StoryEditor

Kiska odpovedal na otázky naživo cez Facebook. Sledovali ho desaťtisíce ľudí

01.03.2016, 14:43

Prezident Andrej Kiska sa včera rozhodol osloviť Slovákov netradičným spôsobom. Možno aj podľa vzoru poľskej hlavy štátu Andrzeja Dudu, ktorý v tom žne úspech, použil na komunikáciu s ľuďmi Facebook.

Kiskovi mohli ľudia posielať svoje otázky do komentárov na sociálnej sieti a prezident im v priebehu 40 minút naživo prostredníctvom videochatu odpovedal.
Kiska najprv cez smartfón ukázal svoju pracovňu a sekretariát a ešte predtým, ako sa vrhol na otázky, vyzval všetkých, aby šli voliť.

„Náš hlas prepadne v prospech politickej strany, ktorú by sme si v parlamente neželali,“ prízvukoval prezident nerozhodnutým.

Na koniec krátkeho monológu parafrázoval myšlienku, že ľudia nemusia voliť menšie zlo, ale môžu voliť menšie dobro. Slováci ho potom dostali pod paľbu otázok. Nevynechali témy ako kauza Gorila, posilňovanie právomocí prezidenta či situáciu v školstve.

Úplne prvým pálivým problémom, ktorému sa Kiska venoval, však bolo súdnictvo. Jeden z používateľov chcel vedieť, či môžeme v tejto oblasti čakať zásadné zmeny. „Musím sa úprimne priznať, že pred rokom som bol väčší optimista. To, že nemáme na čele súdnictva Harabina, nerieši problém súdnictva. Musíme ukončiť generačnú výmenu sudcov. Je dôležité, aby si oni sami uvedomili, že máme z pohľadu EÚ najnižšiu dôveru v súdnictvo, a to sa odvíja práve od toho, akých máme sudcov,“ zhrnul Kiska.

Občania sa pýtali aj na európske záležitosti, napríklad, či by Grécko malo vystúpiť zo Schengenu. Kiskovou odpoveďou bolo jednoznačné nie. „Spoločná ochrana hraníc je podstatne účinnejšia, ako keď necháme jednotlivé krajiny chrániť si hranice samy. Predstavme si, že by konflikt na Ukrajine prepukol do obrovského problému a k nám by sa začali valiť desiatky tisíc ľudí. Čo by sme asi spravili? Dali by sme si rady bez ostatných krajín?“ pýtal sa prezident.

Následne dostal aj nie príliš príjemnú otázku na to, či by chcel vo vláde naďalej Roberta Fica. Diplomatická odpoveď znela, že o tom rozhodnú voliči a táto vláda sa im bude aj zodpovedať. Prezidentov videochat sledovalo naživo približne sedemtisíc používateľov, ktorí položili viac ako 2 500 otázok.

01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 03 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 04 - Modified: 2024-04-09 08:10:36 - Feat.: - Title: Fico a Takáč hovoria o odpočte plnenia programového vyhlásenia vlády v oblasti pôdohospodárstva 05 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 05:49