabenej, ale stále najsilnejšej strane dohodnúť s ostatnými stranami. A pri ôsmich stranách je to veľmi otázne.

Jaroslava Rezlerová, generálna riaditeľka personálnej agentúry Manpower

Predčasné voľby

Dokázalo sa, že slovenský volič je absolútne nevyspytateľný. Až tak, že z podzemných bunkrov povyliezali aj profašistické strany. V kampani ich pritom nebolo ani vidno a to, prečo získali taký silný mandát, je naozaj na zamyslenie. Považujem to za nie najlepší signál smerom do Európy, ale aj vnútropoliticky. A to či už z pohľadu podnikateľov, alebo bežnej verejnosti. Myslím, že aj kvôli predsedníctvu v Rade Európskej únie vznikne úradnícka vláda.

Ján Svoboda, prezident Asociácie historických hotelov Slovenska

Pravica sa vyhranila

Som rád, že pravicové strany, ktoré sa vyhranili voči Smeru, získali popredné miesta. Pevne som v takýto výsledok dúfal. Ale zároveň som sklamaný z úspechu extrémistov. Rád by som očakával, že zostaví pravica aj vládu, ale nepovažujem to za pravdepodobné.

Matej Varga, development agent pre SUBWAY Slovensko

Lepšie nebude

Začína byť tradíciou, že výsledky parlamentných volieb sú pomerne negatívnym prekvapením. Pri pohľade na rozloženie síl zásadné pozitívne zmeny či zásadné zlepšenie podnikateľského prostredia neočakávam. Veľká časť voličov poslala pomerne nezodpovedným spôsobom politikom odkaz, že majú čo zlepšovať. Uvidíme, ako tí, čo mandát dostali, dokážu túto situáciu vyriešiť.

Ján Solík, predseda Združenia mladých podnikateľov Slovenska

01 - Modified: 2024-04-02 11:08:59 - Feat.: - Title: Poznáme víťaza ankety Svetové auto roka 2024. Kórejský obor získal dve ocenenia 02 - Modified: 2024-03-23 17:23:18 - Feat.: - Title: „Tentoraz to nenechám len tak.“ Slováci si vyberajú ďalšieho prezidenta, takto sa volí v Bratislave (+ video) 03 - Modified: 2024-03-05 13:20:00 - Feat.: - Title: „Spaľováky“ bez šance: Poznáme finalistov prestížnej ankety Svetové auto roka 2024 04 - Modified: 2024-02-27 10:30:44 - Feat.: - Title: Poznáme Európske auto roka 2024. Víťazom sa stal opäť elektromobil, porazil aj prémiu 05 - Modified: 2024-02-13 17:00:00 - Feat.: - Title: Rusko zhltne východný breh Dnepra. Anketa ukazuje najhoršie obavy Ukrajincov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:53