Snímka: HN/Marek Kmeť
StoryEditor

Slovenské voľby sledujú aj za hranicami. Takto o nás píšu svetové médiá

03.03.2016, 10:16
Autor:
chocho
O našich voľbách píšu aj prestížne portály ako napríklad BBC, Washington Post či The New York Times.

Parlamentné voľby sú vždy veľkou udalosťou, ktorú aspoň okrajovo riešia aj zahraničné médiá. Nadchádzajúce slovenské voľby sú pre svet o to dôležitejšie, že našu krajinu čaká tento rok predsedníctvo v Európskej únii. Navyše v zúriacej migračnej kríze vzbudili radikálne postoje súčasného premiéra Roberta Fica svetovú pozornosť a mnohých zaujíma, či u voličov nájdu odozvu.

Môžeme ovplyvniť budúcnosť Európy

Podľa portálu Politico môžu naše voľby ovplyvniť budúcnosť Európy. Nášmu predsedníctvu v únii veští portál veľkú dôležitosť, a to najmä vzhľadom k prípadnej ďalšej dlhovej kríze či Brexitu. Zároveň vo voľbách určíme charakter Vyšehradskej štvorky. 

Ohľadne novej vlády portál varuje, že "súdržný blok populistov a nacionalistov pri moci v Poľsku, v Maďarsku a na Slovensku - neveští nič dobré nielen pre Slovensko, ale ani pre budúcnosť európskeho projektu."

Ficova protiimigračná rétorika

Podľa BBC Fico dúfa, že postoje a rétorika namierené proti migrantom mu pomôžu k jeho znovuzvoleniu. Podľa portálu britskej televíznej stanice pripomína Ficov pevný postoj proti premiestňovaniu prisťahovalcov z Grécka a Talianska, a tiež to, že brojí proti moslimom.

"Ale jeho rétorika je v rozpore s údajmi o počte migrantov, ktorých bolo Slovensko požiadané prijať," uzatvára BBC.

Sieť mieša karty

The New York Times túto tému rozvíja a tvrdí, že prípadný partner Smeru v koalícii podľa Ficovho vyhlásenia musí kvóty na prerozdelenie migrantov jednoznačne odmietnuť.

Za hlavného oponenta Smeru považuje americký portál predovšetkým stranu Sieť, ktorú si ale vie predstaviť aj v koalícii so samotným Smerom.

Smer je stálica

Smer, ktorý podľa Washington Post nepodľahol syndrómu "ži rýchlo, umri mladý" a je stálicou slovenskej politickej scény, po voľbách s najväčšou pravdepodobnosťou vytvorí dvojkoalíciu so Slovenskou národnou stranou.

Slovenskom pred voľbami podľa Američanov hýbali najmä "štrajk učiteľov, obvinenia z daňových podvodov prominentného opozičného politika, pochybné rokovania so zdravotnými sestrami a migračná kríza v Európe."

Fico vyťahuje tromfy svojho politického umenia

Aby sa Fico opäť stal premiérom, snaží sa podľa českých Lidových novín na poslednú chvíľu vytiahnuť všetky tromfy svojho politického umenia. Podľa nich sa napríklad prezentoval ako obranca národných záujmov či vyťahoval dôverné spisy daňovej správy a upozorňoval na domnelé daňové delikty jedného zo svojich najhlasnejších politických oponentov.

Prípadnú pravicovú vládu však označujú prívlastkom "vratká" a podľa Lidových novín je len otázka času, kedy by sa prvýkrát otriasla v základoch. 

01 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 05 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:40