Robert Fico (vpravo) a Radoslav Procházka na HNClube. Snímka: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Fico už len reaguje na to, čo prichádza. Sieť má najviac "druhých hlasov"

02.03.2016, 10:39
"SNS už nepracuje so strachom z Maďarov," tvrdí analytik Grigorij Mesežnikov v rozhovore o slovenských voľbách.

O čo jasnejšia je otázka, kto bude víťazom slovenských parlamentných volieb, o to otvorenejšie je, kto povedie budúcu vládu, hovorí analytik Grigorij Mesežnikov pre české Lidové Noviny.

Ešte nedávno sa zdalo, že premiér Fico má víťazstvo vo voľbách isté, a to vďaka sociálnym balíčkom a postojom k migračnej kríze. Posledné prieskumy ale naznačujú oslabovanie jeho strany. Prečo?

Fico je samozrejme aj naďalej favoritom volieb, pretože nikto nepochybuje, že jeho Smer získa najviac hlasov. Otázkou ale je, či to bude stačiť, aby mohol vládnuť sám. Smer precenil význam témy "migrácie" a naopak podcenil témy a problémy, ktoré sa ďaleko priamejšie dotýkajú života bežných ľudí, a to vrátane voličov Ficovej strany. Mám na mysli situáciu v zdravotníctve a školstve.

V posledných mesiacoch prebehli v týchto oblastiach niektoré dôležité udalosti, počnúc protestami učiteľov cez hromadné výpovede zdravotných sestier a končiac prípadmi klientelizmu a korupcie. Premiérov predpoklad, že strach z migračnej vlny prežije až do volieb, sa ukázal ako chybný.

Prečo sa korupčné kauzy v zdravotníctve tak dlho neodrážali na voličskej podpore pre vládnu stranu?

Aj u nás platí, že verejnosť má pomerne krátku politickú pamäť. Pokiaľ sa ale v nejakej oblasti objavujú stále nové a nové prípady, budí to záujem verejnosti. Nehľadiac na to, že kvôli tomu odstúpili ministerka zdravotníctva a predseda parlamentu. Naše prieskumy ukazujú, že zdravotníctvo je považované za jednu z najproblematickejších oblastí verejného života.

Okrem toho venuje tejto oblasti sústavnú pozornosť aj prezident Andrej Kiska, čo ešte viac posilňuje tlak, aby sa niečo zmenilo. A vďaka tomu sa trochu rozhýbala aj slovenská opozícia. Pôvodne totiž hrozilo, že výsledky volieb nebudú odrážať postoje verejnosti a strán k reálnym problémom krajiny, ale k niečomu, čo je síce dôležité z celoeurópskeho hľadiska, ale každodenného života na Slovensku sa netýka, čím myslím migráciu.

Môže z migračnej témy ťažiť ešte niekto iný ako Ficov Smer?

Premiérova strana na tom veľa získala a od júna jej prakticky sústavne rástli preferencie. Teraz sa zdá, že časť týchto voličov preberá Slovenská národná strana (SNS), zatiaľ čo Smer oslabil. Mám pocit, že premiér teraz prestal ovplyvňovať chod kampane, že už len reaguje na to, čo prichádza zvonku.

Objavujú sa rôzne scenáre, s kým by mohol Fico po voľbách vládnuť. Aký variant je podľa vás najpravdepodobnejší?

Vláda Smeru s SNS, ktorá by mohla mať podľa posledných prieskumov tesnú väčšinu v Národnej rade. Navyše už spolu raz vládli. Môže nastať situácia, že tieto dve strany väčšinu dokopy nedajú, čo bude znamenať, že v parlamente bude existovať väčšina strán pravého stredu. Ešte pred polrokom sa to zdalo byť veľmi nereálne.

Medzi nerozhodnutými voličmi je dosť potenciálnych hlasov pre pravicové strany, z čoho budú ťažiť väčšie zoskupenia ako napríklad Procházkova Sieť. Tá má navyše najviac takzvaných druhých hlasov, to znamená, že si ju voliči dokážu predstaviť ako alternatívu.

Slovenskí národovci boli jedno funkčné obdobie mimo parlament a čaká ich veľký návrat, ktorý ich privedie možno rovno do vlády. Je to dnes iná strana ako v časoch kontroverzného Jána Slotu?

Jej program sa podľa mňa zas tak moc nezmenil, jej vystupovanie ale áno. Navonok sa prezentuje ako umiernenejšia a nový predseda Andrej Danko sa chová inak ako jeho predchodca. V programe ale stále pretrváva nacionalizmus, takže odmietajú migráciu, Európsku úniu, zdôrazňujú obhajobu slovenských národných záujmov.

Jediná vec, ktorá sa zmenila a ktorú považujem za pozoruhodnú je, že SNS už nepracuje so strachom z Maďarov, a už teda nie je stranou jednej témy. Tým nehovorím, že by medzi voličmi SNS neboli protimaďarské nálady stále živé, ale už sa bez toho zrejme obídu, aby získali svojich bezpečných sedem až osem percent.

V súvislosti so Slovenskou národnou stranou by som pripomenul ešte jednu zaujímavosť: od roku 1990 to je jediná strana, ktorá vypadla z parlamentu a potom sa jej podarilo v roku 2006 znovu vrátiť. A teraz sa zdá, že to zopakuje znova. Ostatným stranám, ktoré stretol podobný osud, sa to zatiaľ nikdy nepodarilo, čo sa týka aj Strany maďarskej komunity (SMK-MKP), ktorá mávala kedysi veľmi silnú podporu.

Rozhodne sa o výsledkoch volieb v mestách, alebo na vidieku?

Smer je na vidieku tradične silný, nadpriemerne najmä na východe. Obzvlášť boduje napríklad na severovýchode Slovenska, kde bola v minulosti výrazná podpora pre postkomunistickú Stranu demokratickej ľavice (SDĽ). Strana premiéra Fica boduje ešte na strednom Slovensku, čo sú historické oblasti, kde pred druhou svetovou vojnou víťazila Hlinkova ľudová strana a neskôr v deväťdesiatych rokoch Mečiarovo Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS).

V rurálnejšom prostredí, hlavne v severnej časti Slovenska, na Liptove, Orave alebo na Spiši je silné aj KDH, čo súvisí s tamojšou vyššou mierou religiozity. Ale napríklad aj Sieť nie je len stranou mestských voličov, ale má aj výrazné pozície napríklad na Orave. V maďarskom prostredí je situácia komplikovanejšia a priazeň voličov sa viacmenej delí medzi tradičnú maďarskú stranu SMK-MKP a Most-Híd, ktorá je o niečo silnejšia v mestách a oslovuje aj liberálnejšieho slovenského voliča. Všeobecne platí, že západné Slovensko na čele s Bratislavou je viac naklonené pravicovo-centristickým stranám.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:24