StoryEditor

Najprv bio malinovka, potom urna. Takto volí bratislavská kaviareň

05.03.2016, 18:25
Pozreli sme sa, ako volia hipsteri. A ostatní, ktorí trávia v sobotu pri káve.

Sójové alebo bezlaktózové latté? Limonádu so zázvorom alebo bio tymiánom? V bratislavských kaviarňach sa dnes nerozhodovalo iba o tom. Otázka dňa totiž znie: voliť, alebo nevoliť? A vyzerá to, že ľudia v hlavnom meste v tom majú celkom jasno.

„Máte slabú ponuku“

Tesne popoludní, Staré mesto, Obchodná ulica. Míňame skupinu na mol opitých britských turistov a vchádzame do Foxfordu – prototypu „novodobej“ bratislavskej kaviarenskej kultúry. Volebnú atmosféru zrejme nenavodí lepšie nič iné, ako náhodne prítomný líder politickej strany. Popri hispteroch a IT geekoch tu totiž svoje espresso v sobotu poobede sŕkal aj líder SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Nás nezujíma politik, ale voliči. „Ja voliť nemôžem, som cudzinka, ale všetci moji priatelia žijú iba voľbami. Už čakám, kedy sa to skončí. Neviem, ako to nakoniec dopadne a či sa u vás niečo zmení, hovorí Anela z Čiernej hory, ktorú vyrušíme pri listovaní v knihe. A dodáva – aj keby hlasovať mohla, z ponuky, ktorú na Slovensku máme, si nevyberie. „Aj u nás to podobný príbeh,“ hovorí o svojej rodnej krajine.

Anela bola jedinou návštevníčkou Foxfordu, ktorá nevolí. Všetci ostatní áno. Bratislavská kaviareň ale nemá rada ranné vstávanie; tesne poobede sa väčšina ľudí k urnám iba chystala. A mnohí si rozhodovanie o svojom favoritovi nechali na poslednú chvíľu. „Riadim sa podľa predvolebných diskusií ale aj podľa rozhovorov s priateľmi, ešte však nie som rozhodnutá, komu dám hlas,“ hovorí do kamery HNtelevízie Veronika Kulichová.

Na „last minute“ stavila aj Eva Dyňová. „O tom, komu dám hlas, som sa rozhodla až dnes ráno, hlavný je volebný program“.

Niečo nie je v poriadku

Slovo, ktoré dnes „bratislavská kaviareň“ - teda nie celkom jasne definovaná skupina intelektuálov, hipsterov a ich kombinácie - skloňuje najviac, je zmena. „Dnes je možnosť zmeniť veci, ktoré nie sú úplne v poriadku. Chcel by som zmeniť riešenia, ktoré nefungujú,“ argumentuje Miroslav Čúzy. Komu dnes hlas dá, sa však takisto ešte nerozhodol.

Spoza obrazovky MacBooku vyťahujeme mladú Ivetu Jurčíkovú. „Prekáža mi, ako veľa peňazí ide z mojej výplaty a kde tie peniaze končia,“ hovorí s tým, že „situácia je kritická“ a k hlasovaniu ju motivuje zlepšenie podmienok pre biznis aj zamestnancov.

Kaviarenskú voličskú vzorku uzatávara jej prísediaci Tomáš Mitana. Už má odvolené – lebo nežije na Slovensku. „Volil som pár týždňov dozadu, zo zahraničia, na moje príjemné prekvapenie proces bol jednoduchý, ešte v minulých voľbách to také ľahké nebolo,“ opisuje svoju skúsenosť.

Volí sa vo veľkom

Že to Bratislava (a nie iba príslušníci jej kaviarenskej scény), zrejme myslí s voľbami vážne, dokazovali aj rady vo volebných miestnostiach. Tesne poobede boli napríklad v siedmom volebnom okrsku v Starom meste pred urnami rady, ako kedysi v obchodoch na mandarinky. Jediní, ktorých čakanie (dočasne) odrádza sme my, ostatní trpezlivo a bez reptania stoja v rade. Mladí, rodiny, ale aj dôchodcovia.

Mnohí si dokonca nechali na poslednú chvíľu aj vyzdvihnutie voličských preukazov z iných miest. „Je tu chaos a zmätok, absolútne nezorganizované,“ - bolo dnes počuť na chodbách preplnenej bratislavskej hlavnej pošty.

01 - Modified: 2021-10-11 20:41:34 - Feat.: - Title: V OST BLOCKu veríme, že sme si všetci rovní. Bez ohľadu na rasu či sexuálnu orientáciu, hovorí majiteľka kaviarne 02 - Modified: 2021-03-02 14:40:17 - Feat.: - Title: Valla podráždil výrok Matoviča: Naznačuje, že Bratislavčania sú odtrhnutí od reality 03 - Modified: 2018-06-12 13:31:21 - Feat.: - Title: Nič podobné v Bratislave nehľadajte. Kaviareň, ktorá sa len tak nevidí 04 - Modified: 2017-10-02 13:42:51 - Feat.: - Title: Najviac pred voľbami míňali Smer a OĽaNO 05 - Modified: 2017-05-18 06:37:27 - Feat.: - Title: Porota HNtelevízie: Smer si bude po voľbách vyberať. Vládnuť s ním pôjde každý
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:02